Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latviešu jūrnieks no "Faina": kā gūsteknim veselības stāvoklis normāls

Ceturtdien ap pusdesmitiem vakarā radiniekiem uz Rīgu piezvanījis Jevgēņijs Grigorjevs, kurš ir vienīgais Latvijas pilsonis uz Ukrainas kompānijai piederošā kuģa Faina klāja. Kuģi, kas tika nolaupīts 25.septembrī, ceturtdien atbrīvoja Somālijas pirāti. Pēc neoficiālām ziņām, kuģa īpašnieks pirātiem samaksāja 3,2 miljonus ASV dolāru. Latvijas Ārlietu ministrija no Ukrainas saņēmusi oficiālu informāciju, ka J.Grigorjevs jūtas labi un kuģis ir ceļā uz Mombasas ostu Kenijā.

“Vakar viņš man piezvanīja 21:30. Visi pirāti kuģi esot pametuši. Jautāju, kā veselība? Ņemot vērā, ka esmu gūsteknis – normāla,” par telefonsarunu stāsta Ņ.Grigorjeva. Visiem atļauts piezvanīt ģimenei un runāt tikai “pa minūtei”.  Vai amerikāņi ir uz klāja, jautājusi Ņ.Grigorjeva, un vīrs to apstiprinājis.

Viņa stāsta, ka televīzijas ziņās sniegta pretrunīga informācija. “Mēs vakar bijām bērēs, kad atbraucu ieslēdzu televizoru. Vienās ziņās stāsta, ka viņi ir atbrīvoti, citās, ka nē. Vēl kāds teica, ka uz kuģa uzkāpuši 30 pirāti un kuģi neatbrīvos. Bija tāds noskaņojums... bet, kad viņš piezvanīja, uzreiz kļuva vieglāk.”

Balss viņam bijusi mundra, taču par kuģa atbrīvošanas apstākļiem viņš neesot stāstījis. Prasījis par mazdēlu, radiem. Mazdēls pirmo reizi brauca ar riteni, viņa teikusi.

J.Grigorjevs zināja teikt, ka Kenijas ostā viņus gaida cita ekipāža, lai atbrīvotie jūrnieki varētu doties mājās. “Teica, ka pēc divām dienām atkal piezvanīs, tad zinās konkrēti,” sacīja jūrnieka sieva.

Arī Latvijā Ārlietu ministrijas rīcībā šobrīd nav plašākas informācijas. Ukrainas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka kuģis atbrīvots un veselības stāvoklis Latvijas pilsonim ir normāls. Kuģis dodas uz Mombasu, kur kuģa īpašnieks izvērtēšot situāciju, ko darīt tālāk.

Aģentūra BNS ziņo, ka vietējās amatpersonas prognozē, ka Faina Kenijas ostu sasniegs tikai nākamajā nedēļā. "Kuģis kādu laiku nav kustējies, un es domāju, ka tas brauks lēnām, eskorta pavadībā, [ceļš līdz Mombasai] varētu ilgt četras dienas," prognozējis Austrumāfrikas Jūrnieku palīdzības programmas koordinators Endrjū Mvangura, vēsta BNS.

Uz Ukrainas firmai Tomax Team piederošā kuģa Faina, kam ir Belizas karogs, ir 33 kaujas tanki T-72 un cits bruņojums. Kuģis tika nolaupīts 25.septembrī, kad tas bija ceļā uz Kenijas ostu Mombasu, un, pēc oficiālas informācijas, bruņojums bijis domāts Kenijas bruņotajiem spēkiem. Tomēr, pēc neoficiālām ziņām, sūtījuma adresāts esot bijis kāds bruņots grupējums Sudānas dienvidos.

Humāno palīdzību kuģa apkalpei pēc atbrīvošanas sniedz netālu esošais ASV jūras spēku kuģis.

Somālijas pirāti regulāri nolaupa kuģus, lai pieprasītu izpirkumu par kuģiem un to apkalpes locekļiem. Reģionā patrulē ārvalstu karakuģi, kas mēģina ierobežot pirātu aktivitātes.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas