Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvija cer pārspēt Igauniju valsts masveida sakopšanas talkā

Latvija valsts 90.gadadienas gaidās 13.septembrī rīkos Lielo talku un cer pārspēt Igauniju, kur maija sākumā līdzīgā akcijā piedalījās 40 tūkstoši cilvēku.

Par Lielās talkas patronu piekritis kļūt Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Idejas autore rakstniece Anna Žīgure aģentūrai BNS pastāstīja, ka Igaunija valsts sakopšanas talku sāka plānot jau pērnā gada oktobrī. Kaimiņi aicinājuši arī Latviju un Lietuvu rīkot talku 3.maijā, taču latvieši sapratuši, ka šajā datumā nespēs ideju īstenot, tāpēc nolemts talku pārcelt uz rudeni, kad tuvāk ir arī Latvijas 90.gadadiena.

Ja Igaunijā talkā piedalījās aptuveni 40 tūkstoši iedzīvotāju, tad Latvijas mērķis ir iesaistīt visas - aptuveni 500 - pašvaldību. "Ja katrā pašvaldībā būs vidēji simts cilvēku, tad parēķiniet, cik vēlamies iesaistīt," sacīja projekta "Pēdas" vadītāja Vita Jaunzeme.

Patlaban pieteikušās vairāk nekā simts pašvaldību.

Taču idejas pašmērķis neesot pārspēt kaimiņus, bet "izmēzt Latviju". Tāpēc idejas autori aicina īpaši izveidotā interneta mājas lapā internetā iedzīvotājus masveidā ziņot par piecūkotākajām vietām valstī. Tiks izveidota piesārņotāko vietu karte, taču sākotnēji to nepubliskos, "jo ne visas pašvaldības vēlas atklāt, ka ir netīras", sacīja Jaunzeme.

Arī Žīgure atzina: "To, ka Latvija ir piecūkota, mēs zinām tāpat." "Talkas mērķis ir priecīgā darbā kopā iztīrīt Latviju," piebilda idejas autore.

Kad karte, pateicoties iedzīvotāju atsaucībai, būs gatava, pašvaldību koordinatori nolems, kurās vietās rīkot talkas. Piecūkotāko vietu karte varētu tapt visu vasaru, pieļāva Jaunzeme.

Viņa arī pastāstīja, ka projekta aktīvisti patlaban tiekas ar pašvaldību pārstāvjiem, lai aicinātu viņus piedalīties vērienīgajā pasākumā.

Uz jautājumu, vai arī pazīstamais vides aktīvists un plastmasas maisiņu nīdējs Cūkmens ir uzrunāts, Jaunzeme atzina, ka neesot vis, taču tas neliedzot viņam piedalīties vērienīgajā talkā.

Projekta vadītāja arī pauda cerību, ka ar Lielo talku vides sakopšana nebeigsies.

"Karte būs noderīga informācija. Skaidrs, ka visu Latviju neizdosies satīrīt, bet, ja ir šāda informācija, tad var strādāt ar to. Ceram, ka arī pēc talkas būs līdzīgi pasākumi, varbūt katru gadu varētu rīkot tādas visas Latvijas talkas, kad izdosies sacelt kājās visu Latviju," klāstīja Jaunzeme.

Pēc pasākuma beigām Mežaparka estrādē plānots koncerts, uz kuru tiks aicināti visi talcinieki.

Runājot par finansējumu, idejas autore Anna Žīgure norādīja, ka talka ir brīvprātīgs pasākums, taču tas ir viens no Latvijas 90.gadadienas pasākumiem, tāpēc budžetā ir paredzēti nelieli līdzekļi katram pagastam, kas piedalīsies. Savukārt Latvijas Valsts meži solījuši parūpēties par kociņiem, cimdiem un citām lietām. Pasākuma organizētāji cer arī uz talcinieku, pārsvarā uzņēmēju, atbalstu.

Paredzēts, ka talka visā valstī sāksies ap pulksten 10.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas