Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijā un Somijā — tīrākās pludmales Baltijas jūrā

Ja šogad atvaļinājumu ieplānots pavadīt pie Baltijas jūras, tad vislabāk palikt Latvijā vai arī doties uz Somiju, taču ne Poliju. Pirms braukt brīvdienās uz Itāliju, vajadzētu pārbaudīt, vai apmeklēt plānotajās piekrastes daļās peldēties ir atļauts. Šādus secinājumus var izdarīt no pirmdien publiskotā ES pētījuma par peldvietu tīrību Eiropas Savienības valstīs.

"Eiropas Savienībā ir laba ūdeņu kvalitāte, taču varētu būt vēl labāka," žurnālistiem sacīja ES vides komisārs Stavros Dimas. Tiesa, viņš atzina, ka pēdējā gada laikā peldūdeņu kvalitāte ES nedaudz pasliktinājusies.

Kā uzsver EK, Baltijas jūra sava izvietojuma dēļ ir viens no problemātiskākajiem ūdens baseiniem ES. Taču neraugoties uz to, šeit fiksēti vieni no labākajiem rādītājiem. Tīrākie ūdeņi reģionā ir Baltijas valstīs, Zviedrijā un Somijā. Savukārt vismazāk tīrās peldvietas ir Polijā.

Latvijā kopumā pārbaudītas 46 piekrastes un 232 saldūdens peldvietas. Pētījumā secināts, ka pārbaudītajās peldvietās, kas atrodas piekrastē, ūdens tīrība ir palielinājusies. 84,8% no tām atbilda ES noteiktajiem kritērijiem, un tas ir par 7% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pērn nebija jāslēdz arī neviena piekrastes peldvieta.

Līdzīga situācija tikusi novērota arī saldūdens peldvietās — 78,4% atbilda obligātajiem ES kritērijiem. Latvijai, salīdzinot to ar citām ES valstīm, ir salīdzinoši maz ūdenskrātuvju, kurās aizliegts peldēties. Visu vasaru pērn bija aizliegts peldēties Balvu, Tiskādu un Tepera ezerā, kā arī Bekšu ciema ūdensrezervuārā.

ES valstīm obligāti ik gadu jāiesniedz dati par ūdens kvalitāti peldvietās. Jāpiebilst, ka pirmdien EK publiskoja datus par ūdens tīrību 2007.gadā. S.Dimas, jautāts, kādēļ nav jaunāku datu, sacīja, ka tos nav iespējams apkopot. Taču arī šī informācija varot būt svarīga, jo tieši tagad sākas brīvdienu un atvaļinājumu sezona.

Pēc 2015.gada ES plāno ieviest vēl stingrākas peldvietu kvalitātes prasības dalībvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas