Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Latvijas veiksmes stāsts

Auksta ūdens šalts konsolidācijas entuziastiem ir Džefrija Sommersa un Maikla Hadsona raksts britu Guardian, kurā viņi brīdina Eiropu un ASV nekādā gadījumā nesekot Latvijas piemēram.

ASV ekonomikas profesori brīdina Rietumus neiekrist pazīstamā zviedru banku lobista Andersa Oslunda lamatās, atgādinot par viņa kopā ar Valdi Dombrovski sarakstīto grāmatu, kas ir mudinājums neoliberālisma politikas turpināšanai ES un ASV ekonomikās. Profesori ir pārliecināti, ka Latvijas realitātē «iekšējā devalvācija» kalpo citam galvenajam mērķim, bet eiro ieviešanas vajadzība ir tikai skaists iegansts noteiktai politikai.

Valda Dombrovska reālais «veiksmes stāsts», pēc Hadsona un Sommersa domām, ir šāds: «Bankas saņem iedzīvotāju maksājumus, kamēr tie maksā… kredīti norakstīti netiek.» Guardian atgādina, ka «latvieši maksā savus privātos parādus, ar to palīdzot Oslunda dzimtenei Zviedrijai nesaskarties ar ekonomisko krīzi, kamēr pašas Latvijas situācija ir traģiska».

Divi svarīgi virzieni Oslunda/Dombrovska «toksiskās taupības» politikā, kā to nosauc Hadsons/Sommerss, ir algu samazināšana un bezalgas ienākumu nogriešana - «iekšējās devalvācijas» sāls. Diemžēl zviedru banku interesēs tiek ziedota reālā Latvijas ekonomika, jo iekšējais patēriņš krasi sarūk, bet emigrācija ir dramatiska, uzsver ASV autori.

Kontraversionālais raksts Latvija un iekšējās devalvācijas skolnieki izlasāms guardien.co.uk (Latvia and the disciples of «internal devaluation», Jeffrey Sommers and Michael Hudson, 16 september 2011).

Par kontraversionālu to saucu tāpēc, ka Latvijā tā tiek saukts jebkurš viedoklis, kas ir pretrunā ar konsolidācijas politiku. Valdības veidošanas sarunās Vienotībai, ZRP un VL ir fantastiska vienprātība par to, ka Dombrovska politika saknē ir pareiza.

Ir viedokļu nianses, bet konsolidācijas politika kopumā ir pat neaizskarama. Diskutē par to, vai griezt algas vai darbinieku sarakstu, bet nediskutē, vai vispār vajag griezt. Nav ne mazāko šaubu, ka nākamā valdība turpinās Dombrovska «veiksmes stāstu». Vienalga - ar viņu vai bez viņa. Tāds ir Latvijas politiskās elites konsenss. Saskaņas centrs ar savām ķecerīgajām idejām šajā konsolidācijas kopkorī tiešām neiederas.

Parasti tiek domāts, ka arī Rietumos gandrīz noteikti atbalsta Valda Dombrovska politiku. Šāds iespaids rodas, jo pretēji viedokļi grūti pārvar Latvijas mediju sietu. Iespējams, tāpēc ka Latvijas žurnālistu elites konsenss lielākajā tās daļā ir tāds pats kā politiskās elites viedoklis - var diskutēt par niansēm, bet konsolidācijas politikai nav alternatīvas. TāpēcGuardian raksts - domas rosināšanai un debatēm pēc būtības, kuru tā trūkst mūsu demokrātiskajā valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas