Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

LBAS: jaunajai Saeimai jāpalielina minimālā alga un neapliekamais minimums

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) sagatavojusi 51 prasību nākamajā Saeimā kandidējošām partijām un apvienībām, no kurām galvenās ir saistītas ar minimālās darba algas palielināšanu, neapliekamā minimuma palielināšanu un progresīvā ienākumu nodokļa likmes ieviešanu, ceturtdien preses pārstāvjus informēja LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Kā norādīja priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns, minimālajai darba algai jābūt vismaz iztikas minimuma līmenī, kā arī pakāpeniski jātuvinās Eiropas Savienības (ES) valstu līmenim.

Tāpat viņš arī skaidroja, ka patlaban vidējā darba alga valstī nedod iedzīvotājiem iespēju nodrošināt un uzturēt pat vienu bērnu, tāpēc arī nevar cerēt uz demogrāfiskās situācijas uzlabošanos. Tāpēc viņš arī papildināja, ka atvieglojumiem par vienu apgādājamo jāsasniedz 60% no neapliekamā minimuma.

LBAS priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča papildināja, ka jādomā arī par izglītību, augstākai izglītībai nesamazinot finansējumu, taču atbilstoši to sadalot augstskolām un fakultātēm, lai nākotnē nevis tiktu skoloti topošie bezdarbnieki, bet gan studenti tiktu jau profesionāli ievirzīti.

Prasību sarakstā ir arī iekšējā patēriņa stimulēšana, darba vietu saglabāšana, uzņēmējdarbības stimulēšana. Kā galveno instrumentu nepieciešams izmantot ilgtspējīgu un izaugsmi veicinošu nodokļu un finanšu politiku, teikts prasībās.

Nepieciešams grozīt budžeta un finanšu vadības principus, valstī ieviešot vidēja termiņa valsts budžeta plāna izstrādi, radot pamatu iepriekšējās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem un Eiropas Centrālo banku pārskatīšanai.

2011.gadā būtu nepieciešams paaugstināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu no 45 līdz 60 latiem un paredzēt tā ikgadēju palielināšanu.

Lai mazinātu hronisku un neārstējamu slimību skaitu un invalīdu skaitu, nepieciešams nodrošināt valsts budžeta līdzekļus gadījumos, kad ir nepieciešama plānveida medicīniskā palīdzība.

Lai nodrošinātu pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi, vajag palielināt atbalstu veselības nozarei līdz 4,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 2015.gadam.

Tāpat sarakstā ietvertas arī citas prasības, kas attiecas uz tautsaimniecības, nodarbinātības, veselības, kultūras, sociālās drošības un citām jomām.

Krīgers sacīja, ka LBAS nav ilūziju, ka visas prasības tiks izpildītas, jo arī iepriekšējā Saeima to izdarīja tikai aptuveni 30% līmenī. Tomēr viņš cer uz dialogu ar partijām, kurām prasības jau ir nosūtītas, lai iepazītos, kādā veidā tās minētos mērķus gatavojas sasniegt. Daļa no tām ir izpildāma īstermiņā - pieņemot nākamā gada budžetu, citas ilgtermiņā.

Vienošanos ar partijām LBAS plāno noslēgt līdz 29.septembrim, kad ir paredzēts ES ģenerālstreiks, lai šajā dienā varētu informēt darba ņēmējus par partiju nostāju šajos jautājumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas