Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

LDDK: iekļaujot valsts uzņēmumus vienotajā atalgojumu sistēmā, saruks to vērtība, aizplūdīs speciālisti

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) kritizē plānus vienotajā atalgojumu sistēmā iekļaut arī valsts un pašvaldību uzņēmumus un aicina Saeimas deputātus neradīt apstākļus, kas izraisīs labāko speciālistu aizplūšanu no šiem uzņēmumiem un to vērtības samazināšanos.

Pēc organizācijas datiem, sistēma ietekmēs vairāk nekā 30 000 nodarbināto valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās.

"LDDK vienmēr ir iestājusies par sakārtotu darba samaksas sistēmu valsts pārvaldē, lai tā būtu vienkārša, saprotama un caurspīdīga. Bet vai, sakārtojot atalgojuma sistēmu valsts iestādēs, ir jāiejaucas arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību atalgojuma sistēmā, kur šīs izmaiņas jau ir veiktas, pateicoties sīviem konkurences apstākļiem vietējā un starptautiskajā līmenī?" vaicā LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle.

Organizācija arī uzskata, ka būtiskas izmaiņas tika veiktas vasaras sākumā - uzņēmumu padomes vairs neeksistē vai ir samazinātas līdz minimumam. Salīdzinot datus par 2009.gadā veiktajām darba devēju un darbinieku sociālās apdrošināšanas iemaksām ar 2008.gadu, tādās valsts kapitālsabiedrībās kā, piemēram, Latvijas dzelzceļš, Latvijas Valsts meži, Latvijas Pasts, Latvijas Gaisa satiksme, Latvijas Autoceļu uzturētājs, Rīgas satiksme, ir redzams, ka iemaksas valsts sociālās apdrošināšanas budžetā ir sarukušas par vairāk nekā 11,5 miljoniem latu, secina LDDK. Atalgojuma fonds esot samazināts kopumā par vairāk nekā 36 miljoniem latu, bet no darba atbrīvoti vairāk nekā 4000 darbinieki.

Tā kā jebkurā kapitālsabiedrībā atalgojuma sistēma tiek veidota pēc piramīdas principa, proti, uzņēmuma vadītājam ir visaugstākais atalgojums, pieņemot šo likumprojektu un paredzot vēl striktākus ierobežojumus valdes atalgojumam, tiks ietekmēti arī visi valsts kapitālsabiedrību darbinieki, uzsver LDDK.

Organizācija piebilst, ka patlaban valstī vērtīgākie ir tieši valsts un pašvaldību uzņēmumi, un izmaiņu pieņemšana, kas izraisīs šo uzņēmumu konkurētspējas un vērtības samazināšanos, radot iespaidu, ka šie uzņēmumi tiek gatavoti privatizācijai. "Un jo nevērtīgāks uzņēmums, jo lētāk to privatizēt!" teikts LDDK paziņojumā.

Arī no tiesiskā viedokļa šāda likumprojekta versija šķietot neloģiska – tiek jauktas kopā publiskās personas un kapitālsabiedrības, kas darbojas pēc privāto tiesību principiem.

LDDK uzsver: Starptautiskais Valūtas fonds ir norādījis, ka ir nepieciešams sakārtot atalgojumu valsts un pašvaldību sektorā, bet veids, kā to darīt, ir jāizvēlas Latvijai pašai. To organizācijas skatījumā var darīt, piemēram, paredzot attiecīgu regulējumu likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām", kur jau tagad attiecībā uz valdes atalgojumu ir iekļauti ierobežojumi. LDDK uzskata, ka normatīvajiem aktiem ir jābūt tādiem, kas valsts un pašvaldību uzņēmumos ļauj veidot motivējošu atalgojuma sistēmu un veicina efektīvu pārvaldību, samērojot valsts un darbinieku intereses.

"Ja turpināsim ignorēt saimnieciskās darbības pamatprincipus valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, pieņemot likumprojektu pašreizējā redakcijā, cietēji būs visi," piebilst E.Egle. Darbinieki, pēc viņas teiktā, cietīs, jo sabruks gadiem izstrādātās un pārbaudītās darba samaksas sistēmas, kas balstītas uz rezultatīvajiem rādītājiem un ir motivējošas darbu veikt pēc iespējas labāk. Tāpat, viņasprāt, cietīs arī sociāli mazaizsargātās iedzīvotāju grupas, kurām atbalsts tiks samazināts, jo samazināsies iemaksas valsts sociālās apdrošināšanas budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas