Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Liepnieks: Šķelšanās riskam pakļautas tās partijas, kuras ir nejaušu cilvēku nejaušas apvienības

Lielākā daļa no 11.Saeimā pārstāvētajām partijām ir pakļautas šķelšanās riskam, aģentūrai LETA teica politologi.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Politikas zinātnes katedras asociētais profesors Andris Sprūds teica, ka mazākam šķelšanās riskam ir pakļauta nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK), savukārt visas pārējās, izņemot Zatlera reformu partiju (ZRP), ir partiju apvienības, tādēļ no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) varētu atdalīties Zaļā partija, jo ne velti iepriekš ir izskanējis Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) uzstādījums, ka ir jāņem profesionālākie ministri no ZZS. "Es domāju, ka tas nav gluži bez kāda pamatojuma," teica Sprūds.

"ZRP bija cilvēki ar dažādām pozīcijām, un tādēļ ir jābrīnās, ka tomēr "valdes vai Valda" lēmums ir bijis izšķirošais. Vienotība patlaban neizskatās pēc vienotības, lai gan no otras puses sarunu procesā, kurā iesaistītas trīs partijas, nav viegli pieņemt atšķirīgas pozīcijas. Manuprāt, neviena no partijām tomēr nešķelsies, bet tas, ka partijās parādās atšķirīgi viedokļi, nevar simtprocentīgi izslēgt kādu no scenārijiem, kurā zaudētāji nevēlēsies palikt zaudētāji, to daļēji vispirms var attiecināt uz ZZS vai uz Zaļo partiju, kā rezultātā var izveidoties autonoma kustība. Taču, lai šķeltos, partijām galvenā problēma ir tā, ka tuvojas jau nākamās vēlēšanas," sacīja politologs.

Polittehnologs Jurģis Liepnieks uzskata, ka šķelšanās riskam ir pakļautas visas tās partijas, kuras nav veidotas uz ideoloģiskiem principiem, kuras ir nejaušu cilvēku nejaušas apvienības. "Skaidrs, ka tāda ir Vienotība, ļoti iespējams, ka arī ZRP. Savukārt partiju apvienība Saskaņas centrs (SC), ZZS un VL-TB/LNNK šķelšanās riskam ir mazāk pakļautas. Vienotība šādam riskam ir pakļauta visvairāk, par ZRP ir mazs zināms, taču arī tajā varētu būt problēmas," prognozēja Liepnieks.

Runājot par trīs Sociālistiskās partijas deputātiem, kuri varētu pamest SC, Liepnieks pieļāva, ka vajadzības gadījumā tur varētu notikt izmaiņas, taču tā nebūs naidīga šķelšanās. "Tur ir iespējami konstruktīvi risinājumi kopējam labumam," teica polittehnologs. Savukārt, lai šķeltos ZZS, pašlaik Liepnieks neredz motivāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas