Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lūgumu portāliem atklāt Platača pazušanu komentējušo cilvēku IP adreses vērtē kā uzbrukumu vārda brīvībai

Advokātu atbalsta biedrība vairākiem interneta ziņu portāliem lūgusi atklāt IP adreses komentētājiem, kuri izteikušies par advokāta Aināra Platača pazušanu. Komentāri aizskarot advokāta godu un cieņu, kā arī traucējot izmeklēšanai kriminālprocesā, apgalvo biedrības valdes priekšsēdētāja Maija Kalniņa. Mediju eksperts Sergejs Kruks to dēvē par uzbrukumu Satversmes 100.pantam.


"Advokātu atbalsta biedrība uzskata, ka šo komentāru ievērojamā daļa ir absolūti amorāla un prettiesiska, jo absurdo baumu izplatīšana ne tikai aizskar mūsu kolēģa godu un cieņu situācijā, kad viņš pats nevar reaģēt uz šo aizskārumu, bet arī traucē izmeklēšanai kriminālprocesā," rakstīts portāliem Delfi, Apollo un Tvnet adresētajā vēstulē.

S.Kruks uzskata, ka Advokātu atbalsta biedrības lūgums ir nepamatots. "Viņi izmanto institucionālās iespējas ar valsts varu atbalstīt savas intereses. Tas atkal ir uzbrukums Satversmes 100.pantam," apgalvo eksperts. Šajā gadījumā atainojas tas ,ka "lielie vienmēr spēj aizstāvēt visas savas tiesības, bet mazie - nē."

Satversmes 100.pants nosaka: ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus.

Pati biedrība gan paziņojumā norāda, ka nevēršas pret tādām fundamentālajām demokrātijas vērtībām kā vārda un preses brīvība.

Minēto portālu redaktori apgalvo, ka avotus atbilstoši likumam atklās tikai gadījumā, ja saņems oficiālu iesniegumu no policijas, vēsta Nozare.lv. "Likums atļauj neatklāt lietotāja identitāti, ja nav iesāktas konkrētas procesuālas darbības. Advokātu atbalsta biedrība ir vērtējama kā jebkura privātpersona. Pat saprotot un jūtot līdzi šajā nelaimē, nav garantijas, ka šāda identitātes pieprasīšana var neradīt privātas izraisīšanas sekas. Tādēļ ieņemam nogaidošu pozīciju," teica Delfi galvenais redaktors Ingus Bērziņš.

Savukārt Tvnet galvenā redaktora vietnieks Toms Ostrovskis, būdams vienādās domās ar citu portālu pārstāvjiem, piebilst, ka turpmāk pievērsīšot lielāku vērību minētajam rakstam.

Lasītāju komentāros izteikti minējumi, ka patiesībā A.Platacis slēpjoties, jo bijis saistīts ar apšaubāmiem darījumiem. Tāpat minēts, ka advokātam bijuši sakari ar kriminālajām aprindām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas