Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Maizītis: jābūt faktiem Parex bankas lietā par valstij nodarītiem zaudējumiem

Lai runātu par iespēju sākt kriminālprocesu par Parex bankas pārņemšanas lietu, vispirms ir jābūt faktiem, kas pierāda, ka valstij ir nodarīti zaudējumi un vai notikušajā saskatāms noziedzīgs nodarījums. To otrdien Dienai sacīja ģenerālprokurors Jānis Maizītis, jautāts, kā pērn uzsākto pārbaudi par Parex nonākšanu valsts īpašumā varētu ietekmēt Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojums. Kamēr Ģenerālprokuratūra (ĢP) nav saņēmusi pašu ziņojumu, J.Maizītis no sīkākiem komentāriem atturas.

Bažas par to, ka valstij nodarīti zaudējumi Parex pārņemšanas procesā, radušās pēc tam, kad mediju rīcībā nonāca VK revīzijas ziņojums, kas pagaidām nav oficiāli publiskots. "Ir jābūt zināmai konkrētai summai, kas valstij nodarīta zaudējumos. Tikai tad var runāt par tālākiem lēmumiem," uzsvēra J.Maizītis. Lai vērstos pret kādu personu vai institūciju, vispirms jānoskaidro, kādi likumi vai dienesta pilnvaras tikušas pārkāptas, uzskata Ģenerālprokuratūrā.

VK revīzijas atzinumā, kas oficiāli tiks publiskots ceturtdien, nav norādīti tieši zaudējumi valstij. Taču no šī dokumenta var secināt, ka pārņemšanas procesā pieņemti lēmumi, kas nākuši par labu bijušajiem bankas īpašniekiem. Tāpat atklājies, ka valdība gandrīz mēnesi vilcinājās uzlikt ierobežojumus bankai, kā rezultātā no tās aizplūda simtiem miljonu latu. J.Maizītis uzsver, ka ĢP, ja tā nolemtu pārbaudīt šo faktu, būtu jānoskaidro, vai valstij no naudas aizplūšanas radās zaudējumi un vai tas notika tāpēc, ka nebija uzlikti ierobežojumi. Kā izriet no VK atzinuma, no Parex bankas pēc tam, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija bija lūgusi uzlikt ierobežojumus bankai, tomēr nesaņēma valdības atbalstu, aizplūda 403 miljoni latu budžeta naudas. Kopumā valsts iepludināja bankā 673 miljonus latu, un teorētiski pastāv iespēja tos atgūt. Tāpēc vismaz pagaidām būtu grūti runāt par konkrētu zaudējumu nodarīšanu, uzsvēra Parex pārņemšanā piedalījusies amatpersona, kas nevēlējās minēt savu vārdu.

ĢP tikmēr turpina pērn sākto pārbaudi par Parex, un pagaidām nav lemts par kriminālprocesa sākšanu. Ģenerālprokuratūrā neizslēdz, ka pārbaudes gaitu var mainīt VK revīzijas ziņojuma saņemšana. Tikmēr J.Maizītis uzsver, ka VK revīzijas ziņojums ir balstīts uz revidentu atzinumiem. Ne vienmēr, pamatojoties tikai uz tiem, prokuratūra var izdarīt savus secinājumus, tādēļ var būt nepieciešamas jaunas pārbaudes.

Ģenerālprokurors arī piesardzīgi izsakās par iespēju publiskot pēc iespējas vairāk ar bankas pārņemšanu saistīto dokumentu. VK ir uzsvērusi, ka bankas pārņemšana notikusi necaurredzamos apstākļos un tāpēc nepieciešama dokumentu atslepenošana. To, ka nepieciešama maksimāla atklātība, norādījis arī Valsts prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas