Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Mamikins: ja esmu latviešu tautas ienaidnieks, dodiet man ziņu

Ja skatītāji no trim atbilžu variantiem izvēlas vienu un valsts nodibināšanu nosauc par liktenīgu kļūdu, tas nozīmē, ka valstī kaut kas nav kārtībā, uzskata TV5 raidījuma Bez cenzūras vadītājs Andrejs Mamikins. Pret viņu Nacionālā televīzijas un radio padome (NRTP) ierosinājusi lietu, saskatot 18.novembra raidījumā nacionālā goda un cieņas aizskaršana. Par to var sodīt ar naudas sodu. Žurnālists uzsver, ka no NRTP nekādu oficiālu informāciju vēl nav saņēmis un aicina viņam dot ziņu, “ja esmu latviešu tautas ienaidnieks”.

Latvijas dibināšanas gadadienā raidījumā tika runāts par vēsturi. Studijā bija vēsturnieks Igors Gusevs, bet skatītājiem tika uzdots jautājums ar trim atbilžu variantiem. Raidījuma vadītājs jautāja: kas bija Latvijas neatkarības iegūšana - varonīgu cīņu rezultāts, vēsturiska nejaušība vai liktenīga kļūda. Raidījumā formāts: tiešraide, uz kuru tiek aicināts viens viesis un viņam jautājumus uzdod gan raidījuma vadītājs, gan televīzijas skatītāji.

Visvairāk skatītāju nobalsoja par trešo variantu. NRTP uzskata, ka skatītājiem tika pateikts priekšā, kā balsot, un to ietekmējusi studijas viesa izvēle, kas pēc padomes pārstāves Dārijas Juškevičas norādītā bija tendencioza un raidījums bijis vienpusīgs.

“Nav šaubu, ka Andrejs Mamikins ir labs un profesionāls žurnālists, taču katrai profesijai pastāv standarti, kas attiecas uz dažādu viedokļu paušanas iespēju. Padomi interesē, kāpēc raidījums bija veidots izteikti tendenciozi, ar tikai vienas puses viedokli, un valsts neatkarības dienā burtiski cilvēkiem tika pateikts priekšā, kā balsot, tādēļ arī visvairāk skatītāju izvēlējās atbildi, ka neatkarības atjaunošana bijusi liktenīga kļūda,” norādīja D.Juškeviča. Par to, ka naida kurināšana notikusi, viņasprāt, liecina vētraina lasītāju reakcija interneta portālos Delfi un Tvnet, kur pie raksta ir vairāki simti komentāru.

Padome gaidīs paskaidrojumus, aicinās raidījuma vadītāju un TV5 pārstāvjus uz padomes sēdi, un tad pieņems lēmumu, stāsta D.Juškeviča. Viņa norādīja, ka NTRP saskata Radio un TV likuma 17.panta 3.punkta pārkāpumu, kurā noteikts, ka programma nedrīkst ietvert musinājumu uz nacionālo, rasu, dzimumu vai reliģisko naidu, uz nacionālā goda un cieņas pazemošanu.

Savukārt žurnālists uzsver, ka skatītājiem tika doti trīs atbilžu varianti un nepiekrīt, ka raidījumā pārkāptas kādas robežas.

“Ja Kleckina [NRTP priekšsēdis] kungs lasa šo ziņu, es lūdzu viņu sodīt mani arī par to, ka 9. maijā, kas krievu kopienai ir svēts datums, manā raidījumā viesojās tikai leģionāri. Manuprāt, žurnālistam ir jāprot uzdot jautājumus, bet es nevaru ietekmēt balsojumu. Ja no trim variantiem – varonība, vēsturiska nejaušība vai liktenīga kļūda, skatītāji izvēlas trešo, es to nevaru ietekmēt. Es pats izvēlētos pirmo variantu un mani draugi tāpat. Acīmredzot kaut kas nav kārtībā ar mūsu sabiedrību, un, ja es esmu noziedzies, tad varbūt vajag atjaunot Staļina laika konstitūcijas pantu par Dzimtenes nodevību?” retoriski jautā A.Mamikins.

Žurnālists portālam Diena.lv arī uzsver, ka ne TV5 vadība, ne viņš pats nav saņēmis oficiālu informāciju no NTRP. “Ja es esmu latviešu tautas ienaidnieks, tad dodiet man ziņu par to!” viņš saka. Tas tika uzsvērts arī ceturtdienas TV5 ziņu izlaidumā desmitos vakarā, kad raidījuma vadītājs NRTP arī pateicās padomei par bezmaksas reklāmu kanālam TV5. "Ja padome saņemsies drosmi un pavēstīts arī mums problēmas būtību, TV5 atbildēs," sacīja ziņu raidījuma vadītājs.

Jau vēstīts, ka skandālā  ar raidījumu Bez cenzūras iesaistījušies arī divu radikālo politisko spēku politiķi. Apvienība Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā paudusi uzskatu, ka pārmetumi TV5 ir nepamatoti un saistīti ar Saskaņas centra izvirzītā Ā.Kleckina atriebību TV5 par raidījumos pausto kritiku Rīgas domei. Savukārt apvienība TB/LNNK uzskata, ka pret līdzīgiem pārkāpumiem ir jāvēršas ar vislielāko bardzību, tādēļ aicina NRTP vērsties prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt raidījuma saturu no krimināltiesiskā viedokļa.


Top komentāri

Sirdna tam Andrim
S
Viņš teikdams rūgto patiesību ir lielāks Latvijas draugs, nekā tie kas melo saldos melus.
Orange Monk
O
"Andrejs Mamikins un TV5 raidījums Bez cenzūras. Ļoti kvalitatīva, svaiga un atraktīva žurnālistika, kurā nevis piemeklē apstiprinošus viedokļus jau gataviem secinājumiem, bet cenšas noskaidrot notikumu būtību. Labākie raidījumi — par Krievijas iebrukumu Gruzijā un Parex bankas pārņemšanu", -- Anda, Tu viņi paslavēji, šim piemetās star-u-slimība, vai Tu viņu arī ārstēsi?
Buba
B
Reāls jautājums ko patiesībā uzdod sev katrs no mums.Acīmredzami jo tālāk ejam jo vairāk attālināmies no mērķa.Vara kas iegūta bez patiesas cīņas ,bez cīņas arī atdota.Galvenais valsts brukšanas iemesls ir efektīvas pilsoņu kontroles trūkums un arī pilnīga vienaldzība pret savu likteni.LV Ģimene kas pašreiz gūst labumu ir pārāk dziļi iesakņojusies visās sfērās kur nonāk valsts līdzekļi lai labprātīgi atteiktos no varas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

18.novembra raidījums "Bez cenzūras"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas