Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mazs HES, liela cūcība

Mazā HES uz foreļupes nav maza, tā ir liela cūcība. Šādi gadījumi smagi diskreditē zaļo domāšanu, ar kuru Latvijā tiek pamantota tā saucamo atjaunojamo energoresursu (AER) ieviešana. Zaļā domāšana ir vairāk kā atbalstāma. Nav atbalstāma manipulācija un meli zaļās domāšanas vārdā.

Mums stāsta, ka nākotnes, ekoloģijas un drošības vārdā ir jāpiecieš, ka AER pagaidām gan esot dārgi, toties ļoti zaļi. Diemžēl daudzi AER projekti ir gan dārgi, bet nemaz nav zaļi. Biomasas izmantošana AER ražošanā ir zaļa tik tālu, cik zaļš ir mežs. CO2 izmešu ziņā biomasa nebūt nav zaļa. Vēja ģeneratori ir zaļi tik tālu, kamēr redz tikai pašu vēju, kas griež baltos dzirnavu spārnus. Vēja turbīnu ražošana nav ne lēta, ne zaļa, nedz arī notiek Latvijā. Un sintētiskie vēja spārnu korpusi vēlāk kļūst par grūti iznīcināmu rūpniecisko atkritumu.

Tagad sabiedrības sašutumu izsaukusi Vaidavas HES būve. Alūksnes novadā pie Alsviķiem uz vienas no Latvijas lašupēm top jauna hidroelektrostacija. HES dambis tiek būvēts pāri foreļu un alatu nārsta vietām. 44 hektāru plašumā paredzēts applūdināt arī vairākus upes līkumus.

Ne Latvijas ekonomikai, ne enerģētikai mazie HES vispār nav vajadzīgi. Tie ir radīti un darbojas, tikai pateicoties «dubultajam» elektrības tarifam, kas par mazajos HES saražoto elektrību obligātā kārtā liek maksāt divreiz dārgāk. Mazie HES ir vajadzīgi un izdevīgi tikai pašiem mazo HES īpašniekiem. Latvijas dabai mazie HES ir liels ļaunums.

Kādēļ vispār mazo HES būve ir vajadzīga un tiek atļauta? Tādēļ, ka ir tāda ideoloģija. Politika, kas paredz plašu jo plašu atjaunojamo energoresursu ieviešanu, kuri tiek iztēloti kā absolūts labums iepretim absolūtajam ļaunumam - fosilajiem energoresursiem. Latvijā fosilo energoresursu «ļaunumu» palielina vēl tas, ka tie pārsvarā nāk no Krievijas.

Lai cīnītos pret šo ļaunumu, mudina maksāt vairāk par elektrību, lai tikai tā būtu saražota ar AER, un tad būvē mazās HES uz foreļupēm. Cilvēki tik tiešām ir gatavi maksāt par ekoloģiju un drošību. Viņi nav gatavi maksāt par sacūkotu Vaidavu. Nav gatavi maksāt par meliem AER vārdā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas