Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

MK apstiprina kārtību rūpniecisko energoauditu veikšanai

Lai veicinātu enerģijas racionālu izmantošanu rūpniecībā un valstī kopumā, Ekonomikas ministrija izstrādāja un otrdien, 12.martā, Ministru kabineta sēdē tika atbalstīti Ministru kabineta Noteikumi par rūpniecisko energoauditu. Līdz šim Latvijā nebija vienotas pieejas rūpniecisko energoauditu veikšanai, kas radīja grūtības gan šādu energoauditu pasūtītājiem, gan veicējiem, portālu Diena.lv informēja Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena.

MK noteikumi nosaka juridiskajām personām izvirzāmās prasības rūpniecisko energoauditu veikšanai, rūpniecisko energoauditoru atbildību un rūpniecisko energoauditoru uzraudzības kārtību, kā arī kārtību, kādā veicams rūpnieciskais energoaudits. Noteikumu projekts nosaka, ka, rūpnieciskais energoaudits ir procedūra, kas tiek veikta lielajos rūpniecības nozaru uzņēmumos, līdz ar to noteikumu projektā paredzētās prasības nav obligātas energoauditu veikšanai mazajos un vidējos uzņēmumos.

Noteikumu projekts paredz veikt rūpnieciskos energoauditus pēc vienotām prasībām, piemēram, enerģijas bilances sastādīšana, enerģijas plūsmu grafiku izveide, tehnoloģisko procesu apraksts. Noteikumu projektā nav paredzēta vienotas rūpnieciskā energoaudita metodikas noteikšana. Šie noteikumi pēc to stāšanās spēkā palīdzēs nozaru asociācijām izstrādāt uz atsevišķām rūpniecības nozarēm attiecināmas rūpniecisko energoauditu metodikas.

Noteikumu projektā paredzētā rūpniecisko energoauditoru akreditācija - Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs (turpmāk - LATAK) novērtēs un akreditēs pretendentu izstrādāto kvalitātes pārvaldības sistēmu, kuras ietvaros tiks veikts rūpnieciskais energoaudits, kā arī plānos un veiks uzraudzības vizītes, lai realizētu akreditēto rūpniecisko energoauditu veikšanas sistēmu uzraudzību.

MK noteikumu Noteikumi par rūpniecisko energoauditu projekta izstrādē tika iesaistīta Latvijas Energoefektivitātes asociācija, Fizikālās enerģētikas institūts, Rīgas Tehniskā universitāte, Rīgas domes Rīgas enerģētikas aģentūra, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Tehnisko ekspertu asociācija, kā arī Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs.

Ekonomikas ministrija atgādina, ka Eiropas Parlamenta un Padomes 2012.gada 25.oktobra Direktīva (2012/27/ES) par energoefektivitāti nosaka, ka dalībvalstīm jānodrošina, lai uzņēmumos, kas nav mazie un vidējie uzņēmumi, energoauditi tiktu veikti līdz 2015. gada 5.decembrim un lai pēc tam tos veiktu vismaz ik pēc četriem gadiem pēc dienas, kad veikts iepriekšējais energoaudits. Regulāru energoauditu veikšana veicinās energoefektivitātes pasākumu ieviešanu rūpniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas