Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mūrniecei dienesta auto nodoklis nav jāmaksā, jo viņa lieto operatīvo transportu

Par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām sešiem ministriem no janvāra algas atvilkti 22,86 lati, viņu vidū gan nav iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL), kas, pēc policistu arodbiedrības novērojumiem, ved savus bērnus uz un no skolas ar darba auto. Iemesls - viņa tiek nodrošināta ar operatīvo transportu, uz ko nodoklis neattiecas.

Par dienesta auto izmantošanu ministru vajadzībām maksājusi arī Valsts kanceleja kā darba devējs - 16,86 latus. Kopumā par katru ministru budžetā tiks ieskaitīti 39,72 lati, aģentūru LETA informējis Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds.

Ar iesniegumu, ka janvārī dienesta automašīna izmantota privātām vajadzībām, Valsts kancelejā bija vērsušies reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP), zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), finanšu ministrs Einars Repše (JL) un ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Ārlietu ministrija, Tieslietu ministrija, Kultūras ministrija, Iekšlietu ministrija un Aizsardzības ministrija informējušas, ka ministri auto lietojuši dienesta vajadzībām vai arī tas esot uzskatāms par operatīvo transportu. Nekādu informāciju Valsts kancelejai nav sniegušas Vides ministrija un Veselības ministrija.

Kā portālam Diena.lv teica Ministru kabineta preses sekretārs, Valsts kanceleja janvārī nosūtīja ministriem vēstuli ar aicinājumu sniegt informāciju, ja ar dienesta auto brauc privātās darīšanās. A.Freidenfelds uzsvēra, ka Valsts kanceleja nav represīva iestāde un nekontrolē, vai ministrs brauc ar dienesta auto un vai viņš ir par to atskaitījies.

Lai gan iekšlietu ministre L.Mūrniece ar savu darba auto uz skolu vedusi bērnus, viņai nav jāmaksā nodoklis par dienesta automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām, jo ministre tiek nodrošināta ar operatīvo transportu, uz kuru nesen ieviestās nodokļu izmaiņas neattiecas, vēsta LETA. Drošības policijas (DP) priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa informējusi, ka DP nodrošina iekšlietu ministri ar operatīvo transportlīdzekli 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā. Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) apstiprināja, ka amatpersonām, kuras tiek nodrošinātas ar operatīvo transportu, tā dēvētais dienesta auto nodoklis nav jāmaksā.

Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien apliecinājis, ka arī viņam ir daudz neskaidrību par dienesta auto nodokļa iekasēšanu. "Ja runā, vai visiem ir skaidrs, kā šis nodoklis darbosies, man nav skaidrs, tad droši vien lielākai daļai iedzīvotāju nav skaidrs," pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem teica prezidents. Tomēr, pēc viņa vārdiem, attiecībā uz sevi viņam ir skaidrs - viņš ir viena no tām personām valstī, kuru apsargā 24 stundas diennaktī, tādējādi arī operatīvais transports, ar kuru viņš pārvietojas, viņam un viņa apsargiem ir 24 stundas diennaktī. "Man pašam ir skaidrs, bet plašāk, es domāju, nevienam nav skaidrs," atzina valsts vadītājs.

Tikmēr Finanšu ministrija (FM) trešdien paziņojusi, ka valsts un pašvaldību amatpersonām būs jāmaksā nodoklis par dienesta auto izmantošanu braucieniem uz darbu un uz mājām, vēsta BNS. "Kas attiecas uz valsts, pašvaldību vai centrālo valsts iestāžu amatpersonu braucieniem ar dienesta transportlīdzekli no dzīves vietas uz darba vietu un otrādi, tad amatpersonām būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Citi braucieni valsts, pašvaldību vai centrālo valsts iestāžu amatpersonām, kas lieto dienesta transportlīdzekli, būs aizliegti. Šis ir ļoti strikts regulējums valsts, pašvaldību vai centrālo valsts iestāžu amatpersonām, jo privātfirmu personas, kas lieto dienesta transportlīdzekli, drīkst to izmantot arī citos gadījumos, ne tikai braucieniem no dzīves vietas uz darba vietu vai vietu saistībā ar darba pienākumu izpildi un otrādi, piemēram, braucienam pie sievasmātēs," klāstījis FM Komunikācijas departamenta direktores vietnieks Alekis Jarockis.

A.Jarockis informējis, ka ceturtdien FM speciālisti jautājumu par dienesta auto nodokli plāno pārspriest ar Valsts kancelejas un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) speciālistiem. Nākamnedēļ par šo jautājumu plānots spriest koalīcijas partiju sanāksmē un valdībā.

Premjers Valdis Dombrovskis rezolūcijā pagājušajā nedēļā uzdeva KNAB un FM līdz 1.februārim sniegt konkrētus priekšlikumus normatīvo aktu izmaiņām, kas noteiktu vienotu kārtību dienesta automašīnu un citas valsts mantas izmantošanai personīgajām vajadzībām.

Jau iepriekš vēstīts, ka saskaņā ar noteikumiem par kārtību, kādā ar nodokļiem apliek labumu par darba devējam piederošas automašīnas izmantošanu personiskajām vajadzībām maksimālais nodokļa apmērs mēnesī ir Ls 85. Nodokli var aprēķināt pēc automašīnas dzinēja tilpuma vai uzskaitot braucienus.

Noteikumi nesniedz konkrētu atbildi, vai brauciens ar dienesta auto uz darbu un no darba uz mājām ir uzskatāms par personisku vajadzību. Noteikumos teikts, ka par auto izmantošanu personīgām vajadzībām neuzskata braucienu, ja to saprātīgā laika posmā nav iespējams veikt ar sabiedrisko transportu vai arī, ja personas veselības stāvoklis liedz braukt ar sabiedrisko transportu.

V.Dombrovskis trešdien no rīta intervijā Latvijas Radio sacīja, ka ministriem ir jāmaksā, ja viņi lieto darba auto, lai nokļūtu uz darbu vai uz mājām.

(papildināta 1.rindkopa, pievienota 5.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas