Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Nacionālā bibliotēka – funkcija un ēka

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Kaspers
K
Bibloteka nav arhīvs. Patreiz runa ir tikai par arhivārām vērtībām. Bet kas tad laikmetīgs būs jaunajā ēkā? Pliki datori? Cilvēkus praktiski interesē tikai laikmetīgie materiāli, jaunās grāmatas, žurnāli, laikraksti. Visvairāk tiek lietotas mācību grāmatas. Latvijā ar mācību grāmatu izdošanu ir pavisam bēdīgi.
Lelle
L
Lai tik būvē to tumsas monstru...būs vieta oranžo sarkofāgiem ar šiltēm cik kurš nozadzis...nu gluzi kā faraonu laikos.
berta
b
LAB un LNB ir grūti salīdzināmas - katra dažā ziņā otrai soli priekšā. LAB patīkami atšķiras ar sirsnīgu un laipnu apkalpošanu, kā arī - visās nodaļās ļoti erudītām un palīdzēt gatavām bibliotekārēm. Vide darbam ir sakārtota, ieskaitot kafejnīcu un garderobi, ieskaitot iespējas pieslēgt savu datoru tikpat kā jebkurā lasītavas vietā. Šādā ziņā, manuprāt, LAB bibliotēka piedāvā tieši to, ko tā vislabākajās izausmēs varēja piedāvāt pirms II Pasaules kara. LNB ir soli priekšā digitalizācijas ziņā - iespējams ērti pasūtīt grāmatas no mājas datora, iepazīties ar jaunajiem iepirkumiem un grāmatu krājumu kopumā; nosacīti veicīgi un par samaksu (bet kas šodien ir par brīvu) pasūtīt grāmatas no ārzemēm un turklāt dabūt tās uz māju (!); viss, kas ir LNB krājumos, ir arī katalogā - datorā vai kartītēs. Tie ir pakalpojumi, kas dara bibliotēku mūsdienīgu un kādu diemžēl nav vai - ir tikai dīgļa stadijā LAB.LNB jaunās ēkas celtniecība - šī projekta novilcināšana diemžēl ir Latvijas valsts vadītāju inteliģences trūkuma apliecinājums. Ābeces patiesība - katras augsti attīstītas valsts simbols ir moderna bibliotēka, jo tā ir viens no galvenajiem sabiedrības informantiem, kā Kopenhāgenas, Stokholmas, Londonas, Tartu (!!). Mēs diemžēl joprojām esam tirgotāju valsts. Tas jāatzīst. Nauda pāri visam kopš 16.gadsimta, kad jezuīti pirmo reizi piedāvāja Rīgā dibināt universitāti. Rīgas rātskungi lēma, ka nevajag - lieks troksnis, skaļums un rūpes. Te nu esam, lielās līnijās nekas nav mainījies. Nauda, nauda un vēlreiz nauda, turklāt ne mazākajā mērā nesatraucoties par tās ieguves avotiem. LAB tālākais liktenis - šķiet, varētu būt iekļaušana zinātniskās pētniecības iestādē - kādai būtu jābūt LU kopā ar tās institūtiem. Tādā gadījumā, iespējams, jaunu cilvēku klātbūtnes dēļ tas varētu paātrināt arī tās modernizāciju. Diemžēl, pašlaik reālā situācija ir tāda, ka LU faktiski ir mūsu valsts miniatūrā. Un bibliotēkas darbs ir visai nožēlojams, lai neteiktu vairāk. Pirms ķerties pie tik atbildīgu lēmumu pieņemšanas, manuprāt, būtu sakārtojamas pašas uz pievienošanu gatavās struktūras, makslimāli rēķinoties kā ar lasītājiem, tā LAB lielisko krājumu specifiku un nedalāmību. Un noliekot pie malas jebkādus pazemojošus personīgus apvainojumus.
Grrr
G
Kā bibliotēkas apmeklētājam man ir pilnīgi vienalga, vai juridiski kaut kas ir vienai vai otrai vai trešaiai bibliotēkai un vai pašas bibliotēkas ir viena, divas vai trīs. Galvenais, lai par fiziskajām grāmatām un krājumiem kā tādiem rūpējas attiecīgi kvalificēti speciālisti (kas LAB un LNB attiecīgajām kolekcijām, cik saprotu, ir ievērojami pieredzējušāki nekā LUB) un lai tas ir pieejams atbilstoši vajadzībām.
miermīlis
m
Neesmu no tiem, kuri "ieinteresēti nolikt" rakstu, bet jāsaka, ka attieksme pret Vilka bibliotēku sabiedrībā tiešām negatīva: 1)pārlieku (nevajadzīgi) grandiozās Gaismas pils būves dēļ, kas notiek uz nabadzīgās tautas rēķina; 2)Vilka plātīšanās dēļ, turklāt uz skaidri saredzama nesaimnieciskuma fona; 3)melu dēļ - nu kuram gan iestāstīsi, ka šī "pils" atsvērs visas bibliotēkas un to funkcijas!? Un kāpēc Vilkam ir jāgrābstās gar Misiņa bibliotēku? Nu nav šajā rakstā nekādu pārliecinošu argumentu, ka tā mājīgā bibliotēka, kura tiešām izceļas ar savu inteliģento vidi, būtu pievienojama LNB un no tā kaut ko iegūtu. Noteikti - zaudētu. Misiņa bibliotēku pievienoja Akadēmijas bibliotēkai okupācijas vara - vai vajag šo pārkāpumu atkārtot arī brīvajā Latvijā? Atdodiet Rīgas pilsētai, kā to pats Misiņš novēlējis, jo līgums taču brīvajā Latvijā ir spēkā, okupācijas režīma veiktajam nav tiesiska pamata. Lai nu kuram, bet Vilkam tas jāsaprot, ja vien runātu godīgi un taisni.
oga
o
komentāros skaistumkonkurss turpinas - esmu parliecinata rakstitaji ir tieši ieienteresetas personas so rakstu nolikt, nevis ieklausities loģiskos argumentos
Koļesovs
K
Man gribas ticeet, ka tuvaakajaa piecgadee Vilku, vinja korumpeetaas vietnieces gasinju un grinfeldi aizvediis kaa trakus sunjus rokudzelzhos un tiesaas peec pilnas programmas par valsts mantas izshkerdeshanu. Uz vispaareejaa oranzho apzagshanaas fona, protams, sho bleezhu rokas ir tikai lidz elkonjiem valsts naudaa, bet nu tomeer. Gan jau tiks arii lidz digitalizacijas afeeras paarbaudiishanas un tad lai iezhvadzas kjeedes.
????
?
Kā izklausās, Vilkam nebūs ar ko aizpildīt Gaismas pili - bizness panīcis, uz firmu līdzdalību, tās iemitinot savā paspārnē, mežonīgo ēkas ekspluatācijas izmaksu segšanā vairs nav ko cerēt, nu vismaz jāsavelk zem sevis visas iespējamās kultūras iestādes, lai tās nolaistu tādā pašā līmenī, kādā LNB, piemēram, lasītāju apkalpošanas ziņā. Te nu LAB jāpadomā, kāpēc Misiņš savas grāmatas neatvēlēja (nu labi- daļu arī pārdeva, bet Vilks demagoģiski apgalvo, ka tikai pārdeva) valsts bibliotēkai. Misiņam jau toreiz neesot paticis šīs bibliotēkas darba stils. Būtu žēl, ja Vilkam izdotos sapostīt vecos, katram lasītājam tik mīļos Misiņus. Un kā tur bija ar Misņa bibliotēkas ēkas iekārošanu? Varbūt Vilks grib palīdzēt par atlīdzību tam ēkas tīkotājam reiz tomēr dabūt sava izklaides centra izbūvei Misiņa māju? Tad gan jāiet sardzē.
Egons Kurdāns
E
Matu skaldīšana. LNB grāmatas pusmēnesi mētājās pa Rīgas atkritumiem? Mētājās. Apkalpošana LNB ir sliktāka nekā LAB? Ir. Ak tad pildiet visas likumā noteiktās pamatfunkcijas? Meli. Ne tikai nepildiet, bet vēl nekaunāties apgalvot, ka tās jums nav jāpilda. Kur var izlasīt jaunās ēkas mārketinga plānu? Un vai ir tehniski ekonomiskais pamatojums? Ja ir, tad kur ar to var iepazīties? Ja nav, tad kā tas ir iespējams?
paklausies, tu, pelēci
p
Vēsture ir tāda padarīšana, kuru visiem gribas izmantot interpretācijās un vilkt pa savam. Vilks, neiekāro to, kas tev _nepiekrīt_ un labāk, atbildi uz jautājumu, vai tiešām, apstākļos, kad valstī trūkst naudas tekošajiem maksājumiem jāturpina būvēt nefunkcionāla ēka???

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Pētera Apiņa raksts "Var izveidot divas stipras bibliotēkas"

Jāņa Stradiņa un Ivara Kalviņa aicinājums "Aicinām nesasteigt lēmumus par Akadēmisko bibliotēku"

Ivara Kalviņa raksts "Vai esam kultūras tauta vai tikai reņģēdāji?"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas