Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Nākamgad varētu atvieglot izglītības saturu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
A.P.
A
Koķei runā pie viena gala, vai pie otra, abi vienādi un abi neko nedzird. Nav jāsūta sešgadnieki uz skolu. Gandrīz visi, kas kaut ko saprot no izglītības ir pret, bet šī tik gatavojās sūtīt. Pēc 5 gadiem atkal murmulēs par kārtējo kļūdu, par to, ka nav līdz galam izdomāts utt. Kad reiz šādi lēmumi pirms pieņemšanas tiks publiskoti, ar visiem aprēķiniem un skaitļiem, kuros būtu redzams kuram no tā, un cik liels labums. šobrīd tiek darītas šausmu lietas tikai tādēļ, lai veidotu ilūziju - mēs strādājam. Par programmas atvieglošanu skolā 100% piekrītu. Sen, sen bija laiks. Ko gulēja? Jā, atvainojos, visu laiku jau naudu maksāja arī par gulēšanu. Vismaz ministrijās.
iksa
i
Izglītots cilvēks nav tas pats, kas ar faktu faktiem pārbāztas galvas īpašnieks. Es esmu izglītots cilvēks, jo ļoti daudz zinu; ja kaut ko nezinu, tad zinu, kur to atrast. Svarīgākais jau ir nevis iekalt faktu, bet mācēt šo faktu atrast un izmantot. Paldies Dievam, esmu ”padomju skolas produkts”, kam nepiebāza galvu ar substantīviem. Protams, bija latviešu valodā jāmācās dubultlocekļu definīcijas (kas arī bija murgs), taču eksāmenā vai ieskaitē nevienam neienāca prātā man šo definīciju prasīt. Tad galvenais bija mācēt salikt komatus teikumos (tātad – rakstīt teikumus, kuros pats proti komatus salikt). Un 5. klasē es mācījos dzimtenes vēsturi, nevis kalu galvā Hammurapi likumu pieņemšanas gadu. Un 11. klasē (tolaik bija tikai 11) man neviens nelika mācīties no galvas ”esejas uzbūves analīzi” ar galīgi nevajadzīgiem terminiem (tagad nevis māca rakstīt eseju, bet liek mācīties zinātniskus terminus par to, kā kuru esejas daļu sauc) un nevienam pat prātā neienāca prasīt no manis zinātniski pētniecisku darbu par liela uzņēmuma grāmatvedības organizācijas trūkumiem. Angļu valodā gan visi tie paši gramatikas murgi bija jākaļ, tādēļ runāt neiemācīja ne toreiz, ne tagad. Arī tas būtu maināms.
????....
?
...nu jau gatavojas audzināt vergus, -neizglītotu un paklausīgu jauno paaudzi. Jo neizglītota tauta ir vieglāk pakļaujama.
LG
L
Tas nu vienreiz ir kaut kas pareizs no IZM puses! Noteikti vajag "optimizēt" vidusskolu bioloģijas programmu ar visām tām "osmozēm, mejozēm un plazmozēm"- skolotāji paši tos nezina, izņemot bioloģijas skolotājus (kur nu vēl IZM darbinieki)!
skolotāja
s
beidzot būtu jāievieš jaunas programmas sevišķi matem;atikā . Tagad visi strādā ar datoriem kurš tagad galvā velk kvadrātsaknes un tātalāk . To mācija 20 gadus atpakaļ to māc tagad . Vēl vajag māc ities noo viena satura ābaeces nevis vienu gadu prasa ābeci ar gailīti uz vāka nākošajā citu ābeci . ja man viens bērns mācijās no vinas ābeces tad pēc gada otram bērnam jāpērk cita jo tā skolotāj prasa citu neesam milijonāri . Ari skolotājiem jāatvieglo papiru darbs visi plāni visas atskaites no tājau mēs nestrādājam labāk vai sliktāk
1980. gada absolvents
1
Kādi ir argumenti tam, ka 19-gadīgs cilvēks, kurš dažā gadījumā jau ir precējies un audzina bērnu, beidz vidusskolu, t.i.- 12. klasi? Kam vajadzīga tā 12. klase? Cik līdzekļu nevarētu ietaupīt un mācību saturu opimizēt, ja tās 12. klases nebūtu... Vai kāds no Saeimas attiecīgās komisijas vai pašā IZM ir sācis par to domāt?
hm
h
Tad jau nākamajā gadā 1.klasē sēdēs visi 6gadnieki un arī 7gadnieki, bet 2011./2012.g 1. klase nebūs vispār. murgs.....
K2
K
"..Tikai idiots var iedomāties sešgadniekus skolas solā sēdināt. To jau reiz paspēja izmēģināt un pierādīt, ka tas ir pilnīgi nepiemēroti šim vecumam." Vai nu Jūs esat ne gluži taktiska pret citiem diskusijas dalībniekiem, vai arī Jums taisnība, es esmu idiots. Es to pilnīgi varu iedomāties (arī pats sāku iet skolā 6 g. vecumā). Kāpēc Jūs domājat, ka visi Latvijā dzimušie bērni ir tā "bremzēti" kopš dzimšanas, ka viņiem vidusskola jābeidz nereti jau 20. gadu vecumā? Jūsu zināšanai neliels piemērs: tādā "mazattīstītā" zemē kā Vācijā, kura jau nu pilnīgi nav pazīstama pasaulē kā izglītotu cilvēku zeme (;-))) standarta vecums skolas gaitu obligātai sākšanai ir 6 gadi. Tiek spriests par iespēju sākt no 5 gadiem. Apskatieties, lūdzu, . Google: Wikipedia Einschulung
pēdējais laiks
p
Pēc iespējas ātrāk jābeidz augstskolām atbilstošo programmu iepludināšana padsmitnieku- vidusskolnieku galvās un līdz ar to- vidusskolas programmu pašmērķīga pārblīvēšana. Kurš var atbildēt-kāpēc vidusskolā jāmāca KULTUROLOĢIJA- tipisks augstskolu līmenim atbilstošs priekšmets?? Internetā ir atrodams šī JAUNĀ priekšmeta mācību satura standarts. Ko tur ieraugām- universitāšu programmu saturu, tikai vienkāršākos formulējumos un !!- izmantojamā litera'tura- sākot ar semiotiķiem, mākslas un filozofijas, reliģiju teorētiķiem u.t.j.p., -gandrīz visu, ko studē arī augstskolu humanitāro zinātņu studenti..... Ar ko nodarbosies augstskolas?
iksa
i
Gluži otrādi – ir jāmāca tieši rēķināšana (saskaitīšana un atņemšana), rakstīšana, lasīšana un savu (!) domu sakarīga izteikšana. Elementārās lietas! Jo tām mūsdienu skolā tiek pievērsta vismazākā uzmanība! Bērnam sabāž galvā visādus stulbus faktus, bet neiemāca kārtīgi rēķināt, lasīt un rakstīt. Paskatieties uz bērnu rokrakstiem! Pat ārsti raksta sakarīgāk. Reizrēķinu viņiem nav laika mācīties, jo jāsteidz taisīt projektus un rakstīt referātus (sākumskolā!). Lasīt kārtīgi nav laika, jo jākaļ galvā visādi sociālo zinību murgi, bezjēdzīgas definīcijas un termini. Un tad nu brīnās, ka bērni nelasa grāmatas! Bet – kā lai bērns priecājas par lasīšanu, ja viņam lasīt nav iemācīts...
pareizi
p
Pareizi ir. Mēs jau tagad esam pārāk gudri. Vajag kaut kā vienkāršāk. Par daudz gudro tagad saradušies. Saskaitīšanu un atņemšanu nevajag mācīt, jo tagad ir kalkulatori un kompjūteri. Vajag iemācīt tikai tās parastās lietas. Piemēram, kā nofilmēties televīzijai un vienā teikumā salikt vārdus "pie dirsas" un "Latvija" -- skatīt A.Šķēles reklāmas rullīti Latvijas basketbola izlasei.
Gunita
G
Tikai idiots var iedomāties sešgadniekus skolas solā sēdināt. To jau reiz paspēja izmēģināt un pierādīt, ka tas ir pilnīgi nepiemēroti šim vecumam. Sešgadniekam var mācīt vairāk un pamatīgāk, taču tam jānotiek BĒRNUDĀRZA VIDĒ, jo sešgadnieks ne fiziski , ne morāli vēl nav skolai nobriedis.
zz
z
krievi maksā nodokļus, tāpat kā latvieši. Samazināt vajag latviešu skolas, arī latv. skolas krīzes laikā ir pustukšas.
tara
t
Esot arī jāapsver, vai tādā gadījumā mācības 1.klasē tomēr nevarētu notikt bērnudārzā, jo tur esot šiem bērniem piemērota vide un pedagogi, kas prot strādāt ar sešgadniekiem *** Manupraat seshgadnieks daudz labaak jutiisies beernudaarza atmosfeeraa, ar jau pierastiem cilveekiem un maaciibu procesa uzsaaakshana vinjam buus gluzji dabiska paareja no rotaljaam uz maaciibaam. Berns maaciibas uztvers kaa rotalju un lieki nesatrauksies.
...
.
noteikti pārskatiet-programmas ir nevajadzīgi sarežģītas, pārblīvētas ar niekiem, mazsvarīgām lietām. Atjaunojiet izglītības vispārējo sistēmu, kad vidusskolā visi mācās visu! Skolēns, kuram ir tikai 15-16 gadu nevar izlemt, ko viņš darīs nākotnē, bet viņa ir jāizlemj, kurā prgrammā viņš iegūs vidējo izglītību! Nesaprotu, kāpēc mājturības progranmma nav mainīta pusgadsimtu??? Ir mācību priekšmeti, kuriem varētu piešķrt fakultatīvu statusu, kur nav obligāts apmeklējums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas