Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Nesaprotamā valdības veidošana

Šī nav pirmā reize, kad nākamā premjera kandidāta meklējumi ilgst vairākas nedēļas, bet šī ir viena no retajām reizēm, kad tas notiek tik nesaprotami. Atbildība par procesu ir Valsts prezidenta Andra Bērziņa un valdošās partijas Vienotība rokās, kas savstarpēji nav spējuši saprasties, ne arī sabiedrībai paskaidrot, pēc kādiem kritērijiem plānots izraudzīties nākamo valdības vadītāju un kas būtu galvenie uzdevumi, kuri viņam jāpaveic.

Otrdien jau šķita, ka nākamā Ministru prezidenta kandidāta meklējumi tuvojas pozitīvam iznākumam. Pret Vienotības uzrunāto kandidātu Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku Pēteri Vaivaru iebildumu nebija arī Valsts prezidentam A. Bērziņam, kā varēja secināt no viņa uzstāšanās Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas raidījumos. Trešdien iespēja, ka P. Vaivaram varētu uzticēt valdības veidošanu, mazinājās - galvenokārt tāpēc, ka kandidātu neatbalstīja Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA).

Uz vaicāto, vai nav plānota tikšanās ar P. Vaivaru, pirms NA frakcijas sēdes tās vadītājs Einārs Cilinskis Dienai atbildēja: "Mums nav jātiekas. Mēs tāpat varam viņu noraidīt." Uz jautājumu, kāpēc kandidātam nav apvienības atbalsta, E. Cilinskis atbildēja: "Neredzam nevienu argumentu, lai viņš būtu premjera kandidāts." Tikmēr sociālajos tīklos jau tika vērtēta P. Vaivara iepriekšējā darbība, ieskaitot kandidēšanu 5. Saeimas vēlēšanās no apvienības Saskaņa Latvijai - atdzimšana tautsaimniecībai, ko veidoja Tautas saskaņas partija un Tautsaimnieku politiskā apvienība.

Valsts prezidents cer, ka Vienotība atradīs labāko iespējamo kandidātu. "Mums ir tāda kopēja vēlēšanās, un to mēs arī apspriedām. Tāpēc neesiet pārsteigti, ja jums gadīsies strādāt tad, kad jūs ne visai gribat," pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība) trešdien, dažas dienas pirms Saeimas Ziemassvētku brīvdienām, sacīja A. Bērziņš. Portāls Diena.lv ziņo - V. Dombrovskis teicis, ka šajā situācijā pāragri izdarīti secinājumi un "jebkurš uzvārds, kas parādās diskusijās, gandrīz vai automātiski tiek kronēts par premjeru".

Bijušajam Valsts prezidentam Valdim Zatleram savukārt nav skaidrs, kāpēc A. Bērziņš noraidījis Arti Pabriku - cilvēku, kuram ir ārlietu un aizsardzības ministra pieredze, kurš brīvi runā vairākās valodās. V. Zatlera prezidentūras laikā bija skaidri noteikti kritēriji premjera kandidātiem, kas ieradās Rīgas pilī, un tie bija zināmi arī sabiedrībai.

Pilnu žurnālistes Ināras Egles rakstu Nesaprotamā valdības veidošanās lasiet ceturtdienas, 19.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas