Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

papildināta (18:59) - EK un Latvijas amatpersonas parakstījušas pēdējo ES finansiālās palīdzības memorandu

Parakstīts pēdējais memorands, kas regulē Eiropas Savienības (ES) Latvijai piešķirto finansiālo palīdzību.

Piekto un pēdējo saprašanās memorandu šodien parakstīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents un ekonomikas un monetāro lietu komisārs Oli Rēns un Latvijas amatpersonas, informēja komisāra pārstāve Samanta Butervorsa.

Kā uzsver komisārs, memoranda noslēgšana atspoguļo veiksmīgo starptautiskās aizdevuma programmas noslēgšanos, kas paredzēta nākamā gada 20.janvārī.

"Latvijas iedzīvotāji ir paveikuši milzu darbu un izrādījuši lielu pacietību budžeta izdevumu samazināšanas, ekonomikas pārorientēšanas uz eksportu un citu reformu kontekstā, tādējādi rādot priekšzīmi citām valstīm, kurām tāpat pienācis laiks sakārtot savas finanses un atjaunot konkurētspēju," komentē EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Parakstītais dokuments ļauj Latvijai izmantot 200 miljonus eiro (140 miljonus latu), taču jau pašlaik Latvija ir attiekusies tos pieņemt, ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju.

EK norāda, ka starptautiskās palīdzības programmas laikā no 2009.gada sākuma līdz šodienai "Latvija panākusi ievērojamu progresu, pārvarot nesenā vēsturē smagāko finanšu un ekonomisko krīzi".

"Neskatoties uz sociālajām grūtībām, politisko pārmaiņu periodiem un neskaidro ārējo vidi, valsts tagad ir daudz stabilākā pozīcijā," teikts EK ziņojumā.

"Pēc 2008.un 2009.gada bezprecedenta lejupslīdes ir atsākusies ekonomiskā izaugsme, inflācijas līmenis ir daudz zemāks nekā pirms krīzes, ārējās nelīdzsvarotības ir ievērojami samazinātas, bezdarbs, kas krīzes laikā strauji pieauga, tagad stabili samazinās, ir atjaunota pieeja starptautiskajiem finanšu tirgiem un fiksētais valūtas kurss ir saglabāts," teikts ziņojumā.

Pēc programmas noslēgšanas 2012.gada 20.janvārī Latvijā tiks veikta "pēcprogrammas uzraudzība", kuras mērķis ir nodrošināt "ES izmaksātās palīdzības summas atmaksāšanas iespējamību, uzraugot valsts attīstību un nodrošinot shēmu vienmērīgai programmas beigšanai, un ļaujot konsolidēties progresam, kas panākts programmas laikā".

Latvijas amatpersonas līdz šim publiski ir uzsvērušas, ka aizdevuma programma noslēdzas 22.decembrī, jo pirmās starptautiskā aizdevuma daļas pārskaitīšanu Latvijai 2008.gada 23.decembrī atbalstīja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valde, un šis datums arī formāli tiek uzskatīts par aizdevuma programmas sākumu, kuras trīs gadu termiņš noslēdzas rīt, 22.decembrī.

Savukārt EK pirmo maksājumu Latvijai veica 2009.gada 20.janvārī, tāpēc no EK viedokļa aizdevuma programmas termiņš Latvijai noslēdzas nākamā gada janvārī.

(pievienota 4.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas