Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Afganistānā krituši divi Latvijas karavīri

Starptautiskajā operācijā Afganistānā kaujas laikā krituši divi Latvijas karavīri, bet divi - ievainoti.

Tie ir seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs. Incidents, kurā bez Latvijas kareivjiem krita vēl trīs ASV karavīri, kā arī trīs Afganistānas nacionālās armijas karavīri un vēl trīs afgāņu karavīri tika ievainoti, notika šorīt plkst.3 (pēc Latvijas laika) nemiernieku uzbrukumā Afganistānas Nacionālās armijas (ANA) novērošanas postenim Kunāras provincē, informē NBS komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs.

No diviem Latvijas ievainotajiem karavīriem viens ir smagi cietis un hospitalizēts. Diena uzzināja, ka smagi ievainotā ir feldšere Solvita Levāne. Viņa pašlaik atrodas vienā no Afganistānas slimnīcām, tuvākajā laikā ir plānota viņas pārvešana uz kādu slimnīcu Eiropā.

Nemiernieku uzbrukuma atvairīšanā tika iesaistīti sabiedroto spēki, izmantojot artilērijas un aviācijas atbalstu.

NBS komandieris J.Maklakovs kritušo karavīru tuviniekiem izsaka dziļu līdzjūtību. NBS ir informējuši kritušo un ievainoto karavīru piederīgos.

Karavīri dienesta pienākumus pildīja NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) Latvijas kontingenta Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, novērošanas postenī veicot ANA apakšvienības operāciju izpildes kontroli.

SAF sastāvā atrodas 164 NBS karavīri, no kuriem 30 karavīri dienesta pienākumus pilda kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā. Operacionālās sadarbības padomnieku grupas uzdevums ir atbalstīt Afganistānas Nacionālo armiju apmācību jomā un veicināt apgūt un nostiprināt procedūras apmācību, plānošanas procesa organizēšanā un operāciju izpildē.

Šis ir otrais incidents ar kritušiem latviešu karavīriem Afganistānā. Pērn augustā, sprāgstot improvizētam sprāgstošam līdzeklim, tika ievainoti četri Latvijas karavīri. Dižkareivis Edgars Ozoliņš no gūtajiem ievainojumiem mira.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis izteicis līdzjūtību Afganistānā kritušo Latvijas karavīru tuviniekiem: «Šajā smagajā brīdī savās domās esam kopā ar seržanta Voldemāra Anševica un dižkareivja Andreja Merkuševa ģimenēm un draugiem, ar visiem, kam ziņa par karavīru nāvi ir  nesusi neizdzēšamas zaudējuma sāpes. Šis ir traģisks notikums gan kritušo piederīgajiem, gan arī visai Latvijai, jo ikviens karavīrs savai dzimtenei ir dārgs un  nozīmīgs.»

Premjers paziņojumā sola, ka valdība kritušo karavīru ģimenēm sniegs visu iespējamo atbalstu.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, kā arī aizsardzības ministrs Imants Lieģis izteica «visdziļāko līdzjūtību karavīru tuviniekiem. Gribētu pateikties karavīriem, kas savu dzīvību ziedojuši mūsu valsts labā un cīnījušies par demokrātiju Afganistānā». Uzzinājis par traģisko notikumu, I.Lieģis šodien pārtrauca savu komandējumu Spānijā un jau vakarā plāno ierasties Rīgā.

Uz jautājumu, vai šis zaudējums nav iemesls, lai pārskatītu Latvijas dalību NATO misijās, I.Lieģis norādīja: «Jebkurā gadījumā jautājums par mūsu piedalīšanos NATO operācijās ir bijis dienaskārtībā saistībā ar budžeta samazināšanu. Vienlaikus šī dalība ir saistīta ar kolektīvo aizsardzību. Neskatoties uz šo traģisko zaudējumu, kopā ar sabiedrotajiem mums jāturpina cīnīties pret Taleban nemierniekiem.»

Savukārt iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) rosinās valdību nekavējoties no Afganistānas izvest Latvijas karavīrus. Aģentūrai LETA viņa sacīja - jau no finanšu viedokļa Latvijai vajadzējis apsvērt iespēju par misijas uzturēšanu Afganistānā, taču pēdējie traģiskie notikumi pierāda, ka Latvijai sava misija no Afganistānas ir jāved prom. «Latvija nevar atļauties tik lielus zaudējumus,» sacīja l.Mūrniece.

Jau agrāk misijās ārvalstīs Latvija zaudējusi trīs karavīrus. Irākā 2004.gada 8.jūnijā sprādzienā Vāsitas provincē netālu no Suvārijas nogalināti seši koalīcijas spēku karavīri, starp kuriem bija arī Latvijas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālists virsleitnants Olafs Baumanis, bet 2006.gada 27.decembrī nemiernieku uzstādīta spridzekļa eksplozijā netālu no Dīvānijas bojā gāja divi karavīri — dižkareivji Gints Bleija un Vitālijs Vasiļjevs.

(papildināta 3.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

AIZSARDZĪBAS MINISTRA LĪDZJŪTĪBA


Latvijas tauta ir saņēmusi traģisku vēsti. Pildot dienesta pienākumus starptautiskajā operācijā Afganistānā, šonakt kaujā ar nemierniekiem dzīvību zaudējuši Latvijas kontingenta karavīri – seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs, vēl divi karavīri ir ievainoti.

Sešus gadus Nacionālie bruņotie spēki kopā sabiedrotajiem no 39 valstīm piedalās NATO vadītajā operācijā, lai nodrošinātu stabilitāti karu izpostītajā Afganistānā. Visu šo laiku Latvijas karavīri teicami pilda savus pienākumus – rūpējas par drošību un sniedz savu ieguldījumu valsts atjaunotnē. Tomēr mūsu kopīgie centieni sastopas ar fanātiskiem mēģinājumiem apturēt miera procesu Afganistānā. Šodien mums ir jāatzīst smags zaudējums.

Savā un Aizsardzības ministrijas vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību bojā gājušo ģimenēm, tuviniekiem, draugiem, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kā arī Afganistānas un ASV karavīriem, kuri cietuši zaudējumus šajā kaujā. Šajā smagajā brīdī savās domās un lūgšanās mēs esam kopā ar jums.

Voldemāra Anševica un Andreja Merkuševa piemiņa uz visiem laikiem paliks Latvijas karavīru sirdīs, jo viņi abi pildīja savu pienākumu Latvijas un savas tautas vārdā.

Noliecot galvu un atdodot godu mūsu karavīru piemiņai,

Imants Lieģis, aizsardzības ministrs        

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA:

 

Afganistānā gājis bojā Latvijas karavīrs

Bojāgājušais karavīrs pārvests mājās

Misija pabeigta. Vai bija vērts?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas