Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Eksperti: latvieši vēl nav izdzīvojuši materiālo vērtību kultu

Latvijā veikts pētījums, kurā noskaidrots, kam Latvijas iedzīvotāji vēlētos līdzināties un ko apskauž. Pārliecinošs topa līderis ir Ventspils mērs Aivars Lembergs. Viņu apskauž bagātības un biznesa veiksmes, gan prāta un sakaru dēļ. Vienīgais, ko aptaujātie viņam nav piedēvējuši ir seksīgums un mūžīgā jaunība.

Viens no aptaujas veidotājiem žurnālists Lato Lapsa stāsta, ka cilvēkiem netika doti atbilžu varianti. Virkne gara un domas gigantu tautas acīs vispār nav skaudības vērti, uz iegūtajiem aptaujas datiem Latvijas televīzijai norādīja žurnālists. Pētījumu veicis SKDS.

Aiz A.Lemberga seko Tautas partijas dibinātājs Andris Šķēle. Viņa dzīvi daļa cilvēku uzskata par nesalīdzināmi labāk izdevušos nekā savējo.

Trešajā vietā prāta spēju un sakaru ziņā ir Vaira Vīķe- Freiberga. Savukārt ceturtajā vietā – kurš tiek apskausts dažādu parametru dēļ – Raimonds Pauls.

Turpmākajās vietās ierindojies – politiķis Ainars Šlesers un finansists Valērijs Kargins, kurus cilvēki apskauž arī par nedabisku veiksmi biznesā.  Topā iekļuvis arī Einars Repše.

Par seksīgumu un mūžīgo jaunību aptaujas dalībnieki apskauž dziedātāju Laimu Vaikuli. Aiz viņas topā seko valsts prezidents Valdis Zatlers un politiķi Ivars Godmanis un Aigars Kalvītis.

Topu noslēdz un 12.vietā ierindota dziedātāja Linda Leen. Viņu latvieši apskauž par figūru.

(papildināts ar ekspertu komentāriem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

dsfdf

Klāvs Sedlenieks, sociālantropologs

Pirmajās vietās ir politiķi, jo rakstnieki, filozofi un citi intelektuāļi neko no latviešiem būtiskajām vērtībām nav sasnieguši. Līdzko kādam būs māja Puzē vai Mākoņos, tad arī viņi iegūs vērtību.
Vidējā latvieša vērtības ir “uz āru” parādāmās materiālās vērtības. Vīrietim tā ir māja, suns un skaista sieva, sievietei – māja, suns un bagāts vīrs.
Latviešu vērtības ir tie cilvēki, kuri ar vienalga kādiem līdzekļiem nonāk pie ekonomiskās un varas virsotnes, un viņu intelektuālās spējas nav svarīgas. Vienmēr esmu teicis, ka Latvija ir vistālāk uz ziemeļiem novietotā Āfrikas valsts, jo tur šīs vērtības ir līdzīgas.
Lembergs un Šķēle ir Latvijas sabiedrības ideāls, bet šeit ir paradokss. Daudziem latviešiem viņi nepatīk, bet tajā pašā laikā viņi viņus apskauž. Latviešiem ir grūta dzīve - reizē ienīst un apskaust.

Vita Zelče, LU asociētā profesore


Šādi rezultāti ir tādēļ, ka Latvijā ir patērētājsabiedrība. Mēs vēl neesam izdzīvojuši materiālo vērtību kultu, tāpēc sabiedrībā tieši materiālās vērtības tiek kultivētas. Medijos dominē stāsti par cilvēku dzīvi, kur galvenais ir, kas viņiem pieder, kā viņi izskatās. Materiālās vērtības ir iedzīvotāju vērtību mēraukla. Mēs nezinām nevienu latviešu rakstnieku, kurš būtu nopelnījis miljonu honorāru, turpretī mēs zinām daudz bagātu politiķu.
Kopējā tendence šobrīd ir, ka cilvēki strauji vēlas iegūt slavu un mantu. Arī valsts līmenī slava un panākumi nomāc intelektu. To pierāda atšķirīgās prēmijas, ko valsts izmaksā par dažādiem sasniegumiem. Kordiriģentiem izmaksātās prēmijas diemžēl nekonkurē ar sportistiem izmaksātajām, un tas nozīmē, ka intelekts nav tā vērtība, uz kuru tiecamies.

Arnis Kaktiņš, SKDS direktors

Liela daļa aptaujāto nevarēja norādīt konkrētas personas, kam gribētu līdzināties vai ko apskauž, savukārt tā sabiedrības daļa, kas tomēr varēja nosaukt, izcēla ar oligarhiem asociētus simbolus. Tas parāda, ka sabiedrībā svarīgas ir materiālās vērtības, un fiziskā bagātība kotējas augstāk par gara mantām.
Apskaustāko un veiksmīgāko vidū pārsvarā ir tie cilvēki, par kuriem bieži raksta dzeltenajā presē, un tas parāda, cik liela ir šo mediju ietekme uz sabiedrisko domu, sabiedrības vērtībām un ideāliem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas