Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

papildināta - Kokaīna krava bija paredzēta Krievijai

16.aprīlī starptautiskā operācijā Rīgas ostā aizturētā kokaīna krava bijusi paredzēta sūtīšanai uz Krieviju.

Kā informēja Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieks Uģis Araks, operācijā ONAP kopā ar Muitas pārvaldes darbiniekiem, sadarbojoties ar Lietuvas, ASV un Krievijas kolēģiem, uz kravas kuģa, kas kuģoja zem Čīles karoga, pagājušās nedēļas nogalē aizturēja 405 briketēs safasētus 202,5 kg kokaīna.

VP Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis teica, ka šis ir līdz šim nebijis gadījums, kad vienā reizē likumsargiem izdevies atsavināt tik daudz narkotisko vielu.

Kokaīna kravas vērtība melnajā tirgū mazumtirdzniecībā varētu svārstīties robežās no 8 līdz 14 miljoniem latu, bet vairumtirdzniecībā tā varētu būt ap 5 miljoniem latu, bija aplēsusi aģentūra LETA.

Čīles kravas kuģim, kurš devies no Bolīvijas, gar Ekvadoru un tālāk uz Nīderlandi, galapunkts bijis Latvijas galvaspilsēta Rīga. Tālāk krava bija jāved pa sauszemi uz Krieviju.

Policija informēja, ka pēc visiem dokumentiem un pavadzīmēm uz kuģa esot atradušies parketa dēlīši, kas paredzēti nosūtīšanai uz Novgorodu. Kravas pasūtītājs bijis kāds Krievijas uzņēmums, kura nosaukumu izmeklētāji pagaidām neatklāj. Tāpat policija neatklāj arī kravas iekrāvēja Bolīvijā uzņēmēja vārdu. Vien tiek teikts, ka darījums bijis starp diviem uzņēmējiem.

Operācija bijusi saistīta ar pērnā gada gadījumu Klaipēdā, kad tika izņemti 500 kg kokaīna.

Kā vēsta VP preses pārstāve Linda Neimane-Zobena, šī operācija ir rezultāts ilgstošai izmeklēšanai, kuras rezultātā 2009.gada maijā starptautiskā operācijā Ekvadorā par liela daudzuma (aptuveni 4 tonnu) kokaīna kontrabandas organizēšanu no Ekvadoras uz Eiropas valstīm, tika aizturēts Latvijas organizētās noziedzīgās grupas līderis un vairāki viņa līdzdalībnieki, maijā un jūnijā Latvijā, Vācijā un Nīderlandē tika aizturēti vairāki citi grupas dalībnieki, kas organizēja grupas noziedzīgās darbības starptautiskā līmenī.

Pērn maijā izņemto aptuveni četru tonnu vērtība bijusi 670 miljoni latu. Ņemot vērā to, ka mazumtirdzniecībā kokaīna grams maksā aptuveni 70 latus, 200 kilogramu vērtība ir 14 miljoni latu. Šobrīd narkotiskā viela atrodas ekspertīžu centrā, taču tuvākajā laikā to paredzēts iznīcināt.

Par pagājušās nedēļas "guvumu" sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.'1 panta 3. daļas un 253.'1 panta 3. daļas. Likumā paredzētais soda mērs - brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem un mantas konfiskācija.

Lai gan aizdomās turamā statuss nevienam nav piemērots. Kā liecinieki ir nopratināti divi kuģa apkalpes locekļi, Latvijas valsts piederīgie. Līdz šim nopratinātās personas nav nonākušas policijas uzmanības lokā. Neviena no tām nav aizturēta.

Pēc neoficiālas informācijas, Latvija šajos narkotiku darījumos tiek izmantota kā tranzītvalsts. Izskanējusi arī informācija, ka no Krievijas, atbrīvojušies no narkotikām, kurjeri atpakaļ dodas ar ieročiem.

Diena jau rakstīja, ka Ekvadoras policija pagājušā gada maijā Gvajakilas ostā aizturēja ar Spānijas karogu kuģojošu kravas kuģi, kurā atrasta 21 tonna ar kokaīnu sajaukta melases sīrupa. Kā informējis Gvajakilas policijas komandieris, tas esot viens no lielākajiem Gvajakilā aizturētajiem narkotiku sūtījumiem.

Aizdomās par kokaīna kontrabandas mēģinājumu tika aizturēts Latvijas valsts piederīgais Vladimirs Mitrevičs ar iesauku Podsolnuhs, Krievijas pilsonis Ruslans Čevčenko un trīs Ekvadoras pilsoņi. Starp aizdomās turētajiem bijis arī Krievijas pilsonis Maksims Tarnopoļskis, kurš savulaik Latvijā tika notiesāts par smagas autoavārijas izraisīšanu, taču aizbēga no atklātā tipa cietuma Vecumniekos.

V.Mitrevičs ir Latvijā labi zināma kriminālā autoritāte, kurš arī Latvijā ir tiesāts par narkotiku glabāšanu.

2003.gadā Rīgas Ziemeļu rajona tiesa tās priekšsēdētājas Sandras Amolas vadībā izvērtēja narkotiku nelikumīgā glabāšanā apsūdzētā V.Mitreviča apgalvojumus, ka jēlopiju un magoņu salmus viņš savulaik iegādājies, lai remdētu slimību izraisītās sāpes. Lai arī saskaņā ar likumu vainīgo par narkotiku neatļautu glabāšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, V.Mitrevičs tika atbrīvots no soda.

Vēlāk toreizējais valdības vadītājs Einars Repše (JL) lūdza izvērtēt V.Mitrēviča atbrīvošanu no soda, ko noprotestēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), uzskatot, ka tiesas pieņemto spriedumu nav tiesiska pamata izvērtēt. Premjers izvērtēt V.Mitrēviča atbrīvošanu no soda lūdza arī Tieslietu ministrijai, kas atbildē, tāpat kā KNAB, norādīja, ka nav tiesiska pamata tiesnesim pieprasīt paskaidrojumus par lietas izskatīšanu.

(papildināta ar pēdējām 5 rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas