Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Premjers aicina Loskutovu atkāpties

Valdība otrdien pēc ģenerālprokurora Jāņa Maizīša uzklausīšanas, kurš ziņoja par pārbaudes rezultātiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pēc naudas pazušanas, nolēma veidot komisiju KNAB vadītāja Alekseja Loskutova darbības un atbilstības ieņemamajam amatam izvērtēšanai. To pēc sēdes apstiprināja ģenerālprokurors Jānis Maizītis, kurš būs komisijas vadītājs. Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) aicināja A.Loskutovu negaidīt valdības lēmumu un atkāpties pašam. A.Loskutovs to darīt negrasās.

Valdību komisijā pārstāvēs Aizsardzības ministrs Vinets Veldre. Komisijā vēl strādās Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, kā arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC). Komisijai A.Loskutova atbilstība amatam jāizvērtē nedēļas laikā - līdz 16.jūnijam.

J.Maizītis valdību informēja, ka prokuratūra neredz pamatu kriminālorocesa uzsākšanai pret A.Loskutovu. Pārbaudē atklājies, ka nauda pazudusi no kopumā 11 lietām, taču naudas pazušana neapdraud lietu iznākumu, jo visas lietas jau iztiesātas, sacīja J.Maizītis. Prokuratūras pārbaudes rezultāti liecina, ka kopumā KNAB pazuduši nedaudz vairāk par 135 000 latu.

J.Maizītis žurnālistiem pastāstīja, ka komisija viņa vadībā vērtēs, kas ir bijuši noziegumu veicinošie apstākļi un vai tie saistīti ar A.Loskutova atbildību. J.Maizītis norādīja, ka biroja priekšnieks noziegumos netiek vainots, runa ir tikai par disciplināriem pārkāpumiem. Uz jautājumu, vai J.Maizītis šajā lietā jūt politisko spiedienu, viņš atkārtoti norādīja, ka politiķiem nebūtu vēlams publiski runāt par iespējamiem komisijas darba rezultātiem, ziņo BNS.

Valdības sēdē A.Loskutovs netieši aicināts atkāpties no amata, tomēr viņš to nedarīs, otrdien iznācis no valdības sēdes pie žurnālistiem pavēstīja pats A.Loskutovs. Tiešā formulējumā tas neesot izskanējis, taču tas bijis noprotams A.Loskutovs atzina, ka viņš zināmā mērā jūtas atbildīgs, par notikušo, tomēr viņš uzskata, ka joprojām ir tiesīgs vadīt biroju. Aicināts vērtēt savas izredzes palikt amatā, A.Loskutovs atbildēja: “Kā vecā anekdotē – 50/50, vai nu palikšu vai nepalikšu.”

Pirmdien, 16.jūnijā, valdība lems par A.Loskutovu, taču šo lēmumu viņam [Loskutovam] būtu jāpieņem pašam, lai neietu cauri atstādināšanas procedūrai, izteicās premjers Ivars Godmanis (LPP/LC).

Uz jautājumu, kurš varētu pildīt KNAB vadītāja pienākumus, ja A.Loskutovu atstādinās, I.Godmanis sacīja, ka “viņa vietā varētu būt Vilks [Alvis Vilks, KNAB vadītāja vietnieks]”. Uz jautājumu kāpēc ne līdzšinējā vadītāja vietniece Juta Strīķe [arī KNAB vadītāja vietniece], premjers atbildēja: ”Man personīgi Vilks šķiet simpātisks.”

I.Godmanis preses konferencē uzskaitīja trūkumus, kādi atklāti KNAB, piemēram, netiek sasauktas biroja padomes sēdes, biroja stratēģisko projektu izstrādā viens cilvēks, nav izveidota revīzijas daļa un daudzus gadus KNAB nav veikta inventarizācija. Kā sacīja premjers I. Godmanis, A.Loskutovs skaidrojis, ka atsavinātās naudas inventarizācija un kontrole varētu nozīmēt iejaukšanos kriminālprocesos. “Bet kāpēc tad Juta Strīķe to varēja darīt,” retoriski vaicāja I.Godmanis. Pēdējais apstiprinātais inventarizācijas dokuments esot par 2003.gadu un to parakstījusi J.Strīķe.

Tiek plānots, ka Saeimai par komisijas atzinumu nāksies lemt jau pirmsjāņu Saeimas sēdē – 19.jūnijā. Noprotams, ka koalīcija pagaidām nav droša vai parlamenta varas vairākums atbalstīs Loskutova atbrīvošanu, liecina Dienas rīcībā esošā informācija.

Kā ziņots iepriekš, naudas pazušanā tiek vainoti divi KNAB darbinieki - KNAB Slepenības režīma nodrošināšanas nodaļas vadītāja Indra Veipa, kura šobrīd darbu KNAB jau pametusi un šīs pašas nodaļas bijušais galvenais speciālists Jānis Imša. Prokuratūra viņiem uzrādījusi apsūdzības par piesavināšanos un bezdarbību.

(papildināts ar premjera teikto)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas