Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

papildināta - Vēlreiz skatīs "naudas atmazgāšanas" novēršanas likumu

Valsts prezidents Valdis Zatlers atdevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likumu, kuru Saeima galīgajā lasījumā pieņēma 5. jūnijā ar kritizētajiem deputāta Viļņa Edvīna Breša (ZZS) priekšlikumiem.

Šodien V. Zatlers žurnālistus informēja, ka aicina parlamentu likumu izskatīt pēc iespējas ātrāk. "Šis likums, kas ir būtisks Latvijas prestižam, ir pieņemts pavirši, sasteigti un nekvalitatīvi," teica V. Zatlers. Kā zināms, likumā atrunāta arī terorisma finansēšana.

Prezidents savā pamatojumā Saeimai norāda, ka parlamenta vairākums atbalstīja virkni priekšlikumu, kuri nebija guvuši Saeimas atbildīgās komisijas – Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas – atbalstu. Ņemot vērā iespējamo pieņemtā likuma neatbilstību Latvijas Republikas uzņemtajām starptautiskajām saistībām, šādu priekšlikumu atbalstīšana, pieņemot likumu galīgajā lasījumā, "ir izraisījusi ar likuma piemērošanas jomu saistīto kompetento iestāžu un nozares ekspertu iebildumus, kā arī plašu rezonansi sabiedrībā un plašsaziņas līdzekļos".

Prezidents kritizē arī V.E. Breša iesniegtos un parlamenta apstiprinātos priekšlikumus kas nosaka, ka noziedzīgi iegūti līdzekļi ir tikai tādi, kas nonākuši personas valdījumā, tai izdarot noziedzīgu nodarījumu. Blakus šim tika apstiprināts arī otrs V.E.Breša priekšlikums, kas nosaka, ka ar terminu noziedzīgi iegūti līdzekļi, piemērojot mutatis mutandis, saprot Kriminālprocesa likumā lietoto terminu noziedzīgi iegūta manta, arī finanšu līdzekļi.

V. Zatlers uzskata, ka, ieviešot terminu „mutatis mutandis”, varētu rasties neskaidrība likuma piemērošanai praksē. "Neskatoties uz to, ka atsevišķos gadījumos termins „mutatis mutandis” Latvijas tiesību aktos ir lietots, tomēr jāatzīst, ka tas vairāk saistīts ar starptautisko publisko tiesību piemērošanas jautājumiem, tas ir, saistībā ar dažādu valstu nacionālo likumu samērošanu ar Latvijas likumu normām," uzskata prezidents. Šī termina lietojums likumā nevieš skaidrību – kādas nepieciešamās izmaiņas likumdevējs ir vēlējies uzsvērt. No labas juridiskās tehnikas viedokļa raugoties, šajā gadījumā atsauce uz „mutatis mutandis” lietošanu prezidents uzskata par lieku, jo tiesību normā esot nepieciešams vien ietvert norādi uz to, ka ar terminu „noziedzīgi iegūti līdzekļi” ir jāsaprot arī Kriminālprocesa likumā lietoto terminu „noziedzīgi iegūta manta, arī finanšu līdzekļi”.

Galīgajā lasījumā pieņemtajā likumā sašaurināta noziedzīgi iegūtu līdzekļu jēdziena izpratne, kas ir pretrunā ar paša Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma mērķi, tas ir nepieciešamību novērst finanšu sistēmas izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai un teroristu finansēšanai, uzskata V. Zatlers. Viņš uzskata, ka ir stipri sašaurināta likuma piemērošanas iespējamībua gadījumā, ja minētie līdzekļi personas īpašumā vai valdījumā nonākuši noziedzīga nodarījuma rezultātā netieši.

Tāpat prezidents vērš uzmanību par Kontroles dienesta pilnvarām, samazinot no 60 dienām uz 14 noteikto termiņu saņemto ziņojumu par atturēšanos no darījuma veikšanas izvērtēšanai, uzskatot, ka tas ir pārlieku īss un arīdzan satur pretrunas ar citiem pantiem. Tāpat kritika izteikta par likuma regulējumu attiecībā pret informācijas apmaiņu starp partnerdienestiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kāpēc?

Plašāk ar prezidenta pamatojumiem var iepazīties šeit!

AUDIO

Deputāta V.E. Breša skaidrojumu par mutatis mutandis varat dzirdēt šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas