Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - VK: 7 valsts iestāžu finanšu pārskatiem ticēt nevar

Virkni pārkāpumu – lidojums uz Spāniju, lai mācītos Latvijas grāmatvedību, viens šoferis vada divas automašīnas vienlaicīgi, milzīgi telefona rēķini, darba tikšanās kafejnīcās un pārtikas čeku apmaksa – šādus pārkāpumus atklājusi Valsts Kontrole pārbaudot 28 valsts iestāžu tēriņus. Valsts Kontrole ir pabeigusi finanšu revīzijas par 2007.gadu.

Kā intervijā Latvijas Radio pirmdien sacīja valsts kontroliere Ingūna Sudraba: “Par septiņām iestādēm mēs sakām, ka pilnībā to pārskatiem ticēt nevar.” VK pārbauda kā valsts iestādes izlieto naudu, vai izdevumi ir uzskaitīti pareizi, kā arī atalgojumu sistēmu un reprezentāciju izdevumus.

I.Sudraba stāstīja, ka pārbaude vēl nav pabeigta par finanšu tēriņiem Veselības ministrijā, jo ministrija laboto versiju iesniedza tikai maijā, tādējādi neiekļaujoties likumā noteiktajā termiņā – iesniegt pārskatu līdz 1.maijam. I.Sudraba stāstīja, ka vissmagākā situācija ir Vides ministrijā, kur situācija palikusi sliktāka, salīdzinot ar 2006.gadu. Par 2007.gadu pārskats bijis ar “milzīgām kļūdām - vairāk kā 2 miljonu latu vērtībā”.

“Vairumā par visām iestādēm sakām, ka atalgojuma sistēma nav caurspīdīga - prēmēšana joprojām ir piecas, septiņas, deviņas reizes gadā. Prēmiju īpatsvars pārsniedz 30 procentus. Reprezentācijas izdevumi – telefonu lietošana, automašīna – daudz kur nav tādas attieksmes, ka tā ir nodokļu maksātāju nauda,” stāstīja I.Sudraba.

“Es nesaprotu, tādu iestāžu vadītājus, kuriem mobilo telefonu limiti var būt 200 un 300 lati mēnesī – tas ir Izglītības ministrijas valsts sekretārs, “Trīs Jauno brāļu” aģentūras vadītājs,” stāstīja I.Sudraba. “Nu tik ļoti mobils darba režīms, ka viss darbs būtībā nozīmē vadīt pa telefonu. Tas nav, manuprāt, ne lietderīgi ne pamatoti, tā tērēt nodokļu maksātāju naudu,” pauda valsts kontroliere.

“Mēs identificējām gadījumus, kad pārtērēti degvielas limiti vai viens autovadītājs spēj vienlaicīgi vadīt divas mašīnas, vai tie daudzie gadījumi, kad ir izdevumi noformēti kā semināri, bet nav pavadošo dokumentu, kas bija tie, kas apmeklēja šo semināru, vai, kad grāmatvedībā ir apmaksāti čeki par pārtikas iepirkšanu darbadienu vakaros, brīvdienās, it kā, lai nopirktu semināriem nepieciešamo pārtiku, bet, ja ierēdņi pērk jēlas olas, laikam paši gatavo salātus, ko ēdīs. Ir pat noformēts seminārs, kur ierēdņi lido uz Spāniju, lai mācītos Latvijas grāmatvedību,” pārkāpumus uzskaitīja I.Sudraba.

Spānijā Latvijas grāmatvedību mācījās Zemkopības ministrijas pārstāvji.

I.Sudraba uzsvēra, ka nav atbalstāms, ka budžeta iestāžu nauda tiek atvēlēta, lai darba jautājumus risinātu kafejnīcās un restorānos. “Lielās summās, tā nav liela nauda, bet tā ir attieksme, nu nav nevienam tiesību – tas nav ne ekonomiski un kur nu vēl efektīvi, šādā veidā rīkoties ar nodokļu maksātāju naudu,” sacīja I.Sudraba. Tas jārisina darba kabinetos, norādīja valsts kontroliere.

I.Sudraba arī sacīja, ka tiks pārbaudīts "Gaismas pils" būvniecības process. Pēc I.Sudrabas teiktā, bibliotēkas celtniecību pavada "grezna pavadošā tāme". "Ir lietas, kam nav sakara ar celtniecības izdevumiem - reprezentācijas, vakariņas," sacīja I.Sudraba.

Valsts kontroliere Dienu informēja, ka iestādes, kuru pārskatiem pilnībā ticēt nevar, ir Ekonomikas, Izglītības, Labklājības, Satiksmes, Tieslietu un Vides ministrija, kā arī Ministru kabinets.

Pēc I.Sudrabas teiktā, šo iestāžu finanšu pārskatos daudzās lietās nav norādītas pareizas pozīcijas, kā arī nav uzskaitīti visi īpašumi.

Viņa gan pozitīvi novērtēja Zemkopības ministrijas finanšu pārskatu, kurā esot pareizi uzskaitīti visi īpašumi un novērstas neprecizitātes, uz kurām VK aizrādījusi iepriekš. Pārējām ministrijām ir jāturpina darbs pie īpašumu novērtēšanas un uzskaites.

Iepriekš uzskaitīti precedenti valsts iestāžu tēriņos, pēc valsts kontrolieres viedokļa, parādās tāpēc, ka VK, veicot revīzijas, sākusi pievērst lielāku uzmanību, piemēram, reprezentācijas izdevumiem. Pēc I.Sudarbas vārdiem, iespējams, šādi pārkāpumi ir bijuši arī līdz šim, taču tiem netika pievērsta liela uzmanība, jo uz kopējo ministriju tēriņu fona šīs summas nav tik būtiskas.

Minēto ministriju finanšu pārskatus VK plāno publiskot nedēļas beigās, savukārt Veselības ministrijas finanšu revīzija vēl nav pabeigta.

(papildināts ar pēdējām rindkopām)




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas