Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Zatlers: DP rīcība aktualizē jautājumu par Krimināllikuma panta izpratni

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir pārliecināts, ka Drošības policijas rīcība aktualizē jautājumus par Krimināllikuma normas izpratni par nepatiesu ziņu un datu izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmu, un tās atbilstošu piemērošanu tiesībaizsardzības iestāžu darbā attiecībā uz cilvēka pamattiesību respektēšanu. Prezidents uzskata, ka tas ir jautājums, kas jāizšķir krimināltiesību ekspertiem, _Dienu _informēja prezidenta pārstāve Maija Celmiņa.

Jau vēstīts, ka Saeimā iesniegts priekšlikums izslēgt no Krimināllikuma pantu par nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmu. Priekšlikumu izsvītrot šo pantu no Krimināllikuma trešdien Saeimā iesniedza Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā frakcija.

PCTVL norāda, ka šī panta pieņemšana tika virzīta lielā steigā un bez konsultēšanās ar tiesībsargu. Frakcija atgādina, ka jau toreiz nosūtīja vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram ar lūgumu neizsludināt likuma grozījumu un nodot to atpakaļ Saeimai. V. Zatlers, reaģējot uz PCTVL iesniegumu, Rīgas pilī rīkoja sanāksmi par minēto likuma normu, tomēr pēc apspriedes nolēma likumu izsludināt. Arī šobrīd prezidents problēmas apstākļus saskata nevis pastāvošajā Krimināllikuma regulējumā, bet gan tās pielietošanā praksē.

Tomēr uz PCTVL priekšlikumu atturīgi raugās arī opozīcija. Partijas Jaunais Laiks priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norāda, ka gadījumos, kad kāds likuma pants tiek ļaunprātīgi piemērots, to nevajag nekavējoties izslēgt. "Uzskatu, ka pirmkārt jāizvērtē, kur ir problēmas ar likuma piemērošanu un pēc tam mesties virsū likumam," norāda S. Āboltiņa.

Savukārt Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) uzskata, ka PCTVL ierosinājums ir populistisks. Arī viņš piekrīt, ka vairāk problēma ir normas piemērošanā, nevis tā redakcijā. "Krimināllikumā vismaz 15, 20 pantus, kur klibo piemērošana," norāda Dz. Rasnačs.

Jau vēstīts, ka pamatojoties uz iepriekšminēto pantu, Drošības policija šobrīd ierosinājusi divus kriminālprocesus, kura ietvaros uz divām diennaktīm tika aizturēts Venstpils Augstskolas pasniedzējs Dmitrijs Smirnovs par laikraksta Ventas balss rīkotajā diskusijā, kā arī nopratināts Putnu balles solists Valters par koncerta laikā izteiktu joku.

PCTVL frakcija arī vērsusies ar jautājumiem pie iekšlietu ministra Mareka Segliņa (TP), lūdzot komentēt Drošības policijas rīcību. Vēstulē PCTVL vēlas uzzināt, vai DP nav pārkāpusi Satversmi, nav rīkojusies nekonsekventi, jo iepriekš nav aizturējusi Gundaru Bērziņu par izteikumiem par lata iespējamu devalvāciju. Tāpat PCTVL vēlas noskaidrot, vai M. Segliņš neuzskata, ka Krimināllikuma pants būtu jāgroza, lai "tā saturs (tajā skaitā Satversmes 100. panta kontekstā) būtu skaidrs šo pantu piemērojošajiem policijas darbiniekiem".


(papildināta ar 1. rindkopu un 3. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas