Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

papildināts (20:08) - Buiķis jūtas aizvainots un tāpat kā Rībena un Kursīte-Pakule atstāj Vienotību

Saeimas deputāts profesors Andris Buiķis nolēmis izstāties no partijas Vienotība, tāpat kā to šonedēļ paziņojušas Ingūna Rībena un Janīna Kursīte-Pakule.

"Lielā mērā mani uzskati sakrīt ar to, ko pirms dažām dienām paziņoja Ingūna Rībena un Janīna Kursīte. Lai gan arī līdz manīm bija nonākušas ziņas, ka partijas "augšas" plāno "rindu tīrīšanu", lai atbrīvotos no neērtiem deputātiem, es nepievērsu tām pienācīgu vērību, jo biju naivi iedomājies, ka, četrus gadus godprātīgi pildot deputāta pienākumus, partijas vadība mani vismaz ar kādu teikumu brīdinās, pirms televīzijā, bez manas ziņas paziņos, ka es it kā esmu nolēmis atgriezties akadēmiskajā vidē un nekandidēt nākamās Saeimas vēlēšanās," Buiķis paudis savā paziņojumā Vienotības biedriem un masu medijiem.

Viņš norādījis, ka zinātniskajā un pedagoģiskajā vidē ir strādājis aptuveni pusgadsimtu, un "ar tik pazemojošu attieksmi, kādu šobrīd demonstrē partijas vadība, nespēju samierināties".

"Tā ir neglīta manipulācija, necieņa un nodevība ne tikai pret mani, bet arī pret jebkuru partijas biedru, tādēļ nevaru turpināt būt partijā, jo neredzu, ka Vienotības vadībā pārskatāmā periodā kaut kas mainīsies, un nespēju strādāt pēc principa "apēd vai apēdīs tevi", bet vienmēr esmu tiecies uz cieņpilnu kopdarbu," atzinis Buiķis.

Partijas Vienotība vadītāja Solvita Āboltiņa, komentējot Buiķa paziņojumu, norādījusi, ka apliecina cieņu Buiķa kungam par mūža ieguldījumu Latvijas zinātnē un izsaka gandarījumu par kopēju darbu Vienotības frakcijā divos Saeimas sasaukumos.


"Varu apliecināt, ka profesors Buiķis vienmēr ir ticis augstu vērtēts gan partijā, gan sabiedrībā. Tāpēc gribu uzsvērt, ka "līdz Buiķa kunga ausīm nonākušās ziņas" neatbilst patiesībai. Lai arī partijas domes apstiprinātājā procedūrā partijas nodaļas nebija izvirzījušas viņu kā deputātu kandidātu 12.Saeimai, tomēr es kā partijas vadītāja būtu bijusi gatava personīgi ieteikt partijas valdei iekļaut viņu deputātu kandidātu sarakstā. Izsaku nožēlu, ka kolēģis izdarījis tik nopietnu lēmumu, pamatojoties uz patiesībai neatbilstošu informāciju," pavēstījusi Āboltiņa.

Neraugoties uz acīmredzamo pārpratumu, viņa novēlējusi Buiķim turpināt strādāt Latvijas labā jebkādā statusā un ikvienā profesijā, kur vien viņš izvēlētos ieguldīt savas zināšanas un pieredzi.

Jau vēstīts, ka Saeimas deputātes Ingūna Rībena un Janīna Kursīte-Pakule nolēmušas izstāties no partijas Vienotība.

Rībena atzina, ka no partijas izstāsies, kaut arī viņas vērtības un uzskati, ar kuriem politiķe sāka darbu pirms 12 gadiem, nav mainījušies. Rībena pēc Vienotības pamešanas plāno stāties apvienībā Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) un izteikusies, ka ir gandrīz pārliecināta, ka tā vairāk atbilstot viņas uzskatiem.

Rībena norādīja, ka atzinīgi vērtē bijušā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) valdības darbu grūtajos krīzes gados, taču viņa apzinās, ka patiesībā visu "veiksmes stāsta" smagumu uz saviem pleciem ir iznesusi tā latviešu tautas daļa, kas turas pie vērtībām, kuras mēdz dēvēt par nacionāli konservatīvām, proti, pie "patriotisma un liktenīgas, negrozāmas pienākuma apziņas pret savu ģimeni, tautu, zemi un valsti".

Rībena intervijā laikrakstam Diena arī atzinusi, ka partijas lēmumi "tiek pieņemti kaut kur citur, ne frakcijas sēdēs. Neabsolutizēšu, bet nosacīti nozīmīgākie lēmumi. Nezinu, kas ir režisors, kas autors kaut kur kuluāros, bet tā var just, ka ir kaut kāds viedoklis, kas tiek bīdīts, bet kas nekad nav bijis apspriests partijas iekšienē".

Papildināts ar Āboltiņas komentāru 5. līdz 7.rindkopā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas