Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Par cūku gripu informēs stendi lidostā

Panikai par cūku gripas izplatīšanos Latvijā vismaz šobrīd nav iemesla, saka speciālisti, taču uzsver — savai veselībai gan jāseko līdzi tiem, kuri atgriezušies no ceļojuma pa Meksiku vai Kaliforniju, Teksasu un Kanzasu Amerikā. Iedzīvotājiem, kuriem ieplānots ceļojums uz Meksiku, savukārt jāapsver, vai to nevar atlikt, taču, ja nevar, jāievēro higiēnas pasākumi, lai sevi pasargātu. Lai informētu ceļotājus par jauno gripas vīrusu un piesardzības pasākumiem, lidostā Rīga ceturtdien tiks izvietoti informatīvi stendi. Latvijā pagaidām nav konstatēts neviens inficēšanās ar cūku gripu gadījums, nav arī vērsušies cilvēki ar aizdomām par šo slimību, Diena uzzināja Sabiedrības veselības aģentūrā (SVA).

"Svarīgi ir brīdināt cilvēkus, lai viņi atturētos no nevajadzīgiem ceļojumiem uz Meksiku," saka Jurijs Perevoščikovs, SVA Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītājs. Ja tomēr jābrauc, sevi var pasargāt, ceļojuma laikā bieži un rūpīgi mazgājot rokas, līdzi ņemot alkoholu saturošus dezinfekcijas līdzekļus, ar kuriem dezinficēt rokas. Ar netīrām rokām nevajadzētu pieskarties acīm, degunam vai mutei.

Jaunās gripas simptomi cilvēkiem parasti ir tādi paši kā parastai sezonālajai gripai — ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, klepus vai iesnas, sāpes kaklā, arī muskuļos — kaulu laušanas sajūta, galvassāpes, drebuļi, retāk — vemšana vai caureja. Ja šādas pazīmes konstatē cilvēks nedēļas laikā pēc atgriešanās no Meksikas vai ASV, nekavējoties jāvēršas pie ārsta, jāierobežo kontakti ar citiem cilvēkiem. Cūku gripa ir pilienu infekcija, kas izplatās, inficētajam cilvēkam šķaudot, klepojot, arī kontaktu veidā. Ēdot cūkgaļu vai tās produktus, ar cūku gripu inficēties nav iespējams. Pagaidām nav vakcīnas, kas pasargātu cilvēku no inficēšanās ar šo vīrusu. "Nav tādu medicīnisku preparātu, kas profilaktiski aizkavētu saslimšanu ar šo vīrusu. Taču var lietot jebkuru līdzekli, kurš ir iedarbīgs organisma stiprināšanai," saka J.Perevoščikovs. Saslimstot vīrusu var ārstēt ar antivirāliem preperātiem pēc ārsta norādījuma.

"Noteikti nevajadzētu krist panikā vai sākt izpirkt zāļu krājumus, te uz vietas iedzīvotāji neko daudz nevar darīt. Ja jābrauc uz Meksiku, tad ir jānopērk kārtīga apdrošināšana, jāņem līdzi alkoholu saturošs roku mazgāšanas līdzeklis. Labi jāizsver — vai tomēr nevar nebraukt," saka ārsts infektologs Uga Dumpis. Viņš uzskata — ļoti iespējams, ka arī Latvijā varētu tikt konstatēts kāds šā vīrusa gadījums.

J.Perevoščikovs saka — kaut gan ES valstīs izmeklēšanā ir vairāk nekā 150 gadījumu ar aizdomām par jauno gripu, ieskaitot vienu Lietuvā, ir arī labās ziņas: nav pierādījumu, ka jaunā gripa izplatītos no cilvēka uz cilvēku Eiropā. "Saslimušie Eiropā atgriezušies no ceļojuma pa Meksiku," saka SVA pārstāvis.

Neviens no Eiropā konstatētajiem saslimšanas gadījumiem nav beidzies letāli, tie bijuši viegli vai vidēji smagi. SVA arī informē — turpinās aktīva sezonālās gripas epidemioloģiskā uzraudzība, lai "izķertu" katru aizdomīgu gadījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas