Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Par Daugavpili vēlēšanās cīnīsies Kulakova, Eigims, Lāčplēsis, kā arī Lindermans

Vēlēšanu tuvums - citādi nevar izskaidrot Saeimas deputāta, bijušā Daugavpils mēra Riharda Eigima neseno uzstāšanos Dautkom TV ēterā, pusstundu veltot tikai pašreizējās domes priekšsēdētājas Žannas Kulakovas nesaudzīgai kritizēšanai.

Nākamgad Daugavpils domes vēlēšanās kandidēt plāno arī cits eksmērs - Jānis Lāčplēsis. Pēdējā laikā nodibinājušās vairākas jaunas vietējās partijas, kas startēs ar saviem sarakstiem, taču Daugavpils vietējie politiķi atzīst, ka nāksies rēķināties ar vēl vienu būtisku spēku - Vladimira Lindermana partiju.

Atvedīs dāvaniņas

Tieši R. Eigimu Daugavpilī sastaptie iedzīvotāji bieži min kā galveno pretendentu uz mēra krēslu, turklāt to saka tie, kas paši par viņu nemaz netaisās balsot. «Daudzi jauni cilvēki aizbraukuši, bet pensionārus Eigims uzpirks ar dāvaniņām, un viņi nobalsos,» bažījās kāds daugavpilietis, kurš nesen atgriezies no Anglijas. Šobrīd Saeimas opozīcijā ZZS rindās esošais R. Eigims 2009. gadā pārstāvēja LSDSP un ar minimālu pārsvaru uzvarēja sīvākos konkurentus - LPP/LC, kaut abi saraksti saņēma pa piecām vietām no piecpadsmit. R. Eigima karjera 2009. gadā neizveidojās veiksmīga - 1. septembrī viņš priekšpusdienā tika atcelts, bet vakarā ievēlēts atpakaļ, tomēr tā paša septembra beigās R. Eigima vietā nāca Jānis Lāčplēsis (toreiz LPP/LC) - gan uz neilgu laiku. Viņu 2011. gada martā nomainīja bijusī partijas biedre Ž. Kulakova.

Savus plānus par dalību vēlēšanās apstiprina arī Jānis Lāčplēsis, kurš redz savu vietu Latgales partijas saraksta priekšgalā. Vai Latgales partija varētu veidot kopīgu sarakstu ar Vienotību, no kuras J. Lāčplēsi ievēlēja Saeimā, vai kādu citu politisko spēku, esot vēl jālemj.

Reformatore Kulakova

Bijušās LPP/LC biedres Žannas Kulakovas kļūšana par Reformu partijas (PR) biedri Daugavpilī daudziem bija liels pārsteigums. 2011. gada beigās viņa piedalījās Attīstības partijas (AP) veidošanā, apvienojot bijušos LPP/LC biedrus. «Es uzņēmos vadīt LPP/LC Daugavpils nodaļu, kad tā vairs nebija populāra. Kad partija pārstāja pastāvēt, bija LPP/LC valdes lēmums dibināt jaunu partiju, un, ievērojot politisko disciplīnu, es visus pienākumus un uzdevumus izpildīju. Attīstības partija ir funkcionējoša, un es varēju izvēlēties pati savu politisko dzīvi,» izteicās Ž. Kulakova. Tomēr nav noslēpums, ka AP biedri bija neapmierināti ar Ž. Kulakovu un viņa nebūtu noturējusies partijas līderes krēslā. Tagadējais partijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis nosauc garu sarakstu ar tām aplamībām, ko sastrādājusi domes vadība, tomēr tie deputāti, kuri šobrīd domē pārstāv AP, valdošo koalīciju pamest negrasās. Sākoties politiskajai cīņai, domes vadībai jārēķinās ar pārmetumiem gan par neveiksmīgu skolu siltināšanu, gan atcelto un vēlreiz izsludināto tramvaju iepirkuma konkursu, gan stagnējošo lidostas projektu. «Ir tendence atbrīvoties no neizdevīgiem cilvēkiem, salikt amatos savus cilvēkus, kuriem nav pieredzes. Daugavpilī nekad tā nav bijis,» uzsver J. Dukšinskis, kura dzīvesbiedre zaudējusi Izglītības pārvaldes vadītājas amatu reorganizācijas dēļ.

Netieši, nesaucot Ž. Kulakovu vārdā, viņas darba stilu kritizē arī Attīstības partijas biedre, bijusī domes priekšsēdētāja un Saeimas deputāte, Daugavpils teātra valdes locekle Rita Strode. «Maldīgs viedoklis prevalē pašreizējā domes vadībā - jo vairāk tēlosi priekšnieku, būsi augstprātīgs, jo tev būs lielāka autoritāte. Priekšsēdētājs un vietnieki ir skarbi darbarūķi, kuriem nav laika politiskām pļāpām,» uzskata R. Strode. Viņa pieļauj, ka vadītāji baidās no padotajiem, kuru kapacitāte savā nozarē ir krietni augstāka, un maina viņus pret paklausīgajiem. R. Strode pagaidām neatbild, vai piedalīsies vēlēšanās, jo līdz 1. janvārim esot nolēmusi par to nedomāt. «Šobrīd mana partija ir teātra partija,» viņa atjoko.

Būs Lindermana saraksts

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās radikālajam spārnam Daugavpilī neveicās - tikai 80 cilvēku balsoja par Osipova partijas sarakstu, kurā no pieciem kandidātiem trīs bija bezdarbnieki. Tagad situācija ir cita - lai gan Ž. Kulakova uzsver, ka Daugavpils sauklis ir «Iespēju pilsēta», iedzīvotāju noskaņojums ir depresīvs un radikālie spēki var iegūt atbalstu, kaut Vladimira Lindermana oktobra sākumā paustā ideja, ka Latgalei jādod autonomija, daudzus varētu arī biedēt, atzīst vairāki pilsētas politiķi. V. Lindermana un Jevgeņija Osipova partija Par dzimto valodu piedalīsies vēlēšanās Daugavpilī, apstiprināja V. Lindermans.

Teju visi aptaujātie politiķi atzīst, ka pēc 2013. gada vēlēšanām Daugavpils var nonākt pie ļoti saskaldītas domes, līdzīgi kā Jūrmalā, kur daudzām partijām ir tikai pa vienam deputātam.

(Visu rakstu lasiet 24.oktobra laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas