Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pauls Raudseps: Sliktais policists

Jau daudzus gadus Latvijas politiķu un uzņēmēju vidē viena no pamatdoktrīnām ir bijusi: labākais veids, kā palielināt budžeta ienākumus, ir samazināt nodokļus. Ideja paņem ar savu paradoksālumu — ieņēmumu dienests no manis prasa mazāk, bet es maksāju vairāk.

Tomēr šai domai ir arī nopietns teorētisks pamats. Tā ieguva plašu popularitāti ASV prezidenta Ronalda Reigana administrācijas laikā, pateicoties toreiz plaši apspriestajai "Lafera līknei", ar kuras palīdzību ekonomists Artūrs Lafers centās noteikt, ar kādu nodokļu līmeni valsts var iegūt maksimālos budžeta ienākumus. Tagad tā jau ir kļuvusi par aksiomu, ka tolaik gan ASV, gan citur Rietumos pārāk augstās nodokļu likmes ierobežoja ekonomisko aktivitāti un tādējādi faktiski samazināja valsts ieņēmumus. Arī pēcpadomju valstīs šī ideja bieži vien kombinācijā ar tā saucamo flat tax, proti, vienādu nodokļu likmi visiem maksātājiem, palīdzēja palielināt nodokļu ienākumus, jo zemi un viegli administrējami nodokļi mazināja uzņēmēju un darba ņēmēju ieinteresētību izvairīties no to maksāšanas.

Taču, kā jau astoņdesmitajos gados norādīja Lafera kritiķi, pareizā atbilde uz jautājumu — kas ir optimālais nodokļu līmenis, lai nodrošinātu maksimālos budžeta ieņēmumus? — nav akmenī cirsta un nemainīga vienmēr un visās situācijās. Ir skaidrs, ka līknes abos galos — ar 0% nodokļiem un ar 100% nodokļiem — valsts ienākumi būs nulle. Bet pa starpu? Noteikti ir gadījumi, ka darbojas arī garlaicīgi neparadoksālā likumsakarība — paceļot nodokļus, aug budžeta ienākumi, samazinot nodokļus — tie krīt.

Cik var spriest no Ministru prezidenta Valda Dombrovska izteicieniem, šo Latvijas politiķiem un uzņēmējiem tik neierasto domu tagad sludina Starptautiskais Valūtas fonds, kurš acīmredzot netic, ka tuvākajos gados budžeta deficītu varēs samazināt tikai uz izdevumu apcirpšanas rēķina.

Kā vakar teica Valsts prezidents Valdis Zatlers, "Starptautiskais Valūtas fonds veic kontrolējošo funkciju, līdz ar to tas vienmēr būs sliktais policists šajās sarunās starp Latviju, Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Savienību". Taču Zatlers turpina, ka, "ja jau reiz Latvijai ir vajadzīgs policists, mums ir jāizmanto viņa pakalpojumi".

Ja kādam likās, ka pēc budžeta grozījumu pieņemšanas jūnijā mēs kādu brīdi varēsim atslābināties, tad viņš ir smagi kļūdījies. Latvijas budžeta glābšanas darbi nav vēl pat pa pusei padarīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas