Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pauls Raudseps: Vai tiešām izdzīvo stiprākais?

Ceturtdien pasaule atzīmēja evolūcijas teorijas izstrādātāja Čārlza Darvina dzimšanas divsimto gadadienu. Droši vien neviens cits zinātnieks nav vairāk darījis, lai satricinātu reliģisko pasaulskatu un grautu pamatus ticībai, ka cilvēks ir radības centrs. Tomēr vēl aizvien liela daļa cilvēces (tai skaitā 45% Latvijas iedzīvotāju) nav akceptējusi, ka dzīvo būtņu sugas izveidojas un mainās, pateicoties dabiskās izlases principiem, un ka arī cilvēce ir radusies, laika gaitā atdaloties no citām primātu sugām.

Tomēr arī daudzi no tiem, kuri ar sevišķu entuziasmu pieņem evolūcijas teoriju, to saprot sagrozītā, "sociāli darvinistiskā" formā. Vēl aizvien daudzi domā, ka Darvina teorija nosaka — izdzīvo stiprākais. Patiesībā Darvina būtiskākā atklāsme ir gluži cita — pēctečus spēj radīt tas, kurš vislabāk piemērojies savai videi. Dažkārt tas tiešām ir stiprākais, tomēr evolūcijas sacensības uzvarētājs ir nevis tas, kurš tuvcīņā spēj pieveikt savu pretinieku, bet gan tas, kurš spēj visefektīvāk vairoties. No šī viedokļa skatoties, patlaban visveiksmīgākās dzīvās radības noteikti ir baktērijas, kuru skaits pasaulē tiek lēsts ar skaitli, kuram seko trīsdesmit nulles. Ja katra uz mūsu planētas atrodamā baktērija būtu santīms, saliekot tās vienu uz otras, sanāktu stabiņš, kura augstums ir trīsdesmit gaismas gadi (mūsu Saules sistēmai tuvākā zvaigzne ir nedaudz vairāk par četru gaismas gadu attālumā no mums). Svarīgi arī saprast, ka vislabāk pielāgoties bieži vien nozīmē vislabāk sadarboties. Nozīmīga daļa baktēriju ieņem neaizvietojamu nišu kāda cita dzīvnieka ķermenī, teiksim, kuņģī vai ādā. Tās nav parazīti, jo dod šiem dzīvniekiem labumu: bez "mūsu" kuņģa baktērijām mēs nevarētu pārstrādāt ēdienu un nomirtu. Bez mums šīs baktērijas ietu bojā. Vēl viena ļoti sekmīga suga — skudras — arī ir slavenas ar savām sadarbības spējām. Arī cilvēku attīstība un lielākie sasniegumi sakņojas civilizācijā, sadarbības augstākajā pakāpē. Darvina mācību — ka izdzīvošana bieži vien nozīmē nevis konfliktu, bet gan sadarbību, — būtu vērts atcerēties mūsdienās, kad vulgarizēts sociālais darvinisms bieži šķiet vienīgā ideoloģija, ko dažs labs politiķis vai uzņēmējs saprot. Viņiem derētu padomāt, ka "dzīvnieku karalis" lauva ir ierakstīts pasaules apdraudēto sugu Sarkanajā grāmatā.

Top komentāri

Prātiņ nāc mājās.
P
Raudzījos Raudsepa bildē,un mēģināju viņā saskatīt no kāda primāta viņš būtu radies. Varūt no rūnājošā papagaiļa sugas, kuru ja tā labi ilgi dresē ,var dabūt ārā cilvēka vārdiem līdzīgas skaņas.
Haris
H
evolūcijas sacensības uzvarētājs ir nevis tas, kurš tuvcīņā spēj pieveikt savu pretinieku, bet gan tas, kurš spēj visefektīvāk vairoties =================== Un šo atziņu paturot prātā, "Diena" tomēr 1) izmanto katru izdevību, lai popularizētu (jā, lai vairotu!:)) neauglīgos homīšus. 2) kā pieņemamus procesus apraksta neeiropiešu imigrāciju Eiropā un Latvijā. KURŠ un KĀDS uzvarētājs "Dienai" ir vajadzīgs?...
Juris Taškovs
J
Droši vien neviens cits zinātnieks nav vairāk darījis, lai satricinātu reliģisko pasaulskatu un grautu pamatus ticībai, ----------------------------------- Vai Jūs gribētu dot savu ieguldījumu šai "satricināšanas" darbā un turpināt Darvina ceļu - aizvien dziļāk maldos? Pat viduvēja vidusskolnieka zināšanu apjoms liek izdarīt secinājumus, kas ir pretrunā ar Darvina fantāzijām. Izlasiet, ko saka apustulis Pāvils vēstulē Romas draudzei, 1. nodaļā - tas ir par Jums! Bet Jūs maldāties arī, ja domājat, ka es vēlos apkarot Jūsu uzskatus. Es vēlos paust savu izbrīnu par to, ka arī Jūs, praktiski vienīgais loģiski rakstošais "Dienas" žurnālists, nespējat redzēt ap sevi Dieva darbības liecības, kas atspoguļojas Viņa radībā. Tas liek apšaubīt citu Jūsu spriedumu uzticamību, kas visādi citādi šķiet esam ļoti prātīgi. (Nu, tas ir tā, itkā mēs ievērotu, ka ļoti supernacionālistiski noskaņota cilvēka mājas bibliotēkā VISA literatūra ir krievu valodā...Nu - nu nav vairs uzticības! Nav!)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas