Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pauls Raudseps: Žūstošie avoti

Kad Latvija pagājušā gada decembrī noslēdza vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu par aizdevumu, ik pa brīdim atskanēja balsis, kuras apgalvoja — nevajag nonākt SVF "atkarībā", naudu varētu dabūt arī citur.

Pēdējie mēneši ir devuši iespēju pārbaudīt šo apgalvojumu. Latvijas valdība nav spējusi laikā izpildīt SVF prasības, lai saņemtu kārtējo naudas pārskaitījumu, tāpēc Valsts kase ir bijusi spiesta aizņemties naudu vietēja tirgū, lai segtu iztrūkumu līdz brīdim, kad tiks sakārtots budžets un kontā iekritīs starptautisko donoru nauda.

Salīdzināsim. Starptautiskais Valūtas fonds, Eiropas Komisija un vairākas Eiropas valstis ir apņēmušās Latvijai aizdot līdz 7,5 miljardiem eiro (5,27 miljardi latu). Aizdevumu būs jāsāk atdot 2011.gadā un par naudu būs jāmaksā ne vairāk kā 3,5% gadā.

Bet ko riskantajam kredītņēmējam piedāvā tirgus? Aizņemties ārpus Latvijas valdībai ir faktiski neiespējami, bet vietējā tirgū dažas bankas un pensiju fondi ir vēl gatavi pirkt valsts parādzīmes. Janvārī pieprasījums pēc sešu mēnešu parādzīmēm vēl bija liels, taču likme bija vairāk nekā divreiz augstāka par SVF prasīto — 7,7%. Kopš tam stāvoklis ir tikai pasliktinājies. Likmes ir augušas, un pircēji prasa aizvien īsāka termiņa obligācijas — aprīlī vislielākais pieprasījums bija pēc viena mēneša parādzīmēm, kuras Valsts kase gada sākumā pat nepiedāvāja. Savukārt tobrīd tik populārās sešu mēnešu parādzīmes kļūst aizvien grūtāk iztirgot. Aprīlī Valsts kase varēja pārdot tikai nedaudz vairāk nekā pusi piedāvāto, un likme jau bija 10,137%. Pieejamās summas arī ir par kārtu mazākas nekā SVF piedāvātās — aprīlī valsts pārdeva parādzīmes par 106 miljoniem latu, un lielākā daļa naudas būs jāatdod pēc mēneša.

Ņemot vērā, ka arī bankām būs aizvien mazāk brīvo līdzekļu, par kuriem pirkt valsts vērtspapīrus, jo būs jāveido rezerves sakarā ar slikto kredītu apjomu pieaugumu, mēnešiem ejot, pat no šā ļoti dārgā un ierobežotā naudas avota varēs smelt aizvien mazāk likviditātes. Grozies kā gribi, Latvija patlaban naudu var aizņemties tikai no starptautiskajiem donoriem, tāpēc pēc iespējas ātri ir jāpieņem SVF akceptējami budžeta grozījumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas