Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pavasarī skatīs Zatlera apstrīdēto Iepirkumu likuma normu

Līdz 18.aprīlim Satversmes tiesai (ST) jāpieņem spriedums lietā, kura ierosināta pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera pieteikuma. Tajā viņš norāda, ka pērn izsludinātajos likuma grozījumos noteiktais pienākums iemaksāt depozītu par vēršanos ar sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) nepamatoti ierobežo Satversmē noteiktās personas tiesības. Otrdien ST rīcības sēdē tika nolemts, ka ST lietu izskatīs rakstveida procesā. Izskatīšana sāksies 19.martā, spriedums attiecīgi jāpieņem 30 dienās.

V.Zatlers ST vērsās, jo nebija cita ceļa - lai arī viņš pērn vasarā bija nosūtījis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai likumu, Saeima to negrozīja. Oficiālais deputātu pamatojums, kādēļ bija jāveic grozījumi Publisko iepirkumu likumā, ieviešot sūdzībniekiem pienākumu iemaksāt IUB depozītu jeb iesnieguma nodrošinājumu, bija it kā ļoti lielais nepamatoto sūdzību skaits. Tiesa, neoficiāli izskan versijas, ka "kājas aug" no pašvaldībām - tās centušās ierobežot sūdzībniekus savos iepirkumu konkursos.

Iesnieguma nodrošinājuma summas atšķiras atbilstoši iepirkumu veidiem un summām, zemākā — 200 latu — slēdzot publisku piegādes un pakalpojumu līgumu, augstākā — 10 000 latu — publiskos būvdarbu konkursos, kuros līgumsumma ir desmit miljoni latu un vairāk. Iesniedzot sūdzību, depozīts ir jāiemaksā speciālā IUB kontā. Ja sūdzību apmierina, naudu iesniedzējs atgūst, ja ne — tā nonāk valsts budžetā. No septembra kontā esot uzkrājusies neliela summa ap 5000 latu, Diena uzzināja IUB.

Dienai IUB vadītājs Andrejs Tiknuss norāda — nav zināms, vai nepamatoto sūdzību bijis tik maz, jo jāiemaksā šis depozīts vai arī tāpēc, ka vispār kopējais sūdzību skaits ir mazāks — arī iepirkuma konkursu tagad ir mazāk.

Par vasarā pieņemtajiem grozījumiem Publisko iepirkumu likumā A.Tiknuss saka — tā kā samazinājies IUB darbinieku skaits, labi, ka sūdzību ir mazāk. "Taču mani nepamet sajūta, ka šobrīd šis depozīts attur sūdzēties arī gadījumos, kad patiešām vajadzētu," viņš uzsver. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītāja Žanete Jaunzeme-Grende saka — par iesniegumu nodrošinājumu LTRK biedru uzskati daloties: "Mikrouzņēmumi uzskata, ka tādā veidā viņi tiek diskreditēti, jo tiem nereti nav naudas, lielie uzņēmumi uzskata — ja neliks nodevu, tad profesionālie sūdzībnieki, kas sūdzas pilnīgi par visu, kavēs procesu.

Valsts prezidents uzskata, ka Saeimas pieņemtajā likumā noteiktais pienākums par vēršanos ar sūdzību IUB iemaksāt iesnieguma nodrošinājumu nepamatoti ierobežo Satversmes 92.pantā nostiprinātās personas tiesības aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses. Pret šā pienākuma ieviešanu iebilda arī Saeimas Juridiskais birojs, bet Saeima to ignorēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas