Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pēc noraidījuma NĪN Repše no "bezatbildīgiem politiķiem" gaida idejas lielākai izdevumu griešanai

Saeima ceturtdien ar balsu vairākumu nolēma nenodot izvērtēšanai komisijām valdības ierosinātās izmaiņas likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), kas paredz to attiecināt arī uz dzīvokļiem un mājām. Par grozījumu nodošanu komisijām balsoja 28 deputāti, pret - 52, bet seši atturējās.

Neieviešot nākamgad mājokļa nodokli, 2010.gada budžeta izdevumi būs jāsamazina vēl vairāk, par ko tiks spriests sestdien valdības ārkārtas sēdē, uzsver Finanšu ministrija. Finanšu ministrs Einārs Repše (JL) uzskata, ka Saeima, noraidot priekšlikumu par dzīvojamo platību aplikšanu ar nodokli, ir rīkojusies bezatbildīgi, jo visas koalīcijas partijas iepriekš parakstīja nodomu protokolus ar Starptautisko Valūtas fondu, kuros Latvija apņemas šo nodokli ieviest. Ja Latvija nepildīs savas saistības, tas draud ar vēl lielāku kredītreitinga samazināšanu, brīdina E.Repše. Turklāt tas vēl vairāk samazinās mūsu iespējas aizņemties un varot pat novest pie tā, ka starptautiskie aizdevēji var prasīt mums atmaksāt parādu pirms termiņa. "Tādēļ sagaidām no bezatbildīgiem politiķiem konkrētus un konstruktīvus priekšlikumus par to, kā vēl vairāk samazināt budžeta izdevumus," norādīja E.Repše.

Pret šī jautājuma nodošanu komisijām iestājās LPP/LC pārstāvis Oskars Kastēns. Viņš norādīja, ka šim nodoklim bijusi gara un grūta priekšvēsture un sākumā to bija plānots attiecināt uz luksusa dzīvokļiem, taču beigās tas pārvērties par vispārējo nodokli arī mazām mājām un dzīvokļiem.

LPP/LC frakcija nodokli neatbalstot, jo iesākumā, iespējams, labi iecerētā ideja tagad padarīs Latvijas iedzīvotājus nabagākus, teica O.Kastēns un piebilda, ka tas vairāk attiecas uz cilvēkiem, kuru ienākumi ir samazinājušies. Tāpat šī, pēc deputāta vārdiem, negodīgā nodokļa uzlikšana vēl vairāk apgrūtinās hipotekāro kredītņēmēju stāvokli.

Savukārt Jaunā laika (JL) pārstāve Solvita Āboltiņa aicināja atbalstīt grozījumu nodošanu izvērtēšanai komisijās. Viņa atgādināja, ka apņemšanos ieviest NĪN parakstīja LPP/LC premjers Ivars Godmanis, un viņu atbalstīja Tautas partijas (TP) finanšu ministrs Atis Slakteris. Deputāte atzina, ka diskusijai, vai nodoklis ir godīgs, vai nē, ir jānotiek. Jebkurš nodoklis ir grūts un sāpīgs cilvēkiem, kam ir mazi ienākumi, un tā ir mūsu, deputātu atbildība, runāt par to, kādam ir jābūt šim nodoklim, norādīja politiķe.

Arī viņu neapmierinot likumprojekts, kas iesniegts, taču, pēc viņas vārdiem, deputātu ziņā ir ieviest nodokli, kas attiecas pirmām kārtām uz bagāto, lielo mājokļu īpašniekiem un kas papildinās pašvaldību budžetus no bagāto cilvēku maksājumiem.

S.Āboltiņai neesot skaidrs, kāpēc jānoraida likumprojekta nodošana komisijām, "droši vien, lai pašūpotu to laivu".

Valdības iesniegtie grozījumi paredz noteikt NĪN dzīvojamai platībai 0,2% apmērā no kadastrālās vērtības.

Vēlāk komentējot Saeimas lēmumu, S.Āboltiņa žurnālistiem norādīja: Saeimas vairākuma lēmums noraidīt grozījumus likumā pierāda, ka ir iespējams izveidot jaunu valdību, kurai Saeimā būtu 52 balsis. Viņa uzskata, ka deputāti, noraidot likumu, parādījuši nevēlēšanos strādāt un vēlas noņemt no sevis atbildību, vēsta LETA. S.Āboltiņa vēl nezināja, kāda būs tālākā rīcība - vai valdība mēģinās vēlreiz no jauna iesniegt noraidīto projektu, vai to darīs atsevišķi deputāti, vai arī minētie likuma grozījumi tiks virzīti uz Saeimu ar nākamā gada valsts budžeta pavadošo paketi.

S.Āboltiņa atzina, ka vēl vakar vakarā bijusi pārliecība, ka projekts tiks nodots komisijām, un pauda izbrīnu, ka pret projektu nostājās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti, kuri vēl vakar bija solījuši to atbalstīt.

Kā vēsta LETA, par projektu balsoja tikai JL, "Pilsoniskās savienības", atsevišķi TB/LNNK un neatkarīgie deputāti, kā arī TP deputāts Dzintars Ābiķis. Pret balsoja TP, LPP/LC, Saskaņas centra, atsevišķi ZZS deputāti. Pēc šīs dienas balsojuma minētais projekts šādā variantā Saeimā vairs nav skatāms.

TP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vents Armands Krauklis žurnālistiem norādījis, ka tas, ka TP šodien balsoja "pret", kā jau to bija solījusi, nenozīmē, ka valdībā ir problēmas. Viņš arī norādīja, ka sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem vajadzētu piedalīties arī koalīciju partijām un noteikti TP kā lielākajai no tām, uzskata V.A.Krauklis. Viņš norādīja, ka TP būtu gatava atgriezties pie jautājuma par NĪN palielināšanu tikai tad, ja kāds pierādītu, ka šī nodokļa neieviešana apdraudētu mūsu valsti.

(pievienota 2.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Kā balsoja katrs deputāts - skaties šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas