Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pensijas vecuma pedagogu atlaišanai nav likumīga pamata

Ja skolās būs jāsamazina pedagogu skaits, nav likumīga pamata pirmos no darba atbrīvot pensijas vecuma skolotājus, Diena.lv teica Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Astrīda Harbaceviča. Savukārt Latvijas Pensionāru federācija izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) izteikumu par pensijas vecuma pedagogiem, kuriem varētu teikt paldies, vērtē kā necieņas izrādīšanu.

Izglītības ministre Tatjana Koķe uzsvērusi, ka nākamajā gadā, samazinoties skolēnu skaitam par aptuveni 12 000, varētu samazināt arī skolotāju skaitu. Bet samazinājumam būtu pakļauti tieši pensijas vecuma skolotāji. "Pensijas vecumā ir četri tūkstoši skolotāju, kuriem varētu teikt paldies par darbu," ceturtdien intervijā Latvijas televīzijai sacīja T. Koķe.

A.Harbaceviča uzskata, ka ministre ar šo izteikumu ir pārsteigusies. "Pirmkārt, likumdošana neparedz tādu punktu kā pensijas vecuma cilvēku atlaišanu," teic A. Harbaceviča. Arodbiedrības vadītāja ir pārliecināta, ka galvenais uzdevums ir izglītības pieejamības un kvalitātes nodrošināšana un tikai tad var runāt par ekonomiju. "Tas, ka pensionāriem ir jāiet prom no skolas, manuprāt, ir tāds pārsteidzīgs izteikums," viņa piebilda.

Rīgas 2. vidusskolas direktors Valdis Jēkabsons Dienai norādīja, ka šādas rīcības gadījumā izglītības sistēma kopumā būs zaudētāja. "Ja pensionāru vietā būs kvalitatīvi jauni skolotāji, tad viss būs kārtībā, bet šobrīd neredzu situāciju, ka tā varētu būt." Viņš piebilda, ka skolā strādājošie pensijas vecuma skolotāji strādā ļoti labi un nav pakļauti atlaišanas riskam, "ja vien netiks pieņemts kāds jauns likums".

Pensionāru Federācijas vadītāja Aina Verze pensijas vecuma skolotāju atlaišanu uzskata par necieņas izrādīšanu. "Uzskatu, ka šis paziņojums ir nekorekts, vismaz šādā formā, jo izskaust skolotājus pensionārus kā grupu, ir augstākā mērā necieņa." Kaut gan jaunajiem skolotājiem ir jānāk strādāt skolās un ir jābūt paaudžu nomaiņai, tai jānotiek ne tādā formā, kā to ir iecerējusi ministre, uzsver A. Verze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Koķe: daudzviet Eiropā skolotājiem neapmaksā atvaļinājumu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas