Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pētījums brīdina par risku HIV izplatīties ārpus narkomānu vides

Lai gan vērojama relatīva HIV izplatības rādītāju stabilizācija injicējamo narkotiku lietotāju (INL) vidū, visās trijās valstīs novērojams infekcijas ģeneralizācijas risks – infekcija no koncentrētas epidēmijas INL vidū seksuālās transmisijas ceļā izplatās narkotiku lietotāju seksa partneru vidū, no kurienes sagaidāma tālāka izplatība pārējā sabiedrības daļā. Šāds risks konstatēts, veicot pētījumu "HIV un citu infekcijas slimību prevalences un asociētās riska uzvedības izplatības noteikšana injicējamo narkotiku lietotāju vidū Latvijā, Lietuvā un Igaunijā 2007.gadā", liecina tā kopsavlikums.

Viens no pamatelementiem HIV un citu ar asinīm pārnesamo infekciju izplatības samazināšanā ir nelegālo narkotisko vielu, bet jo īpaši injicējamo narkotisko vielu, lietošanas profilakse, teikts kopsavilkumā.

Tāpat tiek norādīts - lai efektīvi reaģētu uz esošo situāciju, nepieciešams integrēt veselības aprūpes un sociālās aprūpes pakalpojumus.

Pētījumā secināts, ka vidējais vecums, kurā uzsākta nelegālo narkotisko vielu lietošana Tallinā ir 16,3 gadi, Rīgā 17,3, bet Viļņā 17,4 gadi. Pētījuma veicēji secina, ka nepieciešams uzlabot nelegālo narkotiku lietošanas primāro profilaksi bērnu un jauniešu vidū, izmantojot skolu, vienaudžu izglītības un citas programmas. Papildus tam, lai atturētu jauniešus narkotiku injicēšanas uzsākšanas, ļoti svarīgas ir programmas, kuru mērķauditorija ir jaunieši, kas jau lieto narkotikas, bet vēl nav sākuši tās injicēt.

Bieži jaunieši ar atkarības problēmām nav sasniedzami skolās, tāpēc šajās aktivitātēs ir jāiesaista primārās aprūpes sistēmas, kā arī organizācijas, kas strādā ar riska grupu jauniešiem, teikts pētījuma kopsavilkumā.

Tajā norādīts: augstie C hepatīta izplatības rādītāji un lielā varbūtība, ka infekcija pāries hroniskā formā, norāda uz to, ka veselības aprūpes sistēmai jāņem vērā pieaugušā HIV un C hepatīta ārstēšanas un aprūpes nepieciešamība, kā arī jābūt sagatavotai iespējamai tuberkulozes epidēmijai INL vidū, īpaši to narkotiku lietotāju vidū, kuriem ir HIV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZIŅAI

Ņemot vērā pētījuma rezultātus, var secināt, ka lielākā daļa injicējamo narkotiku lietotāju (INL) Baltijas valstu galvaspilsētās ir jauni, neprecēti vīrieši. Vecākie šā pētījuma dalībnieki bija no Viļņas (vidējais vecums 30,5 gadi), bet jaunākie - no Tallinas (vidējais vecums - 26,5 gadi).

Ievērojama daļa INL ir cittautieši (krievi, poļi, ukraiņi u. c.), ar to saprotot attiecīgi katrā valstī iedzīvotājus, kas nav latvieši, lietuvieši vai igauņi pēc etniskās izcelsmes vai subjektīvās izjūtas par piederību pie vienas no šīm tautām.

Daudzi no injicējamo narkotiku lietotājiem vismaz reizi mūžā ir bijuši ieslodzījumā.

Mazāk nekā ceturtajai daļai INL ir profesionālā vai augstākā izglītība.

24% pētījuma dalībnieku Viļņā, 54% Tallinā un 73% Rīgā pēdējo četru nedēļu laikā galvenais ienākumu avots bijis pastāvīgs vai īslaicīgs darbs. Ubagošana un seksa pakalpojumu sniegšana kā galvenais ienākumu veids minētas reti. 5% pētījuma dalībnieku Rīgā, 32% Tallinā un 38% Viļņā pēdējo četru nedēļu laikā galvenais ienākumu avots bijusi zagšana vai laupīšana.

Avots: Kopsavilkums par pētījumu "HIV un citu infekcijas slimību prevalences un asociētās riska uzvedības izplatības noteikšana injicējamo narkotiku lietotāju vidū Latvijā, Lietuvā un Igaunijā 2007.gadā"

LASI VĒL

Pētījuma kopsavilkums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas