Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pētījums: iedzīvotāji nesaprot, ko nozīmē valsts bankrots

Latvijas iedzīvotājiem nav izpratnes, ko nozīmē politiķu, ierēdņu un dažādu viedokļu līderu tik bieži lietotais vārdu salikums - valsts bankrots, noskaidrots pēc „P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību” pasūtījuma veiktajā pētījumā. 43% uzskata, ka zina, ko tas nozīmē, savukārt 53% atzinuši, ka nezina, parādījis pētījums. Cilvēkiem ir sajūta, ka ar valsti kaut kas nav kārtībā, bet nav īsti pārliecinošas informācijas, kas tas ir un ko tas nozīmē, iegūtos datus komentējuši eksperti.

Jautājot iedzīvotājiem, vai viņi domā, ka Latvijai draud bankrots, visbiežāk jeb 41% gadījumu tika izvēlēta atbilde, ka mūsu valsts faktiski jau ir bankrotējusi, taču 43% nespēja atbildēt. Savukārt 15% norādīja, ka valsts ir šādās briesmās.

Pētījums atklājis, ka par galveno indikatoru valsts bankrotam iedzīvotāji uzskata lata devalvāciju (25%), bet nākamā populārākā atbilde (23%) – valsts nemaksā algas, sākas vispārēji bankroti, masu protesti un laupīšanas. Savukārt 20% izvēlējās atbildi, ka līdz ar valsts bankroti patiesībā nekas liels nemainās.

Interneta aptaujā piedalījās 650 respondentu.

Aptaujātie eksperti norāda, ka tādā kontekstā, kā politiķi un ierēdņi lieto "valsts bankrots" drīzāk atbilstu vārds - "maksātnespēja".

Latvijas Bankas monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Uldis Rutkaste stāsta, ka ekonomistiem nav termina "valsts bankrots", tā drīzāk uzskatāma par metaforu. Valsts maksātnespēja nozīmē, ka valsts nespēj pildīt savas ārējās vai iekšējās saistības.

Profesors Gundars Ķeniņš-Kings atzinis, ka tautas izpratne par valsts maksātnespēju ir praktiska un tā raksturo iedzīvotāju rūpes par izdzīvošanu grūtos laikos. Vairums iedzīvotāju sagaida, ka valsts nespēs nokārtot savas saistības, ieskaitot algas. Var pieņemt, ka valsts naudas emisiju nepalielinās, jo tad tā faktiski uzteiks līgumus ar ārzemju aizdevējiem. Otrkārt, izpratne par valsts maksātnespēju ir pareiza, norāda G.Ķeniņš - Kings. Precīzas definīcijas nav tik svarīgas kā saprotami problēmu atrisinājumi, viņš uzskata. Te respondenti visvairāk atspoguļo rūpes par sevi un valsti, secina profesors. Var sagaidīt, ka valstij būs jāsamazina izdevumi vai jāpalielina ienākumi (kas pašreiz nav īsti izdevies), jāpārdod valsts manta vai jāaizņemas vēl. Ja tas neizdosies, tad valsts nopietni domās par taloniem. Treškārt, izpratne par lata devalvāciju liekas īpaši neizprasta, uzsver profesors. Lata devalvācija nepalielina valsts maksātspēju. Algu samazināšana samazina arī valsts izdevumus, un tā gan ir sava veida devalvācija, jo samazinās darba vērtība. Situācija liekas ļoti nopietna, bet ne bezcerīga, situāciju skaidro G.Ķeniņš - Kings.



Top komentāri

Lops
L
Tam Ķēniņam - Kingam ir arī jāuztaisa aptauja valdības večiem - "Ko nozīmē apzagt tautu?". Varu derēt ka 99% nezinātu ko atbildēt. Bet tā kā būtu laiks padomāt, ko tas nozīmē, jo kad cilpa būs kaklā Doma laukumā, tad jau būs par vēlu!
Jecis
J
Ķeniņš -Kings vienmēr izceļas ar savām importa gudrībam, kas Latvijai neko nedod""pagaidām"" Dos tad, kad viss sāks laboties un nauda radīsies pati no sevis, kā peles rodas podā, kas piebērts ar pelavām un graudiem un nolikts pasiltā vietā. Ja neticiet , izmēģiniet. Tādu eksperimentu patlaban veic ar Latviju tādi gudrīši-kingi. Man ,nezinu kāpēc, tas nepatīk.
FUI
F
Ķeniņš-Kings vēl 1989. gadā tēloja lielo patriotu, sasauca uz šejieni gudros amerikāņus, kuriem, izrādās, nekas cits neinteresēja, kā mēģināt pašiem slaukt Latviju. Tagad izliekas par labieti; bet ir tomēr daži, kuri to drēbi pazīst un šo to atceras. Bija tur vēl viena afēriste juriste no Indianopoles Ligita Krūmkalns. Man riebjas tie "godīgie" amerikāņi, kuri ir nekas vairāk kā prasti zagļi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas