Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Plāno uzlabot ēku pielāgotību invalīdiem

60 procenti jaunuzcelto ēku nav pielāgotas cilvēkiem ar invaliditāti, liecina invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons veiktais pētījums. Šāda problēma pastāv arī iepriekš celtās ēkās.

Šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisija tikās ar ministriju atbildīgajām amatpersonām un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, lai pārrunātu ēku pieejamības nodrošināšanu cilvēkiem ar invaliditāti, informē Saeimas preses dienests.

„Izveidojusies situācija, ka daudzos jaunajos būvniecības projektos netiek ievērotas elementāras prasības, kas nodrošinātu ēku pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti, veciem vai slimiem cilvēkiem. Nesokas arī ar esošo celtņu pielāgošanu, tāpēc šai problēmai jāmeklē risinājums,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Apvienība Apeirons, apsekojot 400 ēkas dažādās Latvijas vietās, secināja, ka 60 procentos vispār nav domāts par cilvēkiem ar invaliditāti. Tāpat Apeirona pārstāvji norāda, ka pie viņiem regulāri griežoties projektētāji un arhitekti, jo vides pieejamības prasības neesot skaidras.

Sociālo un darba lietu komisija nolēmusi, ka ir jāizvērtē, kā vides pieejamības normas ietvertas jaunajā Būvniecības projektā. Tuvākajā laikā ir nepieciešams vērtēt uzlabojumus citos normatīvajos aktos, informē Saeimas preses dienests.

Arī Labklājības ministrijas Vienlīdzīgu iespēju politikas nodaļas vecākā referente Zane Lasmane atzina, ka patlaban prasību ievērošana nav efektīva un sistēma jāpilnveido. Kā iespējamie risinājumi būtu esošo normatīvo aktu un uzraudzības kārtības pilnveidošana, kā arī jaunu likumu izstrāde. Savukārt Ekonomikas ministrijas pārstāvji uzskata, ka nav jāveido atsevišķs normatīvs akts, bet gan jāpilnveido esošie būvnormatīvi.

Jaunajā Būvniecības likumā plānots pastiprināt būvniecības speciālistu atbildību par to veidotajiem projektiem. Likumprojektā paredzēts ieviest profesionālās darbības apdrošināšanu, kas segtu speciālistu pieļauto kļūdu labošanu, ziņo Saeimas preses dienests.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas