Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Premjers aicina apsvērt Latvijas dalības pārtraukšanu civilajās misijās Afganistānā un Kosovā

Valdība otrdien nevienojās, vai Iekšlietu ministrijas (IeM) eksperti šogad un nākamgad turpinās piedalīties civilajās misijās Afganistānā un Kosovā.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks") aicināja kolēģus nopietni apsvērt dalības pārtraukšanu Afganistānā un Kosovā, ņemot vērā to, ka nākamgad budžeta situācija būs sliktāka nekā šogad. Tāpēc IeM sadarbībā ar Ārlietu ministriju nedēļas laikā jāizvērtē iespējamās sekas, pieņemot šādu lēmumu.

Savukārt aizsardzības ministrs Imants Lieģis rosināja Afganistānā atstāt divus cilvēkus, bet no Kosovas iet ārā.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (Tautas partija) aģentūrai BNS norādīja, ka dalība visās trijās misijās būtu jāturpina, jo "Latvijai kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstij ir jābūt līdzatbildīgai". Turklāt Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Kosovas neatkarību, tādēļ Latvijai jābūt līdzatbildīgai par to, lai Kosova pilnībā "nostājas uz savām kājām".

Savukārt Afganistānā nepietiek tikai ar militāro misiju, vajadzīga arī civilā misija, jo "starptautiskā sabiedrība Afganistānas operāciju var uzvarēt tikai kopā ar afgāņiem, viņiem palīdzot", Riekstiņš uzsvēra.

Valdība jau pagājušajā nedēļā pauda atbalstu divu IeM ekspertu dalībai misijā Gruzijā. IeM plāns, par kuru otrdien sprieda valdība, paredzēja, ka Afganistānā būs divi pārstāvji, bet Kosovā - trīs IeM struktūrvienību pārstāvji. Pašlaik Kosovā ir deviņi IeM sistēmas darbinieki.

IeM arī informē, ka viena eksperta dalība gadā izmaksā vidēji 40 tūkstošus latu. Līdz ar to, lai turpinātu dalību Kosovā un Afganistānā, nepieciešami kopumā 200 tūkstoši latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Sākotnēji uz Eiropas Savienības misiju Gruzijā ("EUMM Georgia") Latvija nosūtīja trīs cilvēkus, taču finansiālās situācijas dēļ februārī tika atsaukts viens IeM darbinieks. Atlikušo divu ekspertu dalība misijā tika apstiprināta līdz 1.oktobrim. IeM norāda, ka misija pagarināta uz gadu - līdz 2010.gada 14.septembrim. Pēc pretrunīgām diskusijām valdība otrdien tomēr pagarināja divu Iekšlietu ministrijas (IeM) darbinieku dalības termiņu novērošanas misijā Gruzijā.

Savukārt kopš 2007.gada augusta Maimanas atjaunošanas vienībā Afganistānā ir izvietoti divi Valsts policijas padomnieki, kuru mandāts ir līdz 1.augustam. Misijas komandieris aicinājis Latviju pagarināt policistu mandātus.

Kosovā ir plānota kā līdz šim lielākā Eiropas drošības un aizsardzības politikas misija ar aptuveni 1800 civilo ekspertu dalību. Latvija misijā piedalās ar desmit ekspertiem, no kuriem deviņi ir IeM sistēmas darbinieki, bet viens - Ārlietu ministrijas eksperts. Visiem Latvijas ekspertiem mandāti beidzas gada otrajā pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas