Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Premjers apturēs Vilnīša iesāktās reformas KNAB; Vilnītis norāda uz biroja darba politizēšanu

Turklāt ar rezolūciju plānots ne tikai apturēt reformas KNAB, bet "arī anulēt visu līdz šim reorganizācijā paveikto, atgriezties pie tās situācijas, pie tādas KNAB struktūras, kāda bijusi iepriekš", paskaidroja Krapāne.
Premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks") ceturtdien parakstīs rezolūciju, ar kuru apturēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša sāktās reformas birojā, aģentūru BNS informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Savukārt Vilnītis aģentūrai BNS apliecināja, ka ir gatavs atbildēt uz konkrētiem gan darbinieku, gan premjera paustiem pārmetumiem par viņa darbību un pieņemtajiem lēmumiem, bet problēmas biroja darbā nesaskatot. Turklāt, viņaprāt, neapmierināti ir tikai daži darbinieki.

Lūgts komentēt medijos izskanējušo informāciju par KNAB operatīvo darbinieku un izmeklētāju citiem biroja darbiniekiem izsūtīto atklāto vēstuli, kurā faktiski Vilnītim pausta neuzticība, Vilnītis vien pauda pārliecību, ka vēstulē teiktais nav visu, bet gan tikai atsevišķu biroja darbinieku pārliecība.

"Es domāju, ka to nav atsūtījuši darbinieki, bet tikai atsevišķi darbinieki. Principā jocīgi, protams. Nezinu, ko ar šādām darbībām valsts pārvaldē amatpersonas cenšas panākt," minēja KNAB vadītājs, atzīstot, ka sākotnēji plānojis uz pirms dažām dienām saņemto vēstuli rakstveidā arī atbildēt, bet nu tas "jau pārvēršas par farsu", tāpēc droši vien atbildi vajadzēs sniegt publiski. Pagaidām viņš vēl neesot izdomājis, kādā tieši formā to darīt.

"Es domāju, ka tādā veidā mēs esam biroju politizējuši līdz pēdējam. Vēl nav priekšvēlēšanu periods, bet mums jau ir lielā politika," piebilda Vilnītis.

Savukārt, runājot par vēstuli, viņš uzsvēra, ka tajā "nevienu konkrētu faktu" neredz, bet, ja tādi iebildumi pret viņa darbību ir, par to var sūdzēties likumā noteiktajā kārtībā. "Bet ko dod šāda publiska [vēstules] izsūtīšana, man nav skaidrs. Droši vien darbojas kaut kādi darbinieki vai sabiedrisko attiecību speciālisti, kuriem ir mērķis radīt par mani negatīvu, nepareizu priekšstatu. Grūti teikt," sacīja Vilnītis.

"Pirmais bija raidījums televīzijā par šķelšanos, tagad atkal seko mēģinājums sadalīt vecajos un jaunajos darbiniekos.. Esmu teicis - sakiet, ja ir pamatotas aizdomas, bet, ja priekšnieka rīkojumu nepildīšanu cenšas ar kaut ko citu motivēt, tad nu.." uzsvēra KNAB vadītājs. "Esmu gatavs atbildēt par konkrētām lietām, arī par savu rīcību, bet varu arī godīgi pateikt, ka priekšnieka [Vilnīša] izdotie likumīgie rīkojumi patlaban netiek pildīti."

Uz jautājumu, kurš viņa rīkojumus nepilda, Vilnītis atbildēja, ka "viens no vietniekiem", apstiprinot arī, ka tā ir Juta Strīķe.

Patlaban pēc vēstules saņemšanas viņš ticies gan ar tās autoriem, gan ar vairāku citu nodaļu darbiniekiem un šīs sarunas turpinās. "Gribu uzklausīt viņu [darbinieku] viedokļus, bet, tiekoties ar darbiniekiem, nekādus konkrētus pārmetumus, izņemot aicinājumu rīkot vairāk birojam kopīgas sanāksmes, nekādu kritiku neesmu saņēmis," norādīja KNAB vadītājs.

Tuvākajā laikā KNAB vadītājam arī esot paredzētas tikšanās ar Saeimas deputātiem atbildīgajās komisijās, kur viņš esot gatavs izskaidrot situāciju birojā, un arī premjeram viņš varot atbildēt uz visiem pārmetumiem.

Medijos iepriekš izskanēja informācija, ka KNAB iekšienē izplatīta vēstule, kurā tās autori faktiski pauduši neuzticību Vilnītim.

Jau vēstīts, ka Dombrovskis pirmdien paziņoja, ka neatbalsta iecerēto KNAB reorganizāciju, vienlaikus gan atzīstot, ka vērtējums par iesniegto reorganizācijas plānu tika sagatavots novēloti, tomēr norādot, ka, viņaprāt, šoreiz tas nemaina lietas būtību. Valdības vadītājs arī uzsvēra, ka attiecībā uz KNAB reformu speciālisti skatīsies, kā to var virzīt uz priekšu citādā formā, tobrīd gan atturoties konkrētāk paust - kādā.

KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis nesen intervijā aģentūrai BNS atzina, ka birojā jau tuvākajā laikā tiek plānotas reformas, kurās uzsvars tiks likts uz KNAB darbības aktivizēšanu reģionos. Iecerēts, ka tiks pārstrukturizētas esošās biroja nodaļas, jo, ja likumā ir runāts par teritoriālajām nodaļām, tad virzienam ir jābūt tādam, ka korupcijas apkarošanai jābūt efektīvākai arī reģionos. Līdz ar to jāsecina, ka patlaban netiek realizēta likumā noteiktā KNAB struktūra, toreiz paziņoja Vilnītis.

Sākotnēji darbinieki atradīšoties Rīgā, taču nepieciešamības gadījumā dosies veikt savus pienākumus uz reģioniem, kaut, protams, labi būtu, ja viņi atrastos reģionu centros.

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" nesen ziņoja, ka operatīvie darbinieki strādās tiešā Vilnīša pakļautībā, apejot viņa vietnieci un KNAB Apkarošanas daļas vadītāju Jutu Strīķi.

Līdz šim par operatīvajām darbībām, kriminālprocesu sākšanu, cilvēku aizturēšanu un līdzīgām norisēm KNAB atbildīga bija viņas vadītā Apkarošanas daļa, bet nu kļuvis skaidrs, ka turpmāk KNAB būs vēl viena operatīvo darbinieku grupa, kuras darbu tiešā veidā varēs noteikt KNAB priekšnieks. Formāli jaunais veidojums paredzēts korupcijas apkarošanai Latvijas reģionos, bet faktiski tās darbinieki atradīsies Rīgā un būtībā strādās ar tādiem pašiem izejas datiem kā pārējie operatīvie darbinieki.

Operatīvie darbinieki, kuri veido reģionālo grupu, iekļauti Informācijas uzkrāšanas un analīzes nodaļā, kuras priekšnieks tieši pakļauts Vilnītim. Vilnītis gan nav varējis precīzi izskaidrot, kādēļ, lai cīnītos pret korupciju reģionos un uz robežas, bija jānodala atsevišķi darbinieki no pārējās operatīvās darbības un kādēļ viņu pakļautība ir cita.

Vilnītis arī iepriekš aģentūrai BNS pieļāva, ka nākotnē varētu atteikties no viena sava vietnieka, kā arī to, ka pats varētu pamest amatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas