Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Premjers paļaujas uz Vienotības vairākumu

Dienu pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās vairākuma atbalstu ieguva Zaļo un Zemnieku savienības deputātu izvirzītais Andris Bērziņš, vairāki politiķi atzina, ka balsojuma iznākums viņiem bijis negaidīts. Daudzi jau bija noskaņojušies jaunām vēlēšanām ar jaunu kandidātu izvirzīšanu. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kurš pats esot balsojis par tagadējo prezidentu Valdi Zatleru, atzina, ka arī viņam kolēģa ievēlēšana augstajā amatā esot bijusi negaidīta.

Viņš nevarēja pateikt, ar kā balsīm A. Bērziņš ievēlēts. Tiek uzskatīts, ka nepieciešamo atbalstu nodrošināja ZZS, Saskaņas centra un apvienības Par labu Latviju! deputāti, A. Brigmanis domā, ka «no katra politiskā spēka kāds savu roku pielika».

Vēlēšanu dienas pievakarē A. Brigmanis žurnālistiem sacīja - Vienotībai esot jāapzinās, «ka spēle ir zaudēta un no laukuma ir noraidīta visa komanda», bet arī zaudēt esot jāmāk ar godu. Tas nozīmējot, ka deputātiem un valdībai ir jāspēj godam nostrādāt līdz Saeimas pilnvaru beigām. Vienotība un ZZS ir apsolījušas līdz tam strādāt kopā. Iespējams, ne vienai, ne otrai nākamajā Saeimā vairs nebūs tik lielas ietekmes, kāda tā bija 10. Saeimā. Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (Vienotība), vaicāts, vai viņu nebiedē ZZS iespējamā vēlme izmantot ietekmi un pagūt vēl kaut ko savās interesēs izdarīt, žurnālistiem atbildēja, ka tas gan viņu nebiedējot, jo valdībā Vienotības ministri ir vairākumā.

Viens no opozīcijā esošās Par labu Latviju! līderiem Ainārs Šlesers LNT raidījumā 900 sekundes ir paziņojis, ka valdība vairs nepastāvot, jo partijas sākušas priekšvēlēšanu cīņu, ziņo LETA. Vienotība esot pasludinājusi cīņu pret oligarhiem, bet strādā kopā ar Zaļo un Zemnieku savienību, kurā ir Aivara Lemberga vadītā partija Latvijai un Ventspilij.

Nākamajā dienā pēc prezidenta vēlēšanām laikrakstā Diena vērsās Saskaņas centra frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, prasot atsaukt rakstā par prezidenta vēlēšanām atspoguļotos kuluāru minējumus, ka SC, iespējams, ir izteikti kādi vilinoši piedāvājumi, lai vairākums frakcijas deputātu nobalsotu par A. Bērziņu. J. Urbanovičs vēstulē Dienai norāda, ka ziņas neatbilst patiesībai un satur frakcijas deputātu godu un cieņu aizskarošu informāciju. Sarunā ar Dienu SC frakcijas vadītājs uzsvēra, ka tā ir rīkojusies saskaņā ar iepriekš pieņemto lēmumu, ka deputātiem būs brīvais balsojums. Daži kolēģi balsojuši pret abiem kandidātiem, daži par A. Bērziņu, un bijuši deputāti, kas atbalstīja V. Zatleru, «kas bija mazāk».

Apsveikumus ar ievēlēšanu amatā ir saņēmis ne tikai jaunais prezidents. Arī bijušais premjers Andris Bērziņš no LPP/LC piektdien Dienai atzina, ka vēlēšanu dienas vakarā ir saņēmis apsveikumus ar ievēlēšanu amatā no ārvalstu kolēģiem Šveicē, Vācijā, Nīderlandē. Vairākos ārzemju interneta portālos arī kļūdaini bija ievietota ekspremjera fotogrāfija. Savukārt īstais prezidents A. Bērziņš ir sācis veidot savu komandu. Darbu ir sākusi preses sekretāre Karīna Rāviņa-Vimba, kas bija prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas sekretāre. Nākamās nedēļas sākumā A. Bērziņam ir paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kurš amatā būs līdz 8. jūlijam, kad amatā stāsies A. Bērziņš.

V. Zatlers piektdien atdeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību, kurus Saeima pieņēma, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu par konstitucionālo institūciju un tiesībsarga budžeta neatkarību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas