Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Reģionu partijas uz izķeršanu

Partijas vadības augstākajā līmenī Ministru prezidenta zālē Vienotība piektdien uzaicinājusi uz tikšanos reģionālo partiju līderus. Uz pirmo sarunu lūgto vidū nav novadu vadībā plaši pārstāvētās Reģionu alianses. Tā jau paziņojusi par ieceri konsolidēt ārpus Rīgas izveidotās partijas startam nākamās Saeimas vēlēšanām, par ko kopā ar Vidzemes partiju un Latgales partiju lems tuvākajā laikā. Vienotības nodomu uzsākt līdzīgu konsolidāciju var uztvert arī kā centienus mazināt potenciālā konkurenta ietekmi.

Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars Dienai ieteica "paņemt veco blociņu un apskatīties, kā jau pirms gada viņš teicis - reģionālo partiju veidošanās, izmantojot nacionālās politikas vājumu, ir sasniegusi kritisko robežu". Toreiz viņš solījis, ka pēc pašvaldību vēlēšanām Vienotība sāks sarunas ar reģionu partijām, lai veicinātu pretējo procesu un mazinātu politisko sadrumstalotību. Pirmajā sarunā, uz kuru vietējos līderus aicina Saeimas priekšsēdētāja, Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un premjers Valdis Dombrovskis, Vienotība izteiks vīziju par partiju sadarbību, kā arī par ne mazāk svarīgo attiecību uzlabošanu starp valdību un pašvaldībām. Tāpat Vienotība vēlas uzklausīt pašvaldību pārstāvju domas par partiju iespējamo sadarbību. Jau tagad Vienotība veido apvienību ar partiju Tukuma pilsētai un novadam, kuru vada Tukuma novada mērs Juris Šulcs. Apvienības durvis ir atvērtas arī citiem.

Uz pirmo tikšanos nav aicināta ne tikai Babītes mēra Andreja Ences vadītā Reģionu alianse (RA), kuras pārstāvji vada 13 pašvaldības, bet arī Liepājas partija un partija Latvijai un Ventspilij, kurām ir sadarbības līgums ar Zaļo un Zemnieku savienību. Iepriekšējā sasaukumā Liepājas partijai bija līgums arī ar Vienotību, kuras tagad domē vairs nav. "Man nav pārliecības, ka Reģionu alianse ir organizēta struktūra. Tā ir politiskā lietussarga organizācija, pie kuras aizgāja tie, kuriem nav partijas," teica A. Kampars. Viņš gan piebilda - nav izslēgts, ka nākotnē šāda saruna notiks arī ar šoreiz neaicinātajiem. Viņš nepiekrīt, ka tuvināšanās notiktu tāpēc, ka reģionu partijas var būt konkurents vēlēšanās. RA līderis A. Ence viņa partijas atstāšanu ārpusē uzskata par nekorektu - tā esot tāda pati organizācija kā jebkura cita vietējā partija. "Taču nedomāju, ka reģionālās partijas kritīs Vienotības apkampienos. Iespējams, ir mērķis mūs sašķelt," pieļāva A. Ence.

Pozitīvi uzaicinājumu novērtēja visi Dienas uzrunātie vietējie līderi Talsos, Valkā, Preiļos, Kuldīgā un Jēkabpilī, kuras mērs Leonīds Salcēvičs sacīja: "Jūtos ļoti pagodināts, ka tik augsta līmeņa amatpersonas izrādījušas interesi par reģionālajām partijām." Taču Vienotības aicinājumu viņa vērtē pozitīvi cerībā, "ka mēs tiksim sadzirdēti".

Visu rakstu lasiet trešdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas