Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Reģistrāciju bērnudārzā varēs veikt elektroniski

Rīgā būtiski mainīsies bērnu reģistrācijas kārtība bērnudārzos, piemēram, reģistrāciju varēs veikt elektroniski un priekšroka tiks dota bērnu vecākiem, kuri deklarējušies galvaspilsētā, tā otrdien nolēma Rīgas domes deputāti.

Akceptētajos noteikumos paredzēts būtiski mainīt bērnu reģistrācijas kārtību - līdz šim vecāki bērnus reģistrēja, ierodoties personīgi katrā vēlamajā iestādē, bet tagad paredzēts, ka bērnu reģistrāciju būs iespējams veikt elektroniski, pakalpojumam autorizējoties Rīgas pašvaldības mājaslapā www.eriga.lv vai personīgi ierodoties ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu noteiktajās vietās.

Saistošajos noteikumos vairs netiek paredzēta sarežģītā četrpakāpju rindas sistēma, tās vietā veidojot vienu rindu, turklāt reģistrācijas pieteikumus vairs nav plānots sistematizēt pa dzimšanas gadiem, bet gan tikai pēc viena objektīva kritērija - reģistrācijas datuma. Tādējādi ņemti vērā tiesībsarga ieteikumi pārdomāt bērnu uzņemšanu, nediskriminējot bērnus pēc dzimšanas laika, jo patlaban bērniem, kas dzimuši gada pēdējos mēnešos, atsevišķās Rīgas apkaimēs nodrošināšana ir problemātiska.

Uzņemot bērnu iestādē, plānots ņemt vērā bērna un vecāka deklarētās dzīvesvietas, pirmām kārtām uzņemot Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētos bērnus, kuru vecāku vai viena no vecākiem deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Līdz šim 1. pakāpes rindā varēja atrasties bērni, kuru dzīvesvieta ir Rīgas administratīvā teritorija, bet vecāku - ārpus Rīgas. Tādējādi Rīgas pašvaldība pirmsskolas izglītību bērnam nodrošina, bet par to nesaņem iedzīvotāju nodokļu maksājumus.

Noteikumos precizēti gadījumi, kad bērnam ir tiesības pretendēt uz vietu iestādē ārpus kārtas. Līdz šim lēmumu par vietas nodrošināšanu iestādē ārpus kārtas vienpersoniski pieņēma departamenta direktors. Noteikumos paredzēts, ka lēmumus par ārpus kārtas uzņemšanu iestādēs pieņems ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu izveidota komisija. Plānots, ka uzņemamo pretendentu sarakstu veidos departamenta datubāzes administrators, tādējādi novēršot iedzīvotāju izteikto neapmierinātību par bērnu uzņemšanas konsekvencēm un atšķirīgām normatīvo aktu interpretācijām.

Saistošie noteikumi būs vēl jāizvērtē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā, pēc tam tie publicējami laikrakstā Latvijas Vēstnesis un stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas