Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Reportāža no Vērmanes dārza: Vairāki simti soļo gājienā, protestētāji rupji lamājas aiz žoga

Šodien notikušajam seksuālo minoritāšu un viņu draugu apvienības Mozaīka organizēto Draudzības dienu noslēguma gājienam dalībnieki sāk pulcēties ap pulksten 10.00. Tiek zīmēti plakāti, vilkti dažādi koši tērpi, izritināti varavīksnes karogi. Vairums gājiena dalībnieku ir ārzemnieki, taču gejus un lesbietes atbalstīt atnākuši arī heteroseksuāli pāri ar bērniem, arī cilvēki invalīdu ratiņos.

Ieradusies paliela grupa starptautiskās cilvēktiesību organizācijas Amnesty International pārstāvju, kas nes saukli «Love is a human right» (Mīlestība ir cilvēktiesības). Daži no gājiena dalībniekiem tērpti krāšņos tērpos, taču vairums ģērbušies ikdienišķi un tur rokās varavīksnes karodziņus. Notiekošo fiksē liels daudzums gan vietējo, gan ārvalstu žurnālistu.

Vērmanes dārzam ir vaļā tikai viena ieeja, visi pārējie vārti ir slēgti. Ap parka perimetru stāv pāris simti policistu. Pie vienīgās ieejas policisti kopā ar gājiena rīkotāju pārstāvjiem vērtē, ko laist iekšā. Bez problēmām dārzā tiek Draudzības dienu dalībnieki un prese, citiem tiek jautāts, kāpēc vēlas nākt uz pasākumu, tiek pārbaudītas somas. Acīmredzami agresīvi noskaņotiem cilvēkiem jāpaliek uz ielas. Kāds jaunietis ar skūtu galvu No Pride krekliņā neapmierināts paņem mazus varavīksnes karodziņus, ko var dabūt pie ieejas dārzā, un dedzina tos ar šķiltavām.

Kad neilgi pirms plkst.12.00 gājiena dalībnieki sāk kārtoties kolonnā, protestētāji aiz žoga Tērbatas ielas pusē sāk tos skaļi izsvilpt, turot plakātu «Vērmanes dārzs nav zoodārzs, mērkaķoties šeit aizliegts!» Daži piesauc «Ādolfu [Hitleru], kas te ievestu kārtību», un demonstrē svastikas tetovējumus. Tos gan policisti uzreiz aiztur.

Kad gājiens iet gar Merķeļa ielas pusi, apmēram desmit jaunieši no ielas sāk rupji lamāties un rādīt aizskarošus žestus. Aktīvākais kliedzējs ir jaunietis, kas pirmīt dedzināja karodziņu. Vēlāk protestētāji turpina virzīties blakus gājienam. Uz Krišjāņa Barona ielas viņi pēc policijas aizrādījuma uz mirkli pieklust, bet vēlāk piepulcējas vēl daži desmiti gājiena nosodītāju, un kliegšana atsākas ar jaunu sparu. «Jūs neesat cilvēki!», «Cūkas!», «Latvijā geju nebūs!» ir pieklājīgākie no izsaucieniem. Tiek izteikti arī draudi: «Kaut kad jums būs jāiziet laukā, tad jūs redzēsiet!», «Ko vicini savu plakātu, ietīsim tevi un sadedzināsim!» Kāds no ārpuses gājiena virzienā ielidina olu, taču tā nesaplīst.

Daži gājiena dalībnieki protestētājiem smaida pretī un vicina varavīksnes karogus, kāds geju pāris sauc: «Vienalga mēs jūs mīlam!» Taču lielākoties protestētāju izsaucieni tiek ignorēti.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas