Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Rīdzinieks Ušakovs saņem dzīvokļa īres kompensāciju

Rīgā viņš dzīvo kopš bērnības. Tagad kandidē uz galvaspilsētas mēra amatu. Taču aizpērn reitingu galvgalī esošā Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs kļuvis par Rīgas tuvumā esošā Carnikavas novada iedzīvotāju. Tas parlamenta deputātam pavēris iespēju ik mēnesi saņemt vairāk nekā 400 latu lielu dzīvojamo telpu īres kompensāciju. Par to piešķiršanu atbildīgās Saeimas amatpersonas uzsver — formāli likums nav pārkāpts, varot runāt vienīgi par deputāta ētiku.

N.Ušakovs, kurš bērnību un skolas gadus pavadīja Imantā, atzīst, ka tikai pavisam nesen savu dzīvesvietu piereģistrējis Carnikavas novadā. "Tas bija personisku motīvu dēļ, man Rīgā nav neviena īpašuma, es Rīgā īrēju dzīvokli," stāsta deputāts. Viņš šajā solī nesaredz neko pretrunīgu, jo "to man likums atļauj". Kā liecina Saeimas interneta mājaslapā pieejamā statistika, šo kompensāciju viņš sācis saņemt 2007.gada augustā. Šī gada februārī un janvārī viņš saņēma 485, martā — 421 latu.

Par kompensāciju piešķiršanu atbildīgās Saimnieciskās komisijas vadītājs Vilnis Edvīns Bresis (ZZS) stāsta, ka deputāti atnes dokumentus par dzīvokļa īri un, pamatojoties uz tiem, tiek piešķirtas kompensācijas. Taču nekādas "izmeklēšanas" par to pamatotību netiek veiktas. "Ētika jau ir cita kategorija, es droši vien tā nedarītu," piebilst deputāts. Saeimas kancelejā Dienai sacīja, ka tā tikai izpilda Saimnieciskās komisijas pieņemto lēmumu par kompensāciju piešķiršanu. "Tā ir gaumes lieta. Tas ir atkarīgs no cilvēka audzināšanas un attieksmes," tā N.Ušakova rīcību vērtē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Sergejs Dolgopolovs (SC).

Šobrīd dzīvojamās īres kompensācijas saņem 37 no citām Latvijas vietām ievēlētie Saeimas deputāti. Saeimas kārtības rullis nosaka, ka šādu kompensāciju var saņemt deputāti, kam nav dzīvesvietas Rīgā. Martā šīs kompensācijas svārstījās 210—485 latu robežās.

Tās, piemēram, saņēmuši Gundars Daudze un Guntis Blumbergs (abi ZZS) no Ventspils, Jānis Lagzdiņš (TP) no Liepājas un Jānis Dukšinskis (LPP/LC) no Daugavpils.

Tā nav pirmā reize, kad kompensāciju piešķiršana kļūst par Saeimas deputātu klupšanas akmeni. Neilgi pēc 9.Saeimas ievēlēšanas atklājās, ka vairāki deputāti īrējuši dzīvesvietu no radiniekiem. Bez dzīvojamās platības īres kompensācijas vēl deputātiem tiek apmaksātas telefonsarunas (77 lati), reprezentācijas izdevumi (135 lati) un transporta izdevumi (janvārī tie svārstījās no 58 līdz 375 latiem). Vairāki parlamentārieši kā savus palīgus nodarbinājuši ģimenes locekļus.

Jāpiebilst, ka Latvijas parlamentārieši nav vienīgie, kas mēģinājuši gūt labumu uz nodokļu maksātāju rēķina. Lielbritānijā pagājušajā nedēļā raisījās dikusijas, ka būtu jāmaina deputātiem kompensējamo izdevumu sistēma. Uz tām mudināja atklātībā nonākusi informācija, ka naudu attaisnojamiem izdevumiem deputāti izmantojuši privātu labumu gūšanai. Dažs ticis pie televizoriem un mūzikas atskaņotājiem, cits — pie mēbelēm, suņu barības un apmaksātas peldbaseinu tīrīšanas un veļas mašīnas remonta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas