Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Riekstiņš: Baltijas valstis ieinteresētas, lai NATO nākotnē saglabātu vienādu drošības izjūtu visām dalībvalstīm

Piektdien Rīgā tikās trīs Baltijas valstu ārlietu ministri, un tikšanās laikā tika apspriesti jautājumi, kas skar drošības politiku, tostarp 22.-23.aprīlī Tallinā paredzēto NATO ārlietu ministru sanāksmi, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Sanāksmes laikā ministri pārsprieda NATO jauno Stratēģisko koncepciju kopīgi ar ekspertu grupas Baltijas valstu pārstāvi Aivi Roni. Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) pēc tikšanās ar Igaunijas kolēģi Urmass Paetu un Lietuvas ārlietu ministru Audroni Ažubaļu norādīja uz Baltijas valstu vienoto nostāju attiecībā uz jauno NATO Stratēģisko koncepciju par kolektīvās aizsardzības instrumentu stiprināšanu tālākajā alianses darbībā, kā arī nepieciešamību rast risinājumus cīņai ar modernajiem apdraudējuma veidiem. "Mēs esam ieinteresēti, lai NATO nākotnē saglabātu vienādu drošības izjūtu visām NATO dalībvalstīm, norādīja M.Riekstiņš. 

Tāpat Latvijas un Lietuvas ministri apmainījās ar notām par savstarpēju vienošanos Šengenas vīzu pārstāvības jomā – Latvijas puse uzņemas pārstāvēt Lietuvu vīzu izsniegšanā Taškentā, Uzbekistānā, savukārt Lietuva pārstāvēs Latviju vīzu jomā Buenosairesā, Argentīnā.

Pārrunāti arī jautājumi, kas skar Baltijas un Ziemeļvalstu reģionālās sadarbības tālāku aktivizēšanu un pilnveidošanu. Latvija 2010.gadā ir Baltijas Ministru padomes un NB8 prezidējošā valsts, un viena no galvenajām prioritātēm ir sadarbības mehānismu aktivizēšana reģionā, veicot līdzšinējās darbības izvērtējumu, norāda ĀM. Augustā ir plānota Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksme Latvijā, līdz kurai sadarbībā ar Ziemeļvalstīm plānots sagatavot pirmo starpziņojumu par reģionālās sadarbības modernizēšanu.

Saistībā ar Eiropas Savienības aktualitātēm M.Riekstiņš, U.Paets un A.Ažubalis pārsprieda Eiropas Ārējās darbības dienesta izveides gaitu. Baltijas valstu ārlietu ministri pauda cerību, ka tā izveide norisināsies atbilstoši to interesēm. M.Riekstiņš uzskata, ka Baltijas valstu kā nelielu ES dalībvalstu interesēs ir diplomātiskās un konsulārās aizsardzības funkcijas iekļaušana jaunveidojamā dienesta kompetenču sarakstā, jo mūsu diplomātiskās pārstāvības tīkls neaptver visus pasaules reģionus un valstis. Tāpat valstis stingri iestājamas par dalībvalstu atbilstošu pārstāvību un ģeogrāfisko līdzsvaru jaunajā Eiropas diplomātiskajā dienestā, īpaši ņemot vērā to, ka šobrīd jaunās dalībvalstis ir maz pārstāvētas ES institūcijās.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministri apsprieduši arī situācijas attīstību Kirgizstānā un bijuši vienisprātis par nepieciešamību to apspriest ES formātā. Ministri apsvēra iespēju aicināt ES Augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīnu Eštoni šo jautājumu iekļaut nākamajā ES ārlietu ministru sanāksmes darba kārtībā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas