Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Rosina atteikties no budžeta vietām sociālajās zinātnēs

Augstākās izglītības padomes priekšsēdis Jānis Vētra uzskata, ka jāmaina augstākās izglītības finansēšanas modelis un sociālajās zinātnēs pavisam jāatsakās no valsts budžeta vietām. Tā viņš trešdien izteicās Latvijas Studentu apvienības (LSA) rīkotajā diskusijā par Pasaules Bankas ierosinājumiem augstākajā izglītībā.

Pēc J.Vētras domām, no valsts budžeta vietām sociālajās zinātnēs vajadzētu pavisam atteikties, jo jau tagad šajās programmās to ir tik maz, ka tās kļuvušas tikai par mārketinga instrumentu. Taču atteikšanās no budžeta vietām sociālajās zinātnēs, viņaprāt, ir iespējama tikai tad, ja to kombinē ar palielinātu valsts finansējumu pētniecībai sociālo zinātņu nozarēs.

J.Vētra iesaka mainīt augstākās izglītības finansēšanas modeli. Viņš gan kritizē ieceri augstskolām finansējumu piešķirt, vadoties pēc to absolventu skaita. Arī Eiropas valstīs no šī principa atkāpjoties, jo tas var nozīmēt, ka pie diploma tiek arī cilvēki, kuri to nav pelnījuši, jo augstskolas vairītos atskaitīt vājos studentus un pazeminātu prasības, lai nesamazinātu to finansējuma apjomu.

Tāpat J.Vētra ieteica apsvērt studiju līdzfinansējuma iespēju — kādu procentu no studiju maksas segt visiem studentiem, kā tas notiek daudzviet Eiropā. Tam gan nepiekrita LSA vadītājs Edgars Bērziņš, sakot, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā tas nav iespējams. Savukārt J.Vētra norādīja — tad būtu nepieciešamas sociālā atbalsta programmas tiem studentiem, kas nevarētu samaksāt līdzmaksājumu par studijām.

Plašāk par LSA diskusijas secinājumiem runāto ceturtdienas laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas