Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Roze: Latvijā ir tikai divas mazākumtautības – līvi un čigāni

"Ja mēs runājam par tā saucamajiem krievvalodīgajiem, viņiem šeit nav ne savas kopīgas kultūras, ne kopīgas izcelsmes. Tā ir raiba publika, kur ir krievi, baltkrievi, ebreji un vēl citu tautību pārstāvji, kas sevi sauc par krievvalodīgajiem. Viņu kultūra un valoda Latvijā nav apdraudēta, jo tā tiek uzturēta viņu mājas zemēs.

Pretējā gadījumā šobrīd latvieši Īrijā varētu pieprasīt atzīt latviešu valodu par Īrijas valsts valodu, tāpat arī Kanādā un ASV, kur ir daudz latviešu emigrantu jau no kara laikiem," tā bijušais ministrs.M.Roze paredz, ka viņa pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) iegūs ne mazāk deputātu mandātu kā pašreizējā Saeimas sasaukumā. "Pašlaik mēs sev redzam ne mazāk vietu kā pašreizējā Saeimā, un to rāda arī socioloģiskās aptaujas. Ļoti vilinoši ir neizlēmušie vēlētāji un tie, kuri teikuši, ka uz vēlēšanām neies. Šie cilvēki jebkuras partijas virzienā var nosvērt pat absolūto vairākumu.""Mēs paturam savas tiesības nominēt savu premjera kandidātu – Aivaru Lembergu. Tieši tāpat kā pirms iepriekšējām vēlēšanām. Uz šīm vēlēšanām Lemberga kandidatūra premjera amatam ir vēl stingrāk fiksēta ar attiecīgiem partijas lēmumiem. Lembergam, pēc aptaujas, ir arī lielākais partijas biedru atbalsts. Arī no tiem vēlētājiem, kas būtu gatavi balsot par ZZS, 85% atbalsta Lemberga kandidatūru," stāstīja M.Roze.Bijušais ministrs uzskata, ka nekas nevar būt svarīgāks par cilvēku labklājību: "Latvijas intereses ir cilvēks. Kas gan var būt svarīgāks par cilvēku labklājību tepat Latvijā! No tā izriet visas pārējās nacionālās intereses. Tikai tad, ja varam sabalansēt gan ekonomisko, gan sociālo, gan kultūras drošību, cilvēki varēs justies komfortabli un turīgi. No tā izriet arī visas pārējās intereses – transportā, tranzītā, ekonomikā, ārlietās, lauksaimniecībā."Viņš norāda, ka valsts intereses nesastāv tikai no viena cilvēka vai viena uzņēmuma interesēm. "Valstī ir jābūt turīgiem cilvēkiem, ļoti bagātiem cilvēkiem, bet pamatā ir jābūt lielam vidējam iedzīvotāju slānim un pēc iespējas mazākam mazturīgo slānim. Ir jābūt iespējai pelnīt, bet ir jābūt iespējai peļņu civilizēti sadalīt tā, lai tiem, kuri paši nav spējīgi sevi nodrošināt, būtu iespējas dzīvot. Nelielajiem uzņēmējiem ir jārada uzņēmējdarbības vide, lai viņi varētu strādāt gaišajā, nevis pelēkajā zonā."Tādēļ, pēc M.Rozes vārdiem, nodokļu iekasēšanas un politikas jomā ir ļoti daudz kas maināms. "Tās ir mūsu iekšējās nacionālās intereses. Daudzus nodokļus var vienkārši neiekasēt, ja to apjoms ir mazāks par iekasēšanas izdevumiem."Vaicāts, kāda ir ZZS ideoloģija, M.Roze teica: "Ārpolitikā ar Krieviju mūsu pamats ir okupācijas fakta atzīšana, latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda un Latvijas vēsture kā atsevišķs mācību priekšmets skolās. (..) Par okupācijas faktu mēs nekādās debatēs neielaidīsimies. Arīdzan par okupācijas sekām."

Zaļais zemnieks Mārtiņš Roze, kurš savulaik ir apguvis tautību konvenciju, secinājis, ka Latvijā ir tikai divas mazākumtautības – čigāni un līvi. Tās ir vienīgais tautības, kurām ārpus Latvijas nav savas mājvietas, bet ir kopīga kultūra, viņš saka intervijā, kas publicēta Latvijas Avīzē.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas