Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

SAB izsniedz Kalnmeieram speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) steidzamības kārtā veicis pārbaudi par ģenerālprokurora amatam izvirzītā prokurora Ērika Kalnmeiera atbilstību likuma par valsts noslēpumu prasībām, un 21.jūnijā viņam ir izsniegta speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu.

Kā sacīja SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa, pārbaudes laikā tika konstatēts, ka Kalnmeieram nav likuma par valsts noslēpumu 9.pantā noteikto šķēršļu pielaides saņemšanai.

Ģenerālprokurors ir viens no likumā par valsts noslēpumu minētajiem amatiem, kura ieņemšanai ir nepieciešama speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu.

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, virzot Kalnmeieru ģenerālprokurora amatam, savu izvēli pamatoja ar viņa profesionalitāti, kompetenci un izpratni par procesiem prokuratūrā. Viens no izvēles argumentiem bijusi nepieciešamība nodrošināt prokuratūras darba pēctecību, un Kalnmeiers, Bičkoviča ieskatā, pilnībā pārzina prokuratūras sistēmu, tās darbības mehānismu, kā arī problēmas, kuras jārisina prokuratūras darba pilnveidošanai.

Kalnmeiers esot cienīts profesionālis prokuratūras un citu ar tiesu sistēmu saistītu darbinieku vidū, juridisko profesiju pārstāvji viņu cienot kā profesionāli. Viņš ir viens no cilvēkiem, kas gatavs iesaistīties, lai paceltu kopējo prokuratūras līmeni, uzskata AT vadītājs.

Bičkovičs atzīmēja, ka nevar apgalvot, ka Kalnmeiers ir "eņģelis" un "bez jebkādiem trūkumiem", taču Bičkovičs neredz iemeslu, kāpēc viņu nevarētu apstiprināt šajā matā.

Kalnmeiers dzimis 1960.gadā, un 1987.gadā viņš absolvējis Latvijas Universitāti tiesību zinātņu specialitātē, 2004.gadā ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnē Latvijas Universitātē.

Darbu prokuratūrā Kalnmeiers sācis 1987.gadā toreizējā Rīgas pilsētas Kirova rajona prokuratūrā. No 1988. līdz 1993.gadam viņš strādājis Latvijas Republikas prokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas pārvaldē, sākot no izmeklētāja līdz pārvaldes priekšnieka amatam.

Vēlāk Kalnmeiers vairākus gadus praktizējis kā zvērināts advokāts. Ģenerālprokurora amata kandidāts žurnālistiem sacīja, ka viņš praktizējis advokāta Guntara Antoma advokātu birojā, bet personīgu iemeslu dēļ 2000.gadā atgriezies darbā Ģenerālprokuratūrā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1996.gadā Kalnmeiers bijis viens no advokātiem bijušajam Ivana Haritonova lietas kuratoram, prokuroram Armandam Stumbergam, kuram tolaik bija uzrādīta apsūdzība par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu. Savukārt 2000.gadā Kalnmeiers bijis advokāts tiesnesim Andrim Grudulim, kurš bija apsūdzēts par dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

2000.gada 28.novembrī Kalnmeiers uz pieciem gadiem tika iecelts par Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokuroru valsts tieslietu padomnieka amata pakāpē. 2005.gada 28.novembrī viņa pilnvaru termiņš tika pagarināts vēl uz pieciem gadiem.

Aģentūras LETA arhīva dati liecina, ka 2001.gadā Kalnmeiers uzturējis apsūdzību, kad AT Senātā tika skatīts kasācijas protests pedofilijā apsūdzētā Igora Verbicka lietā.

Masu mediju slejās Kalnmeiera vārds līdz šim parādījies reti - pārsvarā vērtējot jaunumus jurisprudencē un tiesībsargājošo iestāžu darbā. Tomēr, aktualizējoties jautājumam par ģenerālprokurora amata kandidātiem, laikraksts "Diena" Kalnmeieru minēja kā vienu no diviem reālākajiem amata pretendentiem, "pret kuru neiebilstu apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs". Savukārt laikraksts "Neatkarīgā" ir atzīmējis, ka Kalnmeiers esot viens no plašas prokuroru grupas, kuri strādājuši un līdz ar to esot uzskatāmi par apsūdzības līdzautoriem krimināllietā, kurā Rīgas apgabaltiesā tiek tiesāti Lembergs, viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta publiskojamo datu bāzē pieejamā prokurora Kalnmeiera 2009.gada valsts amatpersonas deklarācija, Kalnmeieram pieder dzīvoklis Ugāles pagastā. 2008.gada deklarācijā kopīpašumā ar sievu Baibu Kalnmeieri deklarēta dzīvojamā māja ar saimniecības ēku Jūrmalā, kā arī dzīvoklis Rīgā. 2009.gada deklarācijā viņš piebildis, ka šis nekustamais īpašums Rīgā un Jūrmalā vairs netiek deklarēts, jo deklarācijas iesniedzējs Zemesgrāmatā nav reģistrēts kā īpašnieks. Minētais īpašums ir laulāto kopīpašums.

Kalnmeiera īpašumā ir 0,10 privatizācijas sertifikāti, kas noguldīti AS "Latvijas Krājbanka". Viņa īpašumā ir 2000.gadā ražota vieglā pasažieru automašīna "Mazda Premacy" un 1997.gadā ražota vieglā pasažieru automašīna "VAZ-2121".

2009.gadā prokuratūra viņam algā samaksājusi 24 410 latus, Latvijas Policijas akadēmijas maksātā alga bijusi 101 lats, VAS "Tiesu namu aģentūra" Kalnmeieram samaksājusi 635 latu honorāru, bet nodibinājuma "Latvijas Tiesnešu mācību centrs" maksātais honorārs bijis 613 lati.

AS "Swedbank" viņš uzkrājis 13 174 eiro (9258 latus) un 32 eiro (22 latus), 4058 latus, savukārt "SEB Dzīvības apdrošināšana" viņš uzkrājis 7000 eiro (4919 latus).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas