Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

SAB nepievērsīsies datu noplūdei no VID sistēmas

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
!
!
Nu re, DP un SAB neko nedarīs. :) Es jau to zināju. Te nevar tēlot, ka dzenā anonīmu skolnieku, kas raksta paskvilas ministrei valsts a/t izmantotājai. Te būtu pie rokas ātri kāds noķerams. Tāpēc jau laikus iestādes sāk pingpongu spēlēt. Rezultāta nebūs.
*****
*
Satversmes aizsardzības birojs (SAB) lietu neierosinās, jo noplūdušie dati nav kvalificējami kā valsts noslēpums, informēja biroja preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa. ____________________________________________ __________________ it kā SAB būtu izmeklēšanas iestāde ar tiesībām uzsākt kriminālprocesu!
Kurmītis
K
??? Kāpēc gan lai viņš to darītu, ja tā bija “VIŅU” – jēlā laika kārts? Informācijas avots un instruments konkurentu čakarēšanai ? Repšiņam jau no laika gala ir bijusi “vājība” pret visādiem specdienestiem un represīvajām iestādēm un to rīcībā esošo informāciju. Sākot ar Informācijas Analīzes Dienestu - ko uzcepa līdzko kļuva par Premjeru, Knab - kur sagrāba varu, SAB - kur iesēdināja par šefu savu padomnieku, tagad visas VID un tā pakļautībā esošās drošības struktūras – par kuām iet cīņa pēdājā pusgada laikā … :)
Kurmītis
K
Smuki. Paldies par detalizēto hronoloģiju. Lai būt pilnība, vai varētu palūgt pievienot vēl arī sistēmas izstrādātājus un uzlabotājus ? … :)
kritiskā
k
diena, lūdzu noņemiet uzbāzīgās pamperu un kosmētikas reklāmas, ļoti grūti lasīt rakstus un komentārus
Saule
S
Neloģiski. Ja JL un Repšes rokās būtu bijusi šī kārts, viņš to būtu izspēlējis pret Jakānu pirms atstādināšanas.un Jakāns būtu izlidojis kā korķis, nebūtu vajadzības meklēt formālus ieganstus TP tuntulīša atstādināšanai.
Elizabete
E
Oi, uzskaitīto personu skaitā piemirsu neaizstājamo vaškeviču. Bet faktiski jau jautājumi ir šie : 1) kas ir SIA "EDS SISTĒMAS", kas reģistrēta Noliktavas ielā 5, reģ.Nr.40003968588, vai tā saistīta ar šo deklarēšanas sistēmu ? 2) kāpēc Repše runā tikai par vajadzību izmeklēt un izpētīt, bet nepiemēro Civillikuma 41.panta 1) d un i punktus, par ierēdņu iespēju atstādināt no amata. Varbūt tomēr civillikumā šis 41.pants ir jāpārskata un jāpietuvina Darba likumam - cik bieži redzam, ka neatbilstoši ierēdņi gadiem tup VID un citās vietās un ar savu darbību vai bezdarbību taisa mēslus valstiskā līmenī, bet neviens no tiem nespēj atbrīvot; 3) Hronoloģija: 2001. gads – izstrādāta sākotnējā Elektroniskās deklarēšanas sistēmas versija; 2002. gads – EDS pilnveidota, iespēja deklarēt 13 dokumentu veidus; 2003. gads – izstrādāta EDS pilnveidotā versija; 2004. gads – EDS tiek pilnveidota, elektroniski iespējams iesniegt 49 dokumentu veidus; 2005. gads – lai paralēli elektroniski iesniegtajiem dokumentiem nodokļu maksātājiem nebūtu jāsniedz dokumenti papīra veidā, VID uzsāka koncepcijas “Elektronisko dokumentu un elektroniskā paraksta ieviešana VID” izstrādi; 2006. gada marts – VID ieviests elektroniskais paraksts, elektroniski iesniegtie dokumenti vairs nav jāiesniedz arī papīra formā; iesniegt var jau 71 dokumentu veidu jeb vairāk nekā 90% no LR normatīvajos aktos noteiktajiem nodokļu pārskatu, atskaišu un deklarāciju veidiem; 2006. gada novembris – EDS lieto 15% no visiem nodokļu maksātājiem; mērķis – 40 000 līdz 60 000 no visiem nodokļu maksātājiem. VID uzsāk programmu EDS popularizēšanai; elektroniski deklarēt 117 dokumentu veidus jeb vairāk nekā 95% no visiem normatīvajos aktos noteiktiem dokumentu veidiem. 2006. gada sākumā (pirms elektroniskā paraksta lietošanas) bija reģistrēti 1969 EDS lietotāji jeb 3% no visiem nodokļu maksātājiem. 2006. gada oktobra beigās (pēc elektroniskā paraksta ieviešanas) reģistrēti jau 9140 EDS lietotāji jeb ~15% no visiem nodokļu maksātājiem. Līdz 2006. gada oktobra vidum, izmantojot EDS, iesniegti 116 102 dokumenti.
Elizabete
E
No tās pašas 2006.gada VID preses konferences materiāliem: _" Lietuvas Valsts nodokļu inspekcijas (VNI) EDS nodota ekspluatācijā 2004.gada pavasarī. Šobrīd to lieto 98% no visiem nodokļu maksātājiem (tas ir 2006 !!! gadā). Lietuvā jau sākotnēji tika nolemts izmantot internetbanku priekšrocības EDS sistēmas popularizēšanā, tādēļ Lietuvas VNI noslēdza sadarbības līgumus ar 6 bankām, bet patreiz sadarbības līgumi ir noslēgti jau ar 9 Lietuvas bankām. " Kā redzat, tad Latvijā un Lietuvā šo procesu organizēja ļoti dažādi, Latvijā kā jau parasti darbībās ar nodokļiem, tika darīts viss iespējamais, lai nekas nenotiktu. Sprunguļu bāšana procesa riteņos un muļļāšanās uz vietas, lai tikai sistēmas lietotājiem to padarītu neērtāku un neieviešamāku. Nez kāpēc Latvijā jebkuru velosipēdu mēģina radīt no jauna, ar četrkantainiem riteņiem, lai tas neripotu. Ir tomēr jāsaprot, kamēr VID vadīs undzēni, jakāni, sončiki un jezdakova&bērtulsones, kā arī daži pelēkie kardināli, kas viņus stutē, mūsu valstī saglabāsies ievērojamākāis ēnu ekonomikas procents ES. Kādam jau tas ir izdevīgi. Tikai ne tiem, kas godīgi maksā nodokļus no pirmā lata.
...
.
Bet tad jau vainīgi Tautas partijas pārstāvji ne.. kurš tad bija FinMins pirms 3-4 gadiem? kurš vadīja VID pirms 3-4 gadiem? tad jau caurums atstāts ar TP ziņu...
Kurmītis
K
UPS! Precizējums – Lokenbahs sestdien tika ievēlēts JL Ētikas komisijā par locekli … vēl jaukāk – caurumu taisītājs datu bāzēs un iespējams - datu zaglis tagad uzraudzīs ētiku !?? … :)))
Kurmītis
K
A vai tad es teicu, ka slikti ??? ... :)
Kurmītis
K
Figu ragu viņi ko atradīs. Tas taču ir vairāk nekā skaidrs, ka tāda “atmodas armija” dzīvē nepastāv. Labi, ka ne vēl kādi “Robina Huda mantinieki” … Īrijā un Anglijā tusējošajiem letiņiem jau nu gan ir papilnam citu darīšanu kā tikai nodarboties ar hakerēšanu. Tur likumdošana starp citu ir šajā jautājumā daudz vairāk sakārtota nekā pie mums un par šādiem jokiem var dabūt pilnīgi reālus cietumsodus atšķirībā no Latvijas, kuri visi tagad 10 gadus brīnēsies, kā šos pie pakaļas paņemt. Visticamākais - “armija” sēž tepat kaut kur Rīgas centrā, bet Īrijas serveri tika izmantoti piesegumam, lai šos nevar izskaitļot. Vēl jo vairāk – tāds “Neo” kā armijas virsvadonis … Matrix GV – ož pēc 12-14 puišeļu izdarībām … Patiesībā domāju, ka pasākumu noorganizēja kāds no bijušajiem sistēmas izstrādātājiem, kurš par caurumu zināja un vienkārši nolēma krīzes laikā piepelnīties .. :)
Troll
T
Kurmīt, bet tas taču ir labi, ka atstāts caurums - tagad varam uzzināt, kurš suns ko ēdis, vai ne?
Kurmītis
K
Jauki, jauki. Lai nu policija pēta. Tiesa, īpašas cerības gan neloloju, jo izmeklētājs – Valsts Policija ir pakļauts mūrniecei – jēlā laika darbonei. Tā ka lietas tiks “sakārtotas” tā, la vainīgie izrādīsies kādi citi, piemēram - taukmūļi, bet nevis jēlais laiks. Repšiņš jau paguva nodot partijas biedrenei savu “ustanovku” – “caurums” esot eksistējis kopš 2000. gada – tipa kopš laika, kad jēlais laiks vairs neeksistēja !?? Lia gan de facto inforācijā skanēja, ka tas izveisdots tieši elektroniskās deklarēšanas datu pumpēšanai, kura – sitēma tika palaista tikai pirms gadiņiem 3-4 … Viena interesanta niansīte, piebildīte pie visa šī. Ja ticam de Facto informācijai, caurumu tika palūgts atstāt SPECIĀLI. Piebildīšu, ka šāda mēroga projektos. Kur viss tiek 2x, 3x testēts un pārbaudīts, to NAV iespējams izdarīt, vienkārši “sarunājot” ar kādu programmētāju. Par to ir jāzina gan darba grupas vadītājam, gan projekta koordinatoram, gan testētājiem – pie tam ABU pušu testētājiem – gan no izstrādātāja, gan pasūtītāja puses. Ideālā variantā tam būtu jābūt iekļautam pat projekta specifikācijā. Vienu vārdu sakot – šis caurums tika atstāts oficiāli, par to zinot vairākiem atbildīgajiem cilvēkiem gan pasūtītāja gan izpildītāja pusēs. Un tagad dziļumbumba – izstrādātājs ir tā pati firma Dati, tā pati kas Exigen, tā pati, kuras vadītājs Valdis Lokenbahs sestdien tika ievēlēts Jaunā Laika VALDĒ !!! Kurš piedevām ir JL dibinātājs un ilgstošs sponsors. JL “kongresa” sestdienas bildēs Lokenbahs kā dzīvs sēž zālē zaļē blakus pohainajai ēlertei … :) Ja vēl piemetinām niansīti, ka VID-s, kurā pie šprices šobrīd ir jēlā laika ielikteņi, pēc “Neo” apgalvojuma, neesot caurumu taisījis 3 mēnešus ciet tāpēc, ka domājis, ka datus pumpē ārā kādi “savējie”, tad veidojas smuka ainiņa – iespējams - caurums tika taisīts ēc JL pasūtījuma, to paveica JL cilvēki un datus pumpēja JL darboņi saviem politiskajiem mērķiem. Un tikai Neo atzīšanās, ka tagad datus ir iemācījušies nosūkt arī vēl kādi citi, lika jēlajam laikam šo projektiņu aizklapēt ciet … :)
Arturs M
A
Pie atbildības arī bagāto Sončiku,Jakānu un visus,kas tur apkārt vijās šiem diviem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas