Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Saeimas kanceleja: galvenais, lai piketētāji netraucē Saeimas darbu

Nevis piketētāji, bet gan «ārēji faktori un ietekmes» ir galvenais, no kā Aizsardzības ministrija (AM) vēlas pasargāt Saeimu, iekļaujot tās ēku kompleksu valsts aizsardzības objektu sarakstā un nosakot ap to 25 metru aizsargjoslu, Dienai apgalvo AM valsts sekretārs Jānis Sārts. Saeimas kancelejas direktors Māris Steins, kurš deva savu saskaņojumu šiem AM virzītajiem Ministru kabineta (MK) noteikumiem, savukārt skaidro: viņam galvenais esot, lai netiktu traucēts Saeimas darbs, turklāt piketētājus deputāti varēs redzēt arī netālajā skvērā.

J.Sārts apgalvo, ka Saeima palikusi kā pēdējais no svarīgajiem objektiem, ap ko nav noteikta aizsargjosla, un ierosinājums to mainīt nācis no Militārās policijas, kas Saeimu apsargā. «Būtiskākais, kas jāsaprot, - tas nav vērsts pret iedzīvotājiem, bet gan apdraudējumiem no ārpuses, tāpēc jābūt balansam starp indivīda tiesībām paust savu viedokli un drošību,» teic J.Sārts. No viņa teiktā gan netapa skaidrs, kā tieši aizsargjosla pasargās no ārējiem draudiem.

J.Sārts arī piebilda, ka 25 metru aizsargjosla nevienam netraucē piketēt MK priekšā. Te gan jāņem vērā, ka piketi parasti notiek Brīvības bulvāra viducī, kas ir apmēram 25 metru attālumā no valdības, savukārt Saeimas gadījumā tas nebūtu iespējams, jo Jēkaba iela pie Saeimas būtu aizsargjosla visā platumā. M.Steins gan uzskata, ka piketētājus deputāti redz tikai tad, kad iet uz darbu un no tā: «Ja viņi stāvēs tālāk, tāpat viņus redzēs, bet nebūs jāspraucas garām. Starp simt miermīlīgiem vienmēr var gadīties kāds agresīvs protestētājs.»

Pašlaik aizsargjoslās ap valsts aizsardzības objektiem bez saskaņošanas ar to valdītāju ir aizliegts rīkot publiskus pasākumus, to skaitā sapulces, gājienus un piketus. Šī norma iekļauta arī jūlijā Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātajos MK noteikumos, kas jāpieņem līdz 1.decembrim. Tieslietu ministrija jau devusi savu atbalstu noteikumu tālākai virzībai.

«Šķiet, ka šāda atļauju sistēma būtībā neatbilst Satversmei, kā to savā spriedumā reiz jau ļoti izvērsti argumentēja Satversmes tiesa,» teic bijušais tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš. Viņš pieļauj, ka šī pretruna atkal varētu tikt apstrīdēta kā neatbisltoša Satversmes 103.pantam, kurš nosaka - valsts aizsargā iepriekš pieteiktu miermīlīgu sapulču un gājienu, kā arī piketu brīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas