Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Saeimas komisija konceptuāli atbalsta ieceri šogad atsākt indeksēt pensijas līdz 200 latiem

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien konceptuāli atbalstīja ierosinājumu no šā gada 1.septembra ar indeksu 1,04 indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus.

Komisija pirms pirmā lasījuma Saeimā atbalstīja grozījumus likumā Par valsts pensijām un citos saistītajos likumos. Tāpat komisija lūgs Saeimu izskatīt šos likumprojektus steidzamības kārtībā, proti, divos lasījumos.

Plānots, ka galīgajā lasījumā Saeima par šiem likumprojektiem varētu lemt 9.jūlijā. Savukārt rīt, 20.jūnijā, parlamenta sēdē tie tiks skatīti pirmajā lasījumā, bet priekšlikumu iesniegšanas termiņš varētu būt 1.jūlijs.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) direktore Inese Šmitiņa informēja deputātus, ka par indeksācijas mehānismu skaidrībai jābūt līdz 4.jūlijam, jo nepieciešams testēt VSAA programmatūru, savukārt likumam jābūt izsludinātam līdz 20.augustam, lai pensijas varētu indeksēt šogad septembrī.

Savukārt komisijas deputāts Andrejs Klementjevs (SC) pārmeta Labklājības ministrijai (LM), ka tā novilcināja likumprojekta iesniegšanas termiņu un tagad ierobežota laika dēļ nopietnas izmaiņas LM piedāvātajā pensiju indeksācijas modelī veikt nevarēs.

LM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) gan kategoriski iebilda pret šiem pārmetumiem, jo "likums netiek dzīts", ir iespējas iesniegt priekšlikumus, kurus vērtēs parlamenta komisija. Ašeradens arī atgādināja, ka tā ir ārkārtas indeksācija un iepriekš nebija ieplānota.

Dažādas pensionāru organizācijas komisijas sēdē pauda atšķirīgus viedokļus par paredzēto pensiju indeksāciju. Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs Andris Siliņš atgādināja, ka LPF lūdza indeksēt pensijas līdz 250 latiem, nevis 200 latiem. Viņš arī pieļāva, ka vairāki pensionāri gatavi vērsties Satversmes tiesā (ST), un ir "tīri juridiskas nianses", kas var izšķirt ST "pozitīvo lēmumu".

Vairākas citas reģionālās pensionāru organizāciju pārstāvji uzsvēra, ka atbalsta pensiju indeksāciju līdz 200 latiem. Deputāte Elīna Siliņa gan aicināja pensionārus ieturēt vienotu pozīciju, jo "jūsu nesaskaņas izmanto tie, kas pieņem lēmumus", kā arī ieteica uzstādīt augstākus mērķus.

Siliņa gan uzsvēra, ka LPF viedoklis par indeksējamo pensiju slieksni nenozīmē, ka federācija noraida priekšlikumu indeksēt pensiju līdz 200 latiem.

Pensiju indeksācijas rezultātā pensiju pieaugums skars 84,7% no vecuma pensiju, izdienas un invaliditātes pensiju, kā arī atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmējiem, iepriekš Sociālo un darba lietu komisijā sacīja Ašeradens.

Vecuma pensijas iedzīvotājiem, kuriem tās nepārsniedz 200 latu, pieaugs par vidēji 5,58 latiem, izdienas pensijas - par 3,43 latiem, invaliditātes pensijas - par 3,79 latiem, bet atlīdzība par apgādnieka zaudējumu - par 3,79 latiem.

Jau vēstīts, ka Senioru konsultatīvā padome pieņēmusi lēmumu indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04. Tikmēr Latvijas Pensionāru federācija (LPF) ir aicinājusi palielināt indeksējamo pensiju slieksni līdz 250 latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas